Hoppteknik för andra gången

Vi har fortfarande ett härligt, soligt väder och idag har det till och med varit lite mildare. Squid har fått träna en del utomhus. Cirkelarbetet går ganska bra, blir det för snabbt och häftigt vill hon gärna nafsa lite i kläderna eller hoppa. Jag får belöna ofta och se till att inte köra så långa pass. Har hon bara rätt attityd så kan jag springa snabbt och hon följer jättefint. För att visa henne på skillnaden har vi också tränat lite fritt följ. Här tycker jag att det är genialiskt att kunna jobba med baklängesfot (alltså, att jag går baklänges) för att göra skillnaden stor. Hon är väldigt duktig på baklängesfoten och jag kan vända om och gå flera steg framåt innan jag belönar. Jag känner att hon börjar bli ganska het och jag prioriterar att belöna när hon håller sig ganska långt bak. När jag tränade Missy var jag extremt noga med det eftersom jag hade haft en border collie som gick för långt fram. Nu har jag nog börjat slappna av lite för mycket, jag kanske skulle träna lite med Twiggy nästa gång jag träffar henne för att få en påminnelse… En del tyckte att Missy gick för långt bak som unghund, men jag visste att en border collie inte kan gå för långt bak. Idag, när hon är 4 och har gått många långa sträckor fritt följ, måste jag ofta påminna henne om att hålla positionen bak och inte glida fram. Tänk om jag hade tillåtit en position längre fram när hon var ung…

Vi har också jobbat en del på att sitta kvar. Under första passet ville hon gärna lägga sig ner när jag kom ut på avstånd (jag har ju äntligen börjat träna ligg…), men det försvann ganska snabbt. Det är bara att fortsätta jobba. Jag bör också börja jobba mer på att stå och ligga kvar. Att stå kvar bör vara lika självklart som att sitta kvar, jag får inte glömma det. På tal om kvarliggande… en annan gör ju livet svårt för sig och började lära in kryp igår, en dag efter att hon lärde sig att lägga sig ner. Det är en kul träningsutmaning, jag har lärt två hundar riktigt, riktigt snyggt kryp, men det är i princip det enda moment där jag också har använt en del lockande (kombinerat med omvänt lockande). Eftersom jag inte tycker att det är så kul, så har jag bestämt mig för att shejpa kryp med Squid. Det är säkert inte så svårt som jag tror och vi kom en bra bit på väg igår. Att shejpa en hund till att krypa är enkelt, men att få den där perfekta tekniken utan hjälp är en större utmaning.

Idag fick Squid också göra sitt livs andra hoppteknikövning. Det var egentligen samma som hon fick göra med Vappu, bara lite mer bommar för att öka den visuella svårigheten och få henne att lägge vikten bakåt. Squid hade inga problem alls, hon har verkligen koll på kroppen och använder den väl. Låt er inte luras av hennes runda och fluffiga utseende, det här är en smidig valp som vet var hon har sina ben. Inte var hon heller det minsta tveksam till att hoppa in i detta virrvarr av bommar, ”värre saker har man väl sätt i skogen”, tycktes hon tänka.


Duktig på att sätta sig rätt och sitta kvar


Full koll över hoppet


Dagens sista solstrålar

Jag har ju satt upp en del resultatmål för Squid nästa år, en ett av de viktigaste målen har jag glömt att skriva ner eftersom det inte handlar om tävling. Border collie-valpar brukar bli vidriga runt 6 månaders ålder. De glömmer allt vad de har lärt sig, stirrar på andra hundar, jagar andra hundar och är allmänt okoncentrerade. Min målsättning är att jobba så bra med vardagslydnaden att jag har en perfekt valp vid 6 månader, som kan ligga i sin bur och se på när andra tränar, som stannar kvar om jag ber henne trots stora störningar, som alltid kommer på inkallning och som går fint i koppel. Idag bestämde jag mig för övrigt för att strama upp hennes umgänge med de andra hundarna ute, det börjar bli lite för mycket vallning och spring (även om hon fortfarande alltid kommer när jag ropar). Uppstramningen består egentligen bara av mer belöning från mig för avslappnat beteende och det fungerade direkt.

5 svar på ”Hoppteknik för andra gången

  1. hej så stor lilla Squid har blivit sen du hämtade henne. när vi tränade för Serge
    Hon är jätte söt och verka bli en liten stjärna i agility

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.