Första steget mot årets mål :)

Jaha, då har Thomas åkt till Bergen igen och jag får bo själv med mina tre tjejer i nästan två veckor. Jag tror att jag får se till att ge mig ut på något socialt under den tiden, annars blir man väl lite smågalen. Annars tänkte jag som sagt ägna de här veckorna åt att träna hund. Det har börjat bra. Det har varit soligt och härligt ute idag och det gick fint att köra lydnad och lite agility på planen. När solen försvinner blir det dock svinkallt och man vill helst hålla sig inne. På kvällen körde jag till ridhuset med hopp om att det skulle vara träning med klubben. Det var ingen där, så jag tränade på egen hand. Kallt, tungt och lite ensamt, men bra.

Missy fick ett lydnadspass mitt på dagen. Vi körde mycket fritt följ och det såg väl hyfsat ut. Största problemet är väl att hon lätt blir lite het och studsar, speciellt i språngmarsch. Jobbade med rytm och position i transporter och halter av olika slag. Utgångsställningarna börjar bli bättre, tycker jag, har fokuserat lite på djupet på dem och det hjälpte absolut på rakheten också. Men helt raka utgångsställningar och halter har vi verkligen inte, jag tycker att det är skitsvårt! Dels svårt med Missy som har fått göra fel så länge, men också svårt med valpen. Vad är egentligen perfekt position i utgångsställning och halt… Vi jobbade också lite med signalkontroll. Slitigt, hon har haft stora problem med att sätta sig på kommando under marsch framlänges i veckan. Det fortsatte idag, men det var lite bättre. Jobbade också på att försöka variera så mycket som möjligt när jag gav kommandona, så att det bara är ordet som ska betyda något. Jag tror att jag har haft en del små dubbelkommandon på sitten tidigare.

Två minuter kvarsittande gjorde vi också, det gick bra. Och så körde vi lite inkallning som inte var så jättebra och fjärrdirigering som bitvis var riktigt bra. Jag skulle dock behöva gå in och pilla ännu mer i detaljer, för jag är inte helt nöjd. Idag satte hon sig bakåt från stå, men baktassarna är inte låsta och det är det jag vill ha. Positivit var i alla fall att hon hade väldig fart och kraft i sitt från ligg och stå från sitt. Båda framtassarna rör sig samtidigt och blixtsnabbt på kommando. Ibland blir hon dock lite överivrig i sitt nya stå från sitt (förr klev hon liksom upp med en tass i taget) och flyttar baktassarna framåt också. Slutsatsen efter dagens lydnadspass var väl att vi har mycket att jobba på, men att det ser väldigt, väldigt bra ut när hon gör det hon kan och att det kan bli hur bra som helst om vi bara lägger ner lite arbete!

Efteråt körde vi 2×2-slalom. Missys slalom har alltid varit strulig, så nu ska den läras om. Körde med en port och jobbade runt hela klockan. På kvällen i ridhuset körde jag två pass till. Första med en port och alla möjliga vinklar och störningar i form av min rörelse. Sedan la jag på en port till, 3 meter framför den första, och gjorde samma sak. Annars gick tiden i ridhuset mest åt till dubbelbox. Jag har varit duktig och fokuserat på kvarsittandet i starterna. Missy hade jättefina starter, men någonstans (jag skyller på Justine) så började hon flytta en tass varje gång. Och det har jag inte tagit tag i. Dessutom är hon inte så störningssäker som hon var förr. Om jag skriker ”braaa!” och springer iväg så hamnar hon nog i alla fall i stående ställning. Därför var jag duktig idag och körde minst 75% belöning för kvarsittandet. Det hjälpte direkt. Det handlar bara om att ha lite självdiciplin och orka belöna kvarsittandena. Jag hade väldigt få tassförflyttningar idag! De gånger hon faktiskt fick starta tyckte jag att hon gjorde ett ganska bra jobb. Inga direkta tokigheter, hon börjar samla sig när hon behöver det, inte mycket rivningar och bra flyt. Massor kvar att göra, men det kommer sig!

Shejpa fick träna lite agility för första gången på ett par veckor. Hon hade härlig fart och attityd! Först körde vi bara nosduttar i trappan. De har blivit sämre, speciellt utan target och hon ser ut som att det är sååå omöjligt att faktiskt komma i ordentlig kontakt med den frusna marken. I Göteborg i helgen släppte jag igenom sådant när vi jobbade med gungan, men nu tog jag tag i det utan att blanda in gungandet. Det blev snabbt bättre och jag tror att det är en bra idé att repetera nosduttar i trappan och inomhus ibland för att kunna fokusera bara på duttarna och inte på hela hindret. Sedan körde vi slalom i olika varianter, med fokus på fart och sug. Det gick skitbra! Fixade alla ingångar och hade riktigt bra fart. Det enda som vi inte riktigt få till bra är om hon kommer ut ur en tunnel och jag bara skickar henne med benet och armen mot slalom 4-5 meter bort i 90-graders vinkel (högerhandling). Vet inte om någon fattade vad jag menade nu, men det kan i alla fall vara bra för egen referens. 😀

Squid fick äntligen lov att börja lära sig ligg 😀 Jag trodde att det skulle vara enkelt, men det var det inte. Visst lägger hon sig hela tiden, men hon vill liksom helst lägga sig riiiktigt bekvämt, gärna med ryggen mot mina ben och kanske på mina fötter. En lite för avslappnad stil med andra ord. Det blev bättre, men jag har fortfarande bara fått fram ligg från sitt efter ett par pass. Vi tar nya tag imorgon! På kvällen fick hon ett träningspass i ridhuset där vi jobbade på cirkelarbete, hämta leksak, sitta stilla, gå fot etc. Hon var grymt sugen på att träna, en riktig workaholic. Jag tror att jag får se upp så att det inte blir för mycket av det goda i lydnaden. Hon vill väldigt mycket.

Dessutom har vi gått flera promenader i det vackra vädret och nu ligger alla och sover sött. Om någon har lust att komma förbi och träna lite i veckan som kommer, eller kanske träna sök eller lydnad någon annanstans, så är ni välkomna att höra av er! Vi behöver sällskap och miljöombyte.

1 svar på ”Första steget mot årets mål :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.