Genomgång av hundarna och lite träning

Idag har vi haft en skön hemmadag, men speciellt lugnt har det inte varit. På förmiddagen kom Laxmi och vi bytte lite valpträning (störtskön dp-valp på 5 månader) mot en fysisk genomgång av våra hundar. Hundarna verkar generellt friska och hela. Några småsaker att tänka på som snabbt går att lösa om man tar tag i det tidigt. Shejpa hade lite korta muskler på ena sidan av ryggen som ömmade lite. Missy var lite öm på vänstra sidan av ryggen, precis ovanför ljumsken. Bra att veta och dags att fixa. Thomas fick lite övningar att göra för Pax stelhet mellan skulderbladen och resten av hundarna var friska som nötkärnor. Det tar sin tid att gå igenom sex hundar, men gud så härligt det känns att veta någon riktigt duktig har kännt igenom dem. Missy är så rolig, för hon blir verkligen överlycklig över att vara hos veterinären och/eller bli klämd på. Det ser ut som om hon vore i himmelriket. Lite konstigt eftersom våra två andra border collies, som är modigare än Missy på typ alla andra sätt, tycker att sådant är dödsjobbigt.

På kvällen var Kjersti med Luna här och vi tränade lite agility. Jag tog bara med mig Missy ut. Vi gick en lite längre koppelpromenad först och gick in på planen med en lugn attityd. Jag belönade bara med godbitar idag, körde max 2 hinder på rad och försökte undvika starter så långt som det var möjligt. Vi körde tre korta pass och började varje träningspass med några hopp i spindeln. Missys attityd var jättehärlig. Hon var så lugn och nästan riktigt långsam. Började med att jobba med en 270-graderssväng där jag gradvis ökade avståndet mellan hindren. Jag lät henne starta frivilligt och rörde mig så lite som möjligt i början. Sedan körde jag samma sväng, men gjorde en serpentin över andra hindret. Stod stilla i serpentinposition och stöttade bara hennes väg över första hindret med min kroppsriktning. Började med riktigt lågt andrahinder och hon gjorde det fint. Höjde gradvis hindret. Så fort jag fick en rivning, sänkte jag det igen, fick ett lyckande och höjde på nytt. Det verkade fungera fint. Sedan sänkte jag till smallhöjd igen och lade på lite mer rörelse från min sida och höjde gradvis. Väldigt nöjd med det träningspasset! I tredje passet försökte jag spegelvända övningen (nu högerhandling) och det fungerade konstigt nog inte alls. Hon tog inte serpentinarmen, utan sprang förbi och när jag stannade och höll kvar armen vände hon och tog hindret. Jag fick bara till det några gånger. Med tanke på hennes ömma ryggmuskler avslutade jag där och får se hur det går när hon är fräsch där.


Serpentinposition

Shejpa har inte fått göra så mycket idag, förrutom att charma Laxmi. Vi körde lite nose touches ikväll. La en matta under för att få nytt underlag och det tog ett par gånger innan hon körde lika bra som vanligt på den. Det kan vara bra att tänka på att ta in lite olika typer av underlag.

Pi och jag körde lite lydnad i köket. Jag insåg att jag kanske har tagit det lite för lugnt med henne i lydnadsträningen. Hon är ju faktiskt ingen border collie och kommer att behöva lite galenskap. Därför körde jag snabba lägganden med enbart leksak. Får tänka på att leka massor under lydnadsträning och faktiskt prioritera lite fart också. Hittils har jag varit så fascinerad av att låta henne tänka och klura och lyssna på kommandon. Det är jättespännande, men hon får gärna vara lite galen också. Det är hon ju en massa i vardagen, så det ska nog inte vara så svårt att få fram 🙂

4 svar på ”Genomgång av hundarna och lite träning

  1. Vad skojjigt att ni får över Laura- hon är toppen att gå kurs för!!! Otroligt duktig både med hund o som pedagog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.