Lydnadsklass III – Sitt i Grupp

Här startar vi vår decemberserie med momenten från lydnadsklass III. Det är ett och ett halvt år sedan Squid tog förstapris i lydnadsklass II, så det är väl hög tid att komma igång med treans moment ordentligt.

Vi tar dem i ordning. Först ut är sitt i grupp. Så här säger reglerna om utförandet:

Förarna sätter hundarna bredvid varandra med ca 5 m mellanrum och avlägsnar sig
gående ca 20 m och stannar där vända mot och synliga för hundarna. Dessa skall kvarsitta 1 min utan att förflytta sig. Innan föraren lämnar hunden får kommandot ”Stanna kvar” användas. På order av tävlingsledaren återgår förarna samtidigt till hundarna.


Squid har inte direkt tränat på sitt i grupp, men jag tycker att hon har en bra förståelse för att ”sitt” innebär att man sitter kvar tills man får frisignal. Mitt första test idag var att se hur länge hon faktiskt kan sitta om jag utmanar henne. Störningar i all ära, men den största störningen är ofta att vi bara står helt tyst och stille och tittar på dem. Jag trodde nog att Squid skulle lägga sig ner efter ett tag om jag bara lämnade henne i sitt. Jag bestämde mig för att ta tid och notera hur länge hon satt, men jag bestämde mig också för att belöna om hon satt i två minuter (det var kallt, inte läge för några rekordförsök!). Hon satt hur fint som helst i två minuter, så det var bara att belöna.

Sedan gick vi över till lite störningsträning. Där fick vi Squid att lägga sig en gång. Jag tror inte att det är så många lockande störningar som får henne ur position (hundar som springer agilitytunnlar nära henne inte inkluderat, dit kommer vi kanske om några år), men däremot kan hon lägga sig om hon känner sig lite pressad. Träningen framöver bör alltså läggas på att få henne tryggare och gladare med pressande störningar (andra hundar som kommer nära etc.).

Jag har fått frågor om kriteriet för sitt i grupp. För min del just nu är jag helt nöjd med att Squid sitter stilla och inte rör någon tass. Däremot får hon röra på huvudet. På den nivån jag har tänkt tävla kan jag inte tänka mig att det är något problem. Jag tror inte heller att det är ett problem att lägga till ett kriterium för huvudet senare om jag skulle vilja göra det.

9 svar på ”Lydnadsklass III – Sitt i Grupp

  1. Pingback: Trassels träning | koiruliini.se Trassels träning | - en blogg om att vara mamma, matte, fritidspedagog, feminist, geocachare…

  2. Hej Fanny, vilken inspirerande läsning du kört igång med under värsta tråkvintern. Tyvärr måste jag göra dig besviken med att Lucky redan kan sittandet hur bra som helst hur länge som helst och bara vrålstirrar på mig utan att röra sig någonting – största störningen: att Zack går mot Luckys matskål. I övrigt har Lucky och jag mycket långt kvar till start i lydnadsklass I, jag saknar målbilder. Men om inte snön försvinner så att vi kan börja valla igen, så finns det kanske risk för en intensivkurs i lydnadsträning

  3. Så inspirerende å få med dette nå når det er pause i online kurset! Vi har trent på sitt i gruppe med forstyrrelser i høst og Ask sitter helt fint. Jeg har kun hatt kriteriene å syte i ro med tasser og kropp. Så ser jeg at du tenker at på sikt kan det hende du også vil ha som kriterium å ha hodet helt i ro. Skulle gjerne visst hvordan du trener inn det? Synes Thomas gjør seg i sitt i fellesøvelsen, kostelig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.