Luktdiskriminering

Med min gamla hund var vittringsapporteringen det moment som tog längst tid att få stabilt. På något sätt fick jag in osäkerhet i momentet och jag fick både plock i fel pinnar och tugg på tävling. När jag satte igång med Missy valde jag därför att skilja själva luktdelen från apporteringen. Genom att använda post it-lappar kunde jag lära henne att välja min doft i gradvis svårare situationer. Apporteringen lärde jag in separat. Fördelen med att jobba med post it-lappar jämfört med pinnar i början är att de är mindre bitvänliga, men också att det är en extra säkerhet att jobba med någonting som inte alls ser ut som slutmålet (i alla fall när man experimenterar, som vi gjorde). Om det går helt åt skogen med post it-lapparna kan man ju bara strunta i det utan att ha förstört sin vittringsapportering på något sätt.

Många har frågat hur vi lär in luktdiskrimineringen på post it-lappar och hur det blir till en vittringsapportering, så här kommer en snabb steg-för-steg-beskrivning som har fungerat för oss och våra hundar

1) Lär hunden att frysa nosen mot din handflata. Du vill att hunden ska kunna hålla nosen stilla i handflatan i 3-5 sekunder innan du går vidare. Omvänt lockande är ofta smart för att öka tiden.

2) Sätt en post it-lapp i handflatan och låt hunden frysa nosen mot den (utan att bita i den)

3) För över post it-lappen till en vägg. Se till att hunden kan söka upp lappen och markera den i ca. 3-4 sekunder oberoende av din position. Jag föredrar att börja med lappen på en vägg eftersom hunden inte trampar runt i den då.

4) Börja ”gömma” lappen så att hunden sätter på näsan. Se till att bakgrunden och lappen har ungefär samma färg. På Missy räckte det att flytta runt lappen på frysboxen – långt nere, bakom ett hörn, under handtaget etc. För Pavlov klippte vi ner lappen så att den bara var någon centimeter stor för att få honom att sätta på näsan. Man ser ofta tydligt när hunden går från att titta efter lappen till att börja nosa efter den.

5) När hunden använder näsan för att hitta lappen brukar det inte vara något problem att sätta dit några lappar till som störning. Ingen av våra hundar hade något problem med det, men om du får problem kan du testa att köra mer och svårare nosövningar med en lapp och sedan föra in de andra lapparna på lite avstånd. Använd plasthandskar eller medhjälpare för att hantera de ”luktfria” lapparna. Du kan tidigt låta någon annan hantera de lapparna som inte luktar som dig. Våra hundar hade inga problem med det, trots att det var husse som var förare och matte som var ”tävlingledare” (eller tvärt om). Byt plats på lapparna hela tiden, speciellt på den som är rätt. Utmana hunden genom att då och då ”gömma” rätt lapp extra svårt. Om du har använt en minilapp för att få hunden att sätta på näsan är det läge att göra den lika stor som de andra.

6) Placera lapparna på golvet och gör samma sak. I början är det en fördel att hunden startar nära lapparna och är lugn, men efter ett tag kan man också testa så att hunden klarar av uppgiften trots högre stressnivå, du kan tex. låta hunden springa till lapparna, belöna med lek etc. Ta också med lapparna ut. Jag satte dem på en hopphinderbräda så att de satt fast i underlaget. Tänk på att gärna träna när det blåser ute, första gångerna hunden får vittring i näsan genom vinden kan den markera första bästa lapp. Hunden måste lära sig att det inte lönar sig utan att man får kolla vilken lapp det är som vittringen kommer från.

7) Börja lägg till pinnar som störning. Först på lite avstånd, sedan mitt bland lapparna.

8 ) Sätt lapparna på pinnarna. Ta i både rätt lapp och rätt pinne.

9) Variera dig. Låt hunden ibland markera lapp utan pinne (trots att det ligger pinnar på golvet), pinne med lapp eller pinne utan lapp (trots att det finns lappar på golvet).

10) Gå gradvis över till att bara träna med pinnar. Var uppmärksam och bryt hunden lugnt om han skulle plocka i fel pinne. En bra idé som jag fick av Maria Hagström är att låta hunden springa till pinnarna från tävlingsmässigt avstånd, medan du står nära pinnarna och kan se precis vad hunden gör.

11) Lägg på apporteringen. En del hundar apporterar spontant om de inte får klick för nosmarkeringen på en stund. Annars kan det vara en bra idé att baklängeskedja. Kör lite apportering av en pinne (naturligtvis med din lukt på) och lägg sedan på luktfria pinnar. Här kommer det alldeles säkert bakslag i form av plock i fel pinne. Bryt hunden lugnt om det händer och försök hålla träningen stressfri. Undvik att blanda in spring och lek i början.

Lycka till!

Film på Missy på steg 5:

19 svar på ”Luktdiskriminering

 1. Hur ska jag lära lära hunden att frysa nosen mot någonting,t.ex. min handflata? Jag har fått till bra duttningar, men hunden vill inte fatta grejen med att ”lämna nosen kvar” någonstans. Tack på förhand!

 2. Ja om jag förstod henne rätt- så blir stugorna snabbt uppbokade- förstod dock inte när det var fotbollscup, så jag vet ej om det sammanfaller med LDs kurs i aug- fanns inte så många alternativ om man ville ha med hunden inne.
  god fortsättning på det nya året

 3. Hei Fanny 🙂
  Bare et spørsmål…
  Luni sleiker en gang på post-it en før hun fryser.. selvfølgelig har jeg tydeligvis belønnet for dette.
  Resultatet er, med dårlig lim på lappn, at post-it en ofte detter av veggen…
  syntes du jeg skal gå tilbake og rette på dette? Gå tilbake på det å kun fryse og ikke belønne sleikingen, evnt ta henne litt unna, og kun belønner rene ”frys” uten tunge.??
  Det gjør jo treningen litt knotete mener jeg, at lappen rett som det er detter av veggen.
  Forøvrig funderte tipset du ga meg på tlf meget bra! (gjemme en dstor post it på et annet rom)Hun bruker nå nesen!

  Mvh Nina

 4. Pingback: Vittringsapportering och ruta « vit herde

 5. Pingback: Träningstips #14 - Lösning på post-it problemet

 6. Pingback: Modifierad vittringsapportering « Hundliv och Lantliv

 7. Pingback: Vintertips

 8. Klockren film, vi sitter fast i vittringen och detta ska jag prova… idag faktiskt… NU FAKTISKT!! Haha vad peppad jag blir av din film, tack för nytt hopp inför LP3 denna sommar

  kram

  Karro

 9. Pingback: Vittring « Vildarna

 10. Jag får honom att dutta i handen försöker med omvänt lockande men hjälper inte och har även provat med post-it på frysen han flyttar där med vet inte hur jag ska få min hyperaktive och arbetsvilliga vovve att kunna markera några sekunder. Det är suveränt bra tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.