Måste man välja? Att tävla i flera grenar

Åh, vad svårt det är när det finns så många roliga hundsporter att syssla med. Jag känner mig verkligen inspirerad och motiverad att träna – allt. Det finns verkligen stora poänger i att prioritera och satsa stenhårt på en grej, men jag har väldigt svårt för det. Här i Wales har vi träffat flera väldigt tävlingsinriktade människor som fokuserar stenhårt på sin grej. Jag kan verkligen inte välja bara en sak. I år har jag främst prioriterat vallning och agility, men jag känner nu att jag saknar både lydnad och spanieljakt.

Spanieljaktprov får jag nog tyvärr välja bort i dagsläget, jag har inte tid med en hund till. Jag får coacha Thomas, Pogue och Kat istället. Lydnaden däremot är ju bara att ta tag i om man känner sig motiverad och inspirerad. Och om snön hemma tänker ligga kvar så lär det ju inte bli så mycket vallning i vinter och då passar ju lydnad bra. Squid kan så himla mycket fint att det vore bortkastat att inte gå vidare.

För att det inte ska bli mycket snack och lite verkstad utlovar jag en film per moment i lydnadsklass III under december månad!

Hur tänker du kring att träna och tävla i flera olika grenar?


Ser fram emot att komma hem till den här killen snart. Imorgon går färjan tillbaka till Danmark.

18 svar på ”Måste man välja? Att tävla i flera grenar

 1. Har fruktansvärt svårt att välja, så det blir lite av varje. Tror att det går rätt bra att satsa på flera grenar om man bara strukturerar upp det. Nu är inte jag personen som gillar att peta i lydnadsdetaljer så därför är vi inte speciellt bra där. Agilityn kan jag bättre och gillar mer och det märks på resultaten. Brukset är någonstans mitt i mellan. 😉 Satsa på det du känner för just där och då, så kommer det gå lysande. Ser fram emot lite lydnadsinspirerande filmer i december.

   • Tack! 😉 Vi försöker ha kul i lite av varje och just nu är lydnaden riktigt rolig under agilityvilan vi har. Det är förövrigt något jag ser som positivt att när man behöver eller vill vila hunden från en gren så finns det alltid annat att sysselsätta den med. Tror också att det är bra rent fysiskt för dom att träna olika grenar.

 2. Jeg trener flere grener fordi jeg synes det er morsomt og ikke får meg til å velge bort noen av dem. Jeg har prøvd, men får det ikke helt til 😉 Jeg liker variasjonen og variasjon er noe av det som får meg til å være motivert og fortsette.

  Samtidig synes jeg det kan være demotiverende at det ofte tar lengre tid når jeg har så mange ting å trene på. Innimellom kan jeg tenke at jeg nok hadde vært kommet lengre om jeg bare satset på en gren. Resultater gir jo også motivasjon. Men så er det vel å finne den eller de få delene som motiverer mest og holde på dem.

  Men så er det jo noe med å være realistisk. Man skal jo ha tid og kapasitet til alt også. Så jeg tror mye handler om prioriteringer, men at motivasjonen må komme først.

 3. Jag har dragit ner lite på antalet grenar. Tidigare på året hade jag planer på att Doris skulle på debutera i bruksspår på höstkanten och fortsätta klättra i rallyklasserna. Men det blev för splittrat för mig, så nu är det retrieverjakten, lydnad och agility som gäller för henne. Bosse hade jag ju tänkt skulle bli en lydnadshund en gång i tiden, men jag är för lat för att kämpa i uppförsbacke 😉 Alltså blir det bara agility och rally för honom och det räcker bra! Jag älskar hur jakten och agilityn hjälper lydnadsträningen framåt när jag har en hund som behöver mer fart från mig i lydnadsmomenten, och naturligtvis är stadgan från jakten fin att ha i agilitystarten 🙂

 4. Jag är ju inte precis känd för att kunna välja bort något 🙂 och även om det säkerligen ger snabbare och större framgångar att bara köra en gren, så har jag nog med åren insett att jag är mer ute efter att ha roligt, kunna vara nyfiken och testa det mesta snarare än se VM som det jag vill uppnå. På köpet träffar man större spridning av folk, får nya infallsvinklar och tror jag större ödmjukhet inför andras val av gren. Sen kan jag se det som en klar fördel för hunden också, för säg att den blir skadad, eller helt enkelt inte passar så himla bra för Sporten med stort S som föraren tänkte sig, ska den då vips omplaceras eller kan den kanske få en ny karriär i något annat istället? Där tror jag absolut att det går en skarp skiljelinje mellan de som satsar bara på en gren och de som kan tänka sig alternativa vägar att traska på 🙂 typ skillnaden i omsättning av hundar hos toppförarna i vallning tex kontra de som tuffar på med den hund de har men kanske får inse att tja, vinna i IK1 kanske är max men det finns ju andra grenar också att tävla i.
  För övrigt har jag precis skrivit en artikel där jag intervjuat tre personer som kör många grenar, så den kanske dyker upp i Canis så småningom 😉

