Människans smartaste vän

Egentligen borde jag städa inför helgen. Jag dammsög igår, men det ligger redan fullt med hundhår på alla golv. Att ha ett rent hem när man har sex hundar hade varit ett heltidsarbete och med tanke på att vi har fullt upp med annat så ligger det ofta svarta högar med hår på golven. Jag förstår fortfarande inte hur Susan Garretts hus kan vara så rent, men hon sa någonting om att hennes man var bra på att plocka hundhår. Inte nog med att hon är en fantastisk hundtränare, hon kanske kan lära mig någonting om hur man uppfostrar män också? Min man har i alla fall smitit iväg till skolan för att göra något väldigt viktigt, så hundhåren är lämnade till mig.

Jag smet också iväg till datorn en stund och upptäckte en intressant länk om forskning kring hundars intelligens. Hundars intelligens har diskuterats en del på Allt om Hundar  den senaste veckan och folk framhåller att de vet precis hur hundars tanke- och känsloloiv fungerar. Jag tror att vi vet väldigt lite om hur hundar tänker och känner och jag tror att vi förmodligen aldrig kommer förstå det fullt ut. Men jag tror inte att vi ska inbilla oss att hundar är så enormt enkla och okomplicerade, bara för att vi inte förstår deras intelligens.

Här är i alla fall länken –  Menneskets smarteste venn

En annan länk som jag rekommenderar om man vill läsa om ny forskning på hund, se fantastiska filklipp etc. är Randi Helene Tillungs blogg.

10 svar på ”Människans smartaste vän

 1. Jag hävdar faktiskt att ju mer vi även låter våra hundar tänka själva, ju mer måste de ju utvecklas intellektuellt, precis som vi människor gjort, vi var ju simpla till en början också, men ju mer vi tänkt ut lösningar, ju mer har vi utvecklats. Folk kör ofta med argumentationen att hunden idag är densamme som för 100 år sen, och till viss del ja, men tror att tack vare att dagens hundar får vara med så mycke mer att tänka och göra aktiva val, så använder den både mer av hjärnan och utvecklas frammåt.

 2. Zarah: För att det ska vara sant så måste vi nog börja fundera ut hur vi väljer ut vårt avelsmaterial. Om vi fortsätter att avla nästan uteslutande på utseende så kan jag inte se hur de aktiva valen ger oss smartare hundar på sikt… Jag skulle nästan tro att hundarna har blivit dummare de senaste 100 åren, med tanke på hur vi väljer ut vårt avelsmaterial…

 3. Beror kanske på vilka raser man tittar på…isf förstår jag personligen inte varför hunden då absolut skulle tränas med sånt våld för 100 år sen, om den var så pass mycke smartare då. Vilket fall som helst är jag ändå övertygad om, vare sig hunden är smartare nu än då, att våra hundar visst kan utvecklas intellektuellt ju mer den lär sig, de har ju mer ”information” färdigt i huvudet att ta fram. Dessutom saker folk påstår en hund inte kan tänka på, har jag då sett hos den egna hunden, vare sig folk anser det sant eller ej.

 4. Ja zarah, den enskilda hunden utvecklas ju och blir bättre på att tänka ju mer den lär sig. Men det är ju endast då vi endast avlar på de smartaste hundarna som hunden som art blir smartare. Inte som idag då man i många fall avlar efter utställningsresultat, då ändras ju endast utseendet.

 5. Elin: Jo, det har du alldeles rätt i, men det finns ju faktiskt, tack å lov, folk som tänker på mer än utseendet, även om de är få.

 6. Jag tror inte människan var dummare på stenåldern precis 😉 däremot hade hon inte lika många generationers försök och lyckanden att bygga vidare på. Men om vi verkligen tänker så många nya stora tankar idag vet jag inte. Det är knappast någon hård gallring på smarthet för att vi ska lyckas föra generna vidare tror jag. Med tanke på hur många som vill vara med i förnedrings-tv kan jag ibland undra om vi inte snarare selekterat på exhibitionism snarare än just IQ 😉
  Om hundarna är smartare eller dummare idag vete sjutton, vi kan ju hävda att det är smart av dem att lyckas med att bara vara slöa soffpotatisar och ändå få oss att fortsätta att köpa dem och ta hand om dem! 😉

 7. Heisann!
  Jeg kommer jo litt sent inn her, men endog:)
  jeg satt og tenket litt på denne:
  ”Jag hävdar faktiskt att ju mer vi även låter våra hundar tänka själva, ju mer måste de ju utvecklas intellektuellt, precis som vi människor gjort, vi var ju simpla till en början också, men ju mer vi tänkt ut lösningar, ju mer har vi utvecklats.”

  Dette kan sikkert Thomas bedre en meg, men det vil vel avhenge veldig av hva som menes med ”tänka själva”? Og uansett kan det vel ikke sammenlignes med menneskets utvikling til det vi er idag (som skjedde for ca 100 000 år siden). menneskets utvikling har skjedd gjenom natural selection ala Darwin/mendel/fisher, ikke gjenom en mer eller mindre intelligent utvelgelse av egenskaper som passer menneskene bedre en hundene (DVS så sant man ikke stötter ”intelligent design” bevefelsen da…). Det er jo nettopp derfor vi har både hunder og ulver?

  Jo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.