Frågor och svar om inlärning av fotgående

Jag har fått en hel del frågor om inlärning av fotgående efter texten och filmen som jag la ut tidigare i veckan. Jag tänkte svara på de frågorna här:

När hunden går tillräckligt bra under bakåtmarschen, hur fasar du in och börjar gå framåt då?

När hunden kan gå flera meter med stabil kontakt, attityd och position kan det vara läge att börja gå framåt ibland också. Det är en stor fördel om hunden har lite bakdelskontroll och är van vid att svänga in bakdelen mot vänstersidan, men det går ofta bra utan det också. Jag gör så här: När hunden går bra under baklängesmarschen tar jag ett steg åt höger med höger ben och går sedan framåt (alternativt flyttar vänsterbenet intill högerbenet och belönar hunden för bakdelsrörelsen). Så fort hunden hamnar i rätt position belönar jag. Här kan det ibland vara en fördel att ha godbiten klar i vänsterhanden så att hunden inte hinner lämna positionen innan belöningen kommer. Om hunden är van vid att vara i position vid vänstersidan (till exempel från träning på vändningar på stället) så borde det inte vara något problem att hinna belöna trots att det tar någon sekund att få dit godbiten.

När jag har belönat hunden i framlängesposition går jag tillbaka till baklänges igen. Jag kanske belönar under baklänges marsch någon gång igen och sedan testar jag att vända på nytt. På det här sättet får jag bra flyt och får alltid flygande starter på fotgående framlänges. Under en period blandar jag baklänges och framlänges, beroende på störningar och dagsform. Parallellt med de flygande starterna från baklängesmarsch kan det vara läge att träna lite starter från sittande vid sidan.

Ett problem som jag har är att han helst vill gå lite för långt ifrån mitt vänstra ben. Har du några tips på hur jag kan få honom att vilja gå närmare?

Vissa hundar gillar inte att gå nära benet. Ofta är problemet större i framlänges- än i baklängesmarsch, så om du inte redan har gjort det, är det en bra idé att träna i baklängesmarsch till att börja med. Kan du få hunden riktigt nära din vänstersida när du belönar? Om du inte kan det, är det en bra idé att börja där. Träna bara på belöningsritualen. Du vill kunna få hundens bog intill ditt knä, samtidigt som hunden är rak i kroppen. En del hundar tycker att det är obehagligt i början. När du har fått till belöningsplaceringen, handlar det mest om att börja shejpa hunden närmare och närmare sidan under baklänges marsch.

Kombinera gärna baklängesgåendet med att hunden får belöning för att stå stilla vid din vänstersida och för att han följer dig i vändningar på stället. Lär också in stegförflyttningar åt höger, där hunden följer dig (helt rak i kroppen) när du rör dig bort från honom. Stegförflyttningarna kan man sedan slänga in ”i farten” när man går fot framlänges. Då får hunden koncentrera sig på att täppa igen avstånd som uppstår mellan honom och föraren och det brukar hjälpa på den allmänna positionen.

Vad är tanken med att inte ha godisen direkt i vänster hand?

Egentligen mest för att hunden inte ska gå och kolla på handen. Är hunden väldigt duktig på att strunta i godbitar i handen så spelar det ingen större roll (fast jag brukar nästan alltid ha godbitarna i högerhanden trots att mina hundar är duktiga på det, det känns mer tävlingsmässigt att ha vänsterhanden fri). Många nybörjarhundar fokuserar väldigt mycket på vänsterhanden och om det dessutom är godis där så blir det förmodligen värre.

Går det att träna detta trots att man har ett ganska bra grundläggande fritt följ?

Ja, det går alldeles utmärkt. Man kan träna det för att man vill förbättra fria följet, för att man vill träna stå/sitt/ligg under marsch eller bara för att testa. Missy lärde sig till exempel inte att gå fot med den här metoden, men lärde sig ändå ett snyggt baklängesfot på äldre dagar. Det brukar gå ganska snabbt att få in om hunden har ett fotgående sedan tidigare. Ofta försöker den erfarna hunden svänga runt bakdelen (som för att göra en ingång) i början, men det brukar gå lätt att få dem på andra tankar genom att belöna ganska tidigt (innan rumpan börjar svänga) några gånger.

Tips för att lära små hundar att gå fot?

Ja, det kan vara lite jobbigt att böja sig ner för att belöna en liten hund, men det är egentligen ingen skillnad mot att träna en stor hund i det här fallet. När jag börjar träna mina valpar är de ju ganska pyttesmå, men det går bra ändå. Man skulle visserligen kunna tänka sig någon slags förlängning av armen som gör att man inte behöver böja sig så mycket. Jordnötssmör på en träslev har jag läst om i amerikanska hundböcker. Annars får man böja på knän och rygg och tänka på vilken tur man har som kan bära hunden i en väska om man vill

Små hundar får man ibland lägga mer tid på att lära att de inte ska studsa efter belöningen efter klicket. Träna på att ta godbitar ur fickan separat. Lägg tillbaka godbiten om hunden studsar, ge till hunden om han kan hålla tassarna på jorden.

Jag har sett en annan variant på baklängesgåendet där föraren har hunden på andra sidan om sig när h*n går baklänges så att hunden alltid går på vänster sida om föraren. När det är dags för framlänges marsch vänder då föraren bara upp vid hundens sida och hunden fortsätter åt samma håll som den varit på väg hela tiden, inte vänder som dina hundar gör på filmen. Ser du några olika fördelar/nackdelar med dessa två olika varianter?

Jag tror inte att det spelar så stor roll, men jag har inte testat högersidan. En fördel med att jobba med hunden på vänstersidan är att det kan hjälpa för att få djup och rakhet i ingångarna (att hunden söker djupt in på vänstersidan vid till exempel inkallning och apportering, innan han vänder upp). Jag har en annan tanke kring högersidan, men den är lite svår att förklara i text. Jag ska försöka, men var beredda på att inte förstå 😀 När hunden går på vänstersidan så vill jag ha huvudet förbi min sida (jag ser ofta inte mina hundars huvuden när beteendet är klart – på gott och ont). Ju längre bak/fram (vad tusan kallar man det, alltså att hundens huvud är förbi mitt ben) hunden går, desto lättare är det att få hunden tillräckligt långt bak när man vänder om – oavsett om man vänder som jag beskriver ovan, eller om man vänder sig 180-grader om och går vidare åt samma håll. Om hunden går på högersidan så borde det bli tvärt om egentligen – om hunden går förbi dig med huvudet så kommer den att hamna för långt fram när du vänder. Kan vara bra att tänka på i alla fall…

Som avslutning: En liten film på Epic när han tränar fotgående. Det har varit lite kämpigt att komma igång med hans fotgående, han har dels fokuserat väldigt mycket på handen, dels trott att det är mer komplicerat än vad det är och börjat dutta med nosen på mitt ben. Kanske fick jag mer problem än vad jag är van vid eftersom jag väntade så länge med att sätta igång med fotgåendet. Och så är han ju kille också… Nu är vi i alla fall igång. Jag har varit ganska noga med att ha en lugn attityd. Visst ser det flashigt ut när hundarna travar och lyfter frambenen högt, men det är svårt att få till riktigt snyggt och risken för studs och att det blir orytmiskt är ganska stor. Epic är en ganska het hund, så jag försöker få honom att gå i skritt.

1 svar på ”Frågor och svar om inlärning av fotgående

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.