Hjälpsetter i Stavanger

Jag och Thomas har hållt kurs i Stavanger i helgen och haft varsin grupp. Eftersom Thomas kom körande med sina hundar från Bergen, kunde jag lämna mina två hemma med Therese som är hundvakt i helgen. Då fick Pi vara demohund hela helgen och det har hon klarat kanonbra! Jag har inte träffat henne (eller Thomas, eller de andra hundarna) på två veckor. Hon har verkligen mognat och är enormt lätt att ha att göra med. Hon kan gå lös hela tiden och håller sig till mig, ligger i öppen bur eller på en filt och slappnar av medan jag instruerar. Missy har lärt sig en massa på att vara med och visa på kurs när hon var ung och jag märker att det är nyttigt för Pi också. För det första får man gjort träning på saker man kanske inte hade gjort annars, för det andra får man se vad som funkar och vad som inte funkar. Missy lärde sig i princip apportering på kurs och om jag använder Pi som demohund några gånger till så kan hon nog det också snart. Hon visade apporteringsinlärning i morse och var väldigt duktig på många bitar. Hon håller ett bra grepp och släpper inte förrän hon får ”tack”-kommando oavsett om jag drar i apporten eller lockar. Hon griper bra och lägger vikten bakåt när jag håller i apporten. Hon kan gripa hos medhjälpare och springa mot mig i full fart. Hon kan komma i utgångsställning med apport. Det som inte fungerade så bra var gripandet från marken. Där behövs det mer klipp och beslutsamhet, så det ska vi jobba på.

Idag provade vi också ”framförmappen” för första gången. Hon kan ju utgångsställning, stå, sitt, ligg etc., men jag har aldrig medvetet försökt lära henne systematik bland de beteendena. Idag provade vi det för första gången och det gick alldeles strålande. Hon köpte bytsignalen direkt och upprepade hela tiden det hon hade fått belöning för senast. Jag hade till och med sådan tur att hon bjöd på beteendena i precis den ordning som jag hade tänkt mig. Ligg ville hon inte bjuda på idag, men det var inte så konstigt. Det var i slutet på ett för långt träningspass i slutet på en lång helg. Det var hårt och blött på marken och vi hade inte tränat ligg på hela helgen. Men det visar ju att vi behöver jobba mer med framförmappen så att vi kan plocka fram vilket beteende som helst hur snabbt som helst. Det där gäller för övrigt ännu mer när vi jobbar med shejping, jag har gjort det för lite det senaste och varierat för lite. Hon fastnar gärna i ett fåtal beteenden.

Plan för Pis träning när vi kommer hem:
– Uthållighet i fritt följ
– Gripanden till apportering
– Gripanden i lek
– Inlärning av rutan
– ”Framförmappen”
– Massor med shejping av nya och gamla tricks
– Lägga signal på flera gamla tricks
– Inkallning med ställande
– Fjärrdirigering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.