Mer lydnadsträning och om Shejpas upptåg

Idag åkte jag till Ås för lydnadsträning med Mikkel. Missy fick börja med sitt i grupp och platsliggning ihop med schäfern Vida. Det gick strålande, trots mycket störningar i form av cyklister och fotgängare mellan hundarna och platsen där vi gömde oss. Sedan körde vi fritt följ med kommendering, som jag egentligen var väldigt nöjd med. Vi börjar få ordning på både halter och helt om marsch, detaljer som tidigare förmodligen dragit ner betyget rejält i ett annars väldigt fint fritt följ. Jag har framför allt blivit bättre på att fokusera i fria följet och jobba smart i varje halt och sväng. Sedan körde vi inkallning med kommendering. Fortfarande tjuvstarttendenser, men det blir bättre! Avslutade första passet med fjärrdirigering som gick bra.

Nästa pass började vi med rutan. Det var fortfarande inte vackert (båge till både kon och ruta, gick in från sidan när jag skickade höger), men hon stannade innanför ramen i alla fall (kör mycket med pvc-ramen nu, men tycker inte att jag får samma effekt som sist *suck*). Sedan jobbade jag med att hon ska ligga kvar i rutan, det var svårt. Hon reste sig inte, men lyfte lite på armbågarna och var allmänt het. Gjorde några dirigeringsapporter med apporterna på linje 5 meter från konen (istället för normala 10 meter). Där dök det upp fel! Missy ville gå till mitten och sprang till och med förbi konen för att komma till mitten. Vi fick löst det, i alla fall i det här passet, och jag är rätt nöjd med att ha hittat en svårighet för henne. Hopp-apport gick bra. I vittringsapporteringen plockade hon i fel pinne två gånger (första gången plockade hon direkt rätt efteråt och fick en liten belöning, andra gången hann jag bryta för felplocket och göra om), sedan gjorde hon en bra. Det var lite nervöst, för jag har inte haft felplockning på länge.

Squid var också med och fick träna ett kort pass lydnad. Hon hade lite svårt med fokuset i fria följet ibland, speciellt i helt om, det var mycket folk som rörde sig runt omkring. Annars var jag väldigt nöjd med henne! Gjorde flera ställanden under gång som såg väldigt fina ut. Provade också för första gången att blanda stå och ligg under marsch. Först flera stå, sedan ett ligg, sedan stå igen. Det gick bra, men läggandet är inte direkt snabbt. Hemma tränade vi också lite sändande till target, fick helt okej fart i rask galopp även på lite längre avstånd. Provade ett ställande under gång, men så fort jag inte har repeterat det en gång först (baklänges eller framlänges), så får jag inte hoppet. Försökte också snabba upp läggandena lite, men det blev lite halvhjärtat. Idag fick hon också göra sin första riktiga inkallning. Utgångsställningarna börjar kännas bra nu och blir nästan alltid raka. Det blev inte helt rakt när hon sprang från 15 meter, men det ska nog lösa sig.

I helgen upptäckte vi en annan leksak som Squid verkligen gillar – bottle crunchern! Problemet har varit att norska flaskor är lite för hårda för att ha rätt crunch, men i helgen provade jag med en plastförpackning som varit runt en baguette vi köpte på bensinstationen. Perfekt crunch och Squid älskade den!

Shejpa har fått vila sedan i fredags. Jag tror att det är bra att hon får vila ryggen en vecka då och då för att hålla sig fräsch. Tänkte berätta om några roliga saker hon har gjort istället, den hunden är verkligen smart! En gång när Squid satt i bur och började skälla, sprang Shejpa fram till buren, svor lite åt Squid, hoppade upp på buren med framtassarna och drog ner filten som låg ovanpå buren. Squid blev övertäckt och Shejpa gick nöjt därifrån. En annan gång satt jag vid datorn och Shejpa hoppade upp på köksbänken och stal en klicker. När hon var nere på golvet släppte hon den och jag fick fram ”Nämen Shejpa!”. Då plockade hon upp klickern, hoppade upp med framtassarna på bänken igen och la tillbaka klickern där hon hittade den. 😀 Härliga hund!

5 svar på ”Mer lydnadsträning och om Shejpas upptåg

  1. Haha! Smarte Shejpa! 😀

    Gøy å lese om lydighetstreningen med Missy! Blir spennende på søndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.