Inför lydnadstävlingen

På söndag ska Missy och jag tävla för första gången sedan NM i augusti, så idag bad jag Thomas kommendera oss igenom elitlydnadsprogrammet. Jag valde att lägga in några belöningar. Tanken var att jag skulle se vad som inte funkade och vad vi behöver jobba en massa på inför tävlingen, men till min stora förvåning fungerade faktiskt allt. Det är detaljer som behöver fixas och det känns kanske inte helt som att det är läge att göra det nu. Här kommer en genomgång av momenten:

Sitt i grupp – Körde ensam och gömde mig ner för en backe. Hon satt perfekt i 2 minuter. Men vi måste få tränat det mer med andra hundar innan söndag. Det här är definitivt det mest osäkra momentet!

Fritt följ – Väldigt nöjd! Hon varierade huvudets position lite och hade en vid helt om-sväng, men annars var det väldigt bra. Vi lyckades sätta alla halter raka! Belönade en bra helt om-sväng med en godbit.

Dumruta – Kunde kanske ha bättre engagemang i fria följet. Annars bra. Gjorde alla förflyttningar bra och var stilla.

Inkallning – Helt okej, men tjuvstartstendenser om vi utmanar henne. Där behöver jag lägga lite energi inför tävlingen. Belönade sista sträckan med leksak.

Rutan –  Båge till konen (en detalj jag måste lösa på något sätt i framtiden) och båge till rutan, gick in från sidan. Annars bra. Belönade för lugnt liggande i rutan med ett par godbitar när jag gick fram mot henne.

Apportering med dirigering – Båge till konen. Lite krokigt fram till apporten. Borde kanske köra en del lätta dirigeringsapporter inför tävlingen, har kört så mycket svåra att jag tror att hon tänker lite väl mycket.

Hopp-apport (metall) – Bra. Belönade efter ”kommendera” med en godbit.

Vittringsapportering – Bra. Tar inte rätt pinne vid första kontakten. Det gör hon nästan aldrig. En detalj jag behöver fixa på lång sikt, men inte inför söndagen.

Fjärr – Överraskande bra. Enda felet var att hon la sig bakåt i sista förflyttningen – ligg från sitt. Var väldigt glad över att hon gjorde alla förflyttningar och gjorde dem snyggt (förrutom den sista, men den är ju egentligen enkel, det var någon slags frustrationsgrej). Belönade för lugnt liggande efter ”sätt upp hunden” på slutet av momentet.

Så. Vad ska man lägga energi på inför tävlingen? Det är väl egentligen mycket samma grejer som jag har jobbat på ett tag – sitt i grupp, ruta och fjärr.  Allt fungerade idag, men det känns ändå som de svagaste punkterna. Vi lär väl iofs inte nolla fjärren, men den risken finns definitivt i både sitten och rutan. Jag har haft lite problem med att få tillbaka ett bra beteende i rutan, hon har blivit väldigt envis på att gå in från sidan, vilket inte är ett jätteproblem inför söndag, men hon är inte helt säker på placeringen i rutan och hamnar hon fel kan det gå illa. Så här ser planen ut (det viktigaste är kursiverat):

Sitt i grupp med andra hundar på nya platser
– Fritt följ med fokus på engagemang och attityd
– Belöna engagemang i dumrutan
– Jobba med tjuvstartstendenserna i inkallningen
– Massor med rutor

– Lätta dirigeringsapporteringar
– Någon vittring bara för att hålla det fräscht
Fjärrdirigering

8 svar på ”Inför lydnadstävlingen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.