Lydnadsfilm med Pi

Idag har det varit underbart väder och jag bestämde mig för att gå ut och filma fröken Pi. Det tänkte jag göra så fort vi kom hem från Sverige för en månad sedan, men så skjuter man upp saker alldeles för länge. Det var lite dumt att jag inte filmade fria följet då, för efter en månad med bara vardagsfot och ingen tävlingsfot blir det inte riktigt lika snyggt. På filmen ser ni först lite lek. Hon har bra leklust nu, men lite svårt att hålla fast ibland eftersom hon är mitt i tandfällningen (En hörntand kvar och den är jättelös. Framtänderna är bytta sedan länge). Sedan fokusövningar till agilitystarter. När hon sitter stilla och fokuserar på leksaken istället för på mig, får hon springa och ta den. Sedan jobbar vi med signalkontroll på tre beteenden – sitt, ligg och backa. Några missar, men ganska duktig valp. Där efter jobbar vi med fritt följ. Inte lika bra som förr, men om några träningspass är vi nog back on track (i september kändes hon nästan tävlingsklar i fria följet). Till slut kör vi utgångsställningar med apport. Det har vi inte heller gjort sedan i september och då väldigt, väldigt lite.

Filmen

Efter filmandet tog vi paus och sedan tyckte jag att det var dags att få utgångsställningarna ordentlig på signal. Som ni ser på filmen är hon lite beroende av att jag tar ett steg till sidan. Det fixade vi idag. Istället för att jag flyttade mig mellan varje utgångsställning, fick hon frisignal och fick själv lämna positionen medan jag stod kvar. Sedan fick hon hitta positionen igen. Det gick bra efter lite tänkande och jag lade på kommando. Sedan började jag växla mellan ligg, sitt, backa och fot. Det var svårt. Backande och utgångsställning var väldigt lika beteenden, men efter en stund gick det bättre!

Blev sugen på att träna mer lydnad med henne. Det är mycket vi borde börja med. Ligg, sitt och stå under marsch, mer fritt följ, fjärrdirigering, rutan… Mer seriös apportering (med fastare grepp) väntar jag nog med tills alla tänderna är utbytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.