Intensiv helg

Först och främst vill jag tacka för alla snälla kommentarer i bloggen och på Facebook. Beslutet att låta Missy få ett mer innehållsrikt och socialt liv hos någon som verkligen uppskattar henne känns jättebra. Rapporterna från Bergen är positiva och Simen, René, Oliver och Missy verkar ha det kul ihop. Själv har jag haft en innehållsrik helg. Hela helgen har vi haft shapingkurs och det har varit härligt att kunna träna ute på planen i solsken, utan att det blir för kallt. Inga frusna fingrar! Det har varit en jättebra helg och jag har hittat några bloggar om den ute på nätet. Gå till Ida, Linda eller Johanna för att läsa mer om kursen.

På lördag eftermiddag åkte Shejpa och jag till Linköping för att tävla agility. Målsättningen för tävlingen var att utvärdera var vi står och vad vi behöver träna på. Det blev plågsamt uppenbart: Fokus, kontroll och engagemang. Shejpa använde minst hälften av hjärnkapaciteten till nosen under loppen och fixade inte att hålla ihop huvudet på kontaktfält och i slalomingångar. Jag gillade verkligen banorna och var nöjd med mina handlingsval. De delar av loppen där Shejpa var med mig lite mer gick riktigt bra. Jag blev faktiskt bara jättemotiverad av tävlandet, trots att vi diskade oss på tråkigast tänkbara sätt. Jag vet precis vad jag behöver jobba på, och vi har börjat redan idag! Jag har en plan för helgens tävlingar i Rättvik och jag struntar i placeringar och championat, nu är det en långsiktig plan som gäller!

Vi hade sådan tur att vår hoppteknik-coach Vappu Alatalo var med på shapingskursen i helgen, och att hon kunde stanna kvar idag för att ge oss lite privat coaching i ridhuset (vårt närmaste ridhus, som äntligen har öppnat igen!). Shejpa, Squid och Pogue fick en utvärdering av hur långt vi har kommit och nya utmaningar att jobba med. Med Shejpa fokuserade jag naturligtvis mest på hennes fokus och engagemang, med goda resultat. Hon fick också göra en del olika hoppteknikövningar och hon klarade de flesta med glans. Hon hade svårt att anpassa sina steg fram till ett hinder när avståndet var 18 fot, så det blir en sak vi ska jobba på framöver. Vi jobbade ganska mycket med en övning där hunden får jobba med att svänga, samtidigt som de kommer med fart in och ut ur svängen. I den övningen blir det även lite handling, som en 8:a helt enkelt. Där jobbade vi också lite med en riktigt tight sväng tillbaka över mittenhindret, någonting som Shejpa ofta har problem med. Första gången gjorde hon en hyfsad sväng, men som vanligt utan att lägga in ett extra steg innan hindret. Andra gången fixade hon det perfekt! Det kanske inte låter så stort, men jag har verkligen haft problem med att få henne att vilja anstränga sig så mycket. Nu har jag en övning där jag förhoppningsvis kan arbeta med det tills hon väljer den lösningen varje gång.

Jag har upplevt att Squid lätt får problem när det blir höjd på hindren, hon hoppar högt och lite ansträngt då. Vi fick tittat på problemet, men nu känns det som att jag har bra verktyg att arbeta med nu. Squid jobbade jättebra och Vappu var väldigt nöjd med hennes kunskaper. Hon hade en bra teknisk grund och lärde sig snabbt. Hon är en mycket mjukare typ än mina tidigare agilityhundar och reagerar mycket snabbare och tidigare på mina signaler. En jättebra sak, men hon måste också få mer självförtroende över höga hinder och komma på hur man tar sig över dem på rätt sätt. Jag är i alla fall kanonnöjd med henne idag. Hon jobbade så mycket bättre och längre än vad hon har gjort tidigare och visade en massa lovande sidor! Pogue fick också göra en del och han hade också jättebra stil. Vi får se om vi kan få husse att satsa mer på agilityn i framtiden.

1 svar på ”Intensiv helg

  1. Oj det var en intensiv helg. Kul att ni gör sådana framsteg.
    Angående Missy så håller jag såklart med de flesta andra. Ingen blir glad av att en hund inte funkar i flocken. Det är inte ett bra liv för någon och jag tycker det är så starkt av er att tänka på Missy i första hand och inte driva igenom att hon ska vara kvar till varje pris.
    Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.