Elitlydnad med Squid

Under de senaste veckorna har Squid gjort sina tre första elitlydnadsstarter. Vi gick ut hårt med två dagars rankingtävling i Kungsör förra helgen. Resultatmässigt blev det ingen höjdare, men jag fick med mig många positiva erfarenheter ändå. Squid var glad och ganska lagom i attityden. Hon visade att hon klarade alla moment på ett fint sätt – bara inte på samma dag. Hade man fått räkna ihop de bästa momenten från båda dagarna hade det blivit riktigt bra. Det får man så klart inte, men det kändes ändå bra att veta att det går 🙂 På lördagen hade vi några små-missar (omdirigering till apport, dåligt fritt följ, extra kommandon både ner och upp på platsliggningen, extra kommando på läggandet på inkallningen), men framför allt en nolla. Squid halkade på stå-kommandot i rutan och välte ner i ligg. Hon blev så förvånad att hon satte sig upp när jag började gå mot rutan, och nollan var ett faktum. Några moment blev riktigt bra – 10 på sitt i grupp, fjärrdirigering och metallapport. Helt okej vittring med betyg 8. De moment jag varit mest orolig för (sitt i grupp och vittring) funkade ju!

På söndagen hade jag som målsättning att fixa det som var dåligt på lördagen. Det gjorde vi absolut! Fin inkallning (men extra kommando på nedlägg och trots det bra betyg!), kanonbra ruta (men slarvig avslutning), mycket bättre fritt följ, bra dirigeringsapport, bättre platsliggning. Men nu lyckades vi nolla vittring, apport över hinder och fjärr – tre av våra bästa moment från lördagen. Vittringen kändes som ren otur. Squid gjorde en jättefin sortering, men råkar sparka till pinnen innan den som är rätt, så att hon får med den i munnen också när hon griper rätt. Hon lyckas spotta ut den, men nollan är ett faktum. Metallapporten kastade jag snett, och gav ett extra handtecken på väg in, vilket också gav en nolla. Till sista blocket kände jag att Squid var dödstrött under uppvärmningen. Trodde inte att det skulle vara så jobbigt att tävla lydnad, men det var det visst. Fjärren som var så bra på lördagen, låste sig efter halva momentet, och vi fick en tredje nolla.

Här är en film på några höjdpunkter. Tyvärr fick jag inte med söndagens sista block, med den fina inkallningen och rutan, eftersom kameran blev full.

I söndags tävlade vi på en vanlig lydnadstävling i Nora. Hade hunnit träna ett pass sedan Kungsör, eftersom vi har haft agilitykurs hemma hela veckan. Det passet kändes i alla fall bra, och jag kände att det skulle bli roligt att tävla. Så länge Squid tycker att det är kul att gå ut på plan med mig så spelar det inte så stor roll med lite missar. Vi har gott om tid på oss att bli stabila. Tävlingen kändes helt okej. Vi hade två missar – ett missat skifte i Z och förflyttningar på båda ställandena i fjärren. Äntligen fick vi vårt första förstapris! Och 293,5 poäng.

Om man ska analysera lite så är det tråkigt att fjärren och Z har blivit dåligt på 2 av 3 tävlingar. På helt olika sätt. I Kungsör blev hon trött och seg i fjärren. I Nora tog jag kanske i lite mycket med stå-kommandona och hon var lite övertaggad och studsade framåt. I Kungsör satte hon sig inte i Z på söndagen. I Nora satte hon sig två gånger… Fjärren borde vara vårt starkaste moment, och kommer nog att bli det i framtiden. Mer träning i både låg och hög aktivitetsnivå ska till, så att vi får den där stabiliteten som jag vet inte är långt borta. Zätat är en svårare nöt att knäcka. Om jag går baklänges och slumpmässigt säger ”stå”, ”sitt” och ”ligg” så är hon grymt imponerande på signalkontrollen. Har aldrig haft en hund med så bra förståelse. Det är i momentet som hon får förväntningar och börjar göra innan hon lyssnat klart. Här är jag lite mer osäker på vad jag ska göra för att öka säkerheten.

Jag hade planerat tre lydnadstävlingar till under oktober, och hoppades på att kanske ta ett lydnadschampionat. Men idag började Squid löpa, så vi får sammanfatta vår lydnadshöst så här och komma tillbaka vid senare tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.