 5. Jag är ju den där sega startaren som går helt upp i träningen och tycker det är så roligt att se hunden utvecklas ( och jag själv inte minst 🙂 För min del handlar det nog om att välja en gren per hund men ha olika målsättningar lite beroende på hur det flyter. Märker jag att det går trögt att utvecklas ihop i en gren ja då tänker jag nog om och kanske testar en annan, fast inte utan att först ha vågat träna på en del och försökt lösa hinder på vägen.

  När det gäller tävling har jag nog först nu blivit mogen nog att faktiskt köra på, jag har blivit duktigare som människa på att hantera motgång i det mesta i livet tror jag helt enkelt.

  Det finns också en människa vars ord etsat sig fast och det är att när hon fokuserade på poäng och resultat gick det oftast inget vidare men när hon började fokusera på teamkänslan med hunden då kom framgångarna. För mig är det viktigt att inte bara känna att vi kan det vi ska göra när vi går ut och tävlar, utan att jag faktiskt uppskattar hunden i sig.

  Med den utsvävningen antar jag att jag kommer välja en gren av varje som jag uppskattar, köra med det hundmaterial jag har och inte ge upp inför första hinder. Jag kommer dock inte heller försöka uppfinna hjulet om det går för trögt utan då kanske byta inriktning.

 6. Jag tror det är bra att hålla på med olika saker – själv har jag kört bara lydnad tävlingsmässigt (och annat mest på skoj), men när jag då tröttnar på lydnaden, för tröttnar gör man ju emellanåt, så känns det väldigt tomt. Så, jag försöker därför komma igång med agility också, så att jag har att varva med 🙂

 7. Det är ju så KUL med ALLT (även om lydnaden leder) men HUR ska man ha TID med allt?!? Just nu håller jag på att utforska jakten och agilityn mest och det är ju så superroligt. Det kommer nog bli så att jag blir lite bra på allt och det känns helt bra. Jag har inte vinna SM på min mållista. Än. 😉

 8. Jag kör flera grenar men lite säsongsbetonat! Draget blir det på höst och vinter medan lydnad/rallylydnad och lite bruks körs vår och sommar 🙂 det fungerar fint för oss och jag tycker det är gött med lite variation i tränandet, vilket jag tror att även hundarna tycker!

 9. Jag är sådan person som behöver begränsa mig för att få någon kvalitet på träningen. Vill träna och pröva många olika grenar och aktiviteter, men försöker hålla mig till en-två åt gången. Brukar handla om perioder på några månader jag har projekt som att komma igång med spårträningen, vissa moment i lydnaden, vardagsgrejer och annat. Flera kan såklart pågå samtidigt, men att tex träna tävlingslydnad och satsa hårt på vallningen under samma period funkar inte för mig. Hunden klarar dock det galant, men inte så snällt med en förvirrad och ofokuserad förare 😉

 10. Hur tänker du om vila Fanny? Jag har alltid haft idén att det är bra för hundarna att bara motionera och vila en period varje år – och om man vallningstränar som en galning nio månader om året, så blir det rätt naturligt att lägga in en vintervila när det är mörkt och dåligt markunderlag. Vad tror du händer om jag skulle köra igång annan träning under den perioden istället? Själv är jag en bättre redaktör/journalist/projektledare om jag ibland får släppa presterandet ett tag och bara vegetera och reflektera.

  • Jag tror att det är nyttigt för hundarna att vila ifrån vissa aktiviteter. Framför allt fysiskt (låta eventuella småskador läka ut ordentligt), men också mentalt.

   Jag tror dock att hundarna gillar att få jobba med något annat under viloperioderna. Mina hundar får ibland riktig tråkvila när jag är bortrest, men annars sysslar vi oftast med något. Dina hundar skulle säkert uppskatta att träna lydnad under vintern, så det är ju bara att fundera på om du hade mått bra av det också, eller om du bara vill vegetera 🙂

   • Ja Lucky deppade ihop totalt när jag tog bort vallningen för en månad sedan, men nu är han gladare när vi har börjat jobba med hans egoistiska föremålsintresse igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.