Dagens träning

Idag har varit ytterligare en trevlig hundträningsdag och jag är verkligen igång med träningen! Therese och Enya var här och tränade lite och jag har hunnit med många korta träningspass mellan andra aktiviteter. Det är sällan jag bloggar om all träning jag gör under en dag, men idag tänkte jag lista alla träningspass jag har haft med hundarna (Pi har till exempel tränat med husse också).

Shejpa började morgonen med nosduttar. Vi har köpt 50 kilo kycklinghalsar som varje morgon delas i småbitar och förtjänas på kontaktfältsträningstrappan utanför huset. Kontaktfältsbeteendet börjar verkligen se stiligt ut! I Florida insåg jag hur viktigt det är att hon verkligen kan vänta på signal och att hon inte tjuvstartar och när vi fick ordning på det gick allt mycket bättre. Jag har också blivit bättre på lekpauser (enklare att komma ihåg utomhus). Mest fokus just nu ligger på att få henne helt rak, utan så mycket som en blick på mig. Experimenterar lite med att kasta matbitar framför henne när hon är rak som hon får ta på ”varsågod” om hon fortsätter dutta rakt. Det verkade både hjälpa på rakheten och på intensiteten.

Sedan kom Therese och Shejpa fick ett träningspass med hoppkombination och running contacts. Hoppkombinationen var öppen och flytig, men ställde krav på hundens förståelse för att hitta linjer (och fästa på vägranslinjer). En härligt kombination med många möjligheter som jag låter stå kvar tills imorgon. Tyckte att hon sträckte ut bättre över hoppen vissa gånger idag. Imorgon ska jag prioritera hoppteknikträning innan hon får köra mer kombinationer.

Vårt springande på plankan börjar också se bra ut. Det blir dock fortfarande fel ibland. Två fel i början på träningspasset och något fel senare när jag lät Therese (som höll belöningen på andra sidan) locka som tusan. Varierade mellan två olika plankor för att se till att hon tänker till och inte bara faller in i mönster. Jag tror att det här beteendet kan bli riktigt bra, för hon har verkligen fått någon slags förståelse som vida övergår ”spring (hoppa inte)”. Hon springer i alla repetitioner, men de jag belönar har förmodligen 4-5 tassar på ”kontaktfältet” och två baktassar inom 5 cm från änden på plankan. Att jobba med running contacts kräver stor observationsförmåga och precis timing. Det tog mig ett bra tag att få kläm på det – observera var hunden sätter sina tassar i full fart och sedan lyckas förmedla ”bra” eller ”oj!” till hunden i samma ögonblick…  Vi har också börjat utmana Shejpa genom att flytta personen med avståndsbelöningen ut i sidled. Då misslyckas hon oftare, men man ser att hon skärper sig och prickar med baktassarna precis innan änden ändå. Det är himla kul att jobba med det här nu, så jag ska nog försöka få till en del träningspass. Det kräver en medhjälpare, så det blir inte så himla ofta.

Missy fick träna lydnad idag. Jag tog mig i kragen och tränade på våra svagheter. Först blev det träning på stå på avstånd (som i rutan). Ställde henne 10 meter framför mig och skickade henne höger eller vänster mot godbitskål. Kommenderade ”stå” ibland och belönade med lek om ställandet var bra. Just nu känns ställandet som den svagaste delen i vår ruta. Hon hamnar inte där jag kommenderar henne. Träningen gick väldigt bra i alla fall, hoppas att vi kan överföra samma fina reaktion till rutan sedan.

Vi körde också två apporteringar med dirigering utan skick till konen (det får vi ta tag i separat). Det gick bra till vänster, men på första till höger fick jag dirigera om. Gjorde om och det blev rätt. Repeterade lite armsignaler med lekbelöning innan vi gick vidare till vittringsapportering. Har tagit tag i det igen och just nu går det strålande. Baklängeskedjade på apporteringen igår och fick fina sök och apporteringar. Provade igen idag och det gick bra, fortfarande utan felmarkering. Jag är rätt säker på att plockandet kommer att dyka upp igen, men nu är jag beredd på det och ser det som en naturlig del i utvecklingen. Därför står jag nära pinnarna så att jag är beredd att avbryta om jag ser plock i fel pinne.

På kvällen drack jag lite te och tränade tricks med Missy och Pi. De fick främst göra sådant som de behöver rent fysiskt. Pi som är väldigt lös och ledig i kroppen fick jobba på balansbollen. Hon klättrar upp med bakbenen först och sedan frambenen. På bollen får hon kämpa för att hålla balansen och när det går bra lägger vi till lite ställningsförändringar (stå-sitt-ligg). Missy fick jobba med att böja ryggraden genom att jag försökte träna henne till att sätta nosen mot höften (utan att röra bakbenet). Svårt trick som nog tar ett par dagar att få kläm på. Jag har lärt henne något liknande förrut, men då ville jag att hon skulle snurra. Missy fick också jobba med att kliva i en ganska liten box. Hon är den hund som är sämst på att hantera utebliven belöning och fel (helt enkelt för att hon har blivit mer curling-shejpad tidigare) och vi fick anledning att ta tag i det. Spännande! Kom inte i mål med det beteendet heller, men vi jobbar vidare imorgon, kanske med en större låda. Pi fick avsluta med att visa Missy hur det ska se ut. Hon klev i lådan direkt. Men vi fick jobba lite mer på det där med fri-signalen, att lämna lådan med alla fyra tassarna är helt enkelt inte speciellt enkelt när man har så kul…

4 svar på ”Dagens träning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.