Effektiv dag

Idag har jag varit riktigt effektiv och visst är det skönt så här efteråt när man vet att man har gjort ett bra jobb 🙂 Dagen började tidigt för oss, vi var i ridhuset klockan 8 för agilityträning. Ryktet sa nämnligen att den nederländska domaren som ska döma imorgon gillar att ha med bordet i sina banor, så vi fick snabbt bokat in ett träningspass till innan tävlingen. Shejpa har testat bordet en gång, aldrig i kombination… Något bord har vi inte, men i ridhuset hittade vi en passande lastpall med yta utan mellanrum. Den blev ju rätt låg, så svårighetsgraden var hög när hon kom i fart. Själva konceptet med bordet är ju busenkelt för en shapingklok hund som förstår frisignal, men det där med att bromsa in och inte flyga rakt över bordet när man har fått upp farten, det var inte riktigt lika lätt… Vi fick kört lite kontaktfält och slalom och sådant också och Shejpa var duktig, men lite galen igen. Det blir spännande imorgon och vi håller tummarna för att domaren har glömt bordet den här gången.

Missy har fått träna lydnad i solskenet. Jag gjorde som igår och började med uppvärmning, lite mer noga den här gången. Sedan gick vi in och körde ett tävlingsmässigt fritt följ och jag bröt och belönade när hon hade lugn attityd, men bra engagemang. Vi gjorde om det ett par gånger med belöning på olika ställen. Sedan testade jag en dumruta och det gick bra. En rak inkallning med belöning för fart. Sedan en kort inkallning från ligg och övergång till rutan. Fick ett väldigt fint konskick, så jag belönade det. Sedan ställde jag henne vid konen och skickade till rutan, som jag hade ställt diagonalt på planen. Hon placerade sig jättebra i rutan och jag belönade det. Sedan ställde jag henne i rutan, gick tillbaka till utgångspunkten och kommenderade ”ligg”. De senaste träningspassen har jag jobbat lite på att hon ska ligga tugnt i rutan. Hon lyfter gärna en armbåge och ser ut som att hon är på väg att resa sig vilken sekund som helst (har nog muttrat ”ligg” på väg emot rutan under tävling några gånger ja…). Den träningen tycks ha gett resultat, för nu låg hon jättefint!

Sedan körde vi återkomster och ingångar med apporten. Att belöna med lek funkade inte så bra som jag hade tänkt, men när jag började kasta godbitar bakåt när hon var på väg in med apporten på ett fint sätt, så fick jag bättre och bättre beteende! Jag måste bli av med de där huvudskakningarna som ser värre och värre ut. För att lugna ner henne lite körde jag 3 minuter sittande med synlig förare, sedan en vittringsapportering som var jättebra. Hon verkar väldigt säker på det nu och omtaget som hon ofta gjorde på väg in verkar borta. Avslutade med lite fjärr och jag börjar se ljus där också…

Squid har fått träna lite tricks, men mest ta det lugnt. Jag har jobbat vid datorn mest hela dagen. Ikväll har jag också lagt ut två nya artiklar, tidigare publicerade i Canis, på hemsidan. En om frisignal och en om handling utan hinder. Klicka på ”Artiklar” ovan för att läsa dem 🙂 Vill också tipsa om en ny blogg där man kan diskutera Greg Derretts handlingssystem. Väldigt bra initiativ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.