Årets första agilitytävling

Medan Thomas och Pogue tävlade lydnad i Fagersta väntade Squid och jag på att starta agility- och hoppklass 2 i Torsby. Väntade länge. Jag är nämligen lite dålig på att beräkna hur lång tid en agilitytävling tar. I Karlstad i höstas trillade jag ju in med ouppvärmd Pogue när det var en halv minut kvar av banvandringen för att jag trodde att tävlingen skulle ta längre tid än den gjorde. Det blev inte direkt bättre av att jag hade startnummer 1. Som tur var var banan lätt och jag fick byta startnummer så jag hann värma upp Pogue. Vi vann klassen. Igår var jag tidspessimist. Kvällen innan tankade jag bilarna, gjorde matsäck, packade och ställde klockan på 5.45. Siktade på att vara vid tävlingen klockan 9.30. Klass 1 hade första start klockan 9, men det var ju så få starter att jag bedömde att det kunde gå fort och att det var skönt att inte behöva stressa. Jag hade lätt kunnat sova fyra timmar till och ändå inte behövt stressa på tävlingsplatsen.

När det väl var vår tur hade vi startnummer 1 och som tur var hade jag snälla Louise där som kunde hålla Squid utanför ridhuset medan jag gick banan. Jag var inte så orolig eftersom det inte skulle gå någon före oss, men Squid gick nog igång på själva tävlingssituationen (dvs. hon har associerat den med hundar som springer agility) och jag var oförberedd på hur galen hon var. Loppet kändes galet och helt utan broms, men det blev nollat i alla fall och vi vann med några sekunders marginal. Första pinnen i agilityklass 2.

Till hopploppet var jag förberedd och jobbade mer på attityden innan loppet. Det kändes mycket bättre när vi gick fram till start och hon klarade av att sätta sig fint och sitta helt stilla (i första loppet ville hon bara sätta sig halvliggande). Jag hade haft så mycket fokus på att hålla henne lugn innan start att jag en kort stund glömde banan (vid första tunneln). Kände mig lite på efterkälken under hela loppet och fick improvisera en del (bakombytet på tredje hoppet innan slalom skulle varit ett framförbyte). Men vi kom i mål nollade och vann igen. Uppflyttade till hopp 3.

Jag inser att vi är tillbaka till ruta ett när det gäller hennes attityd. Hon går igång så enormt på att andra hundar kör agility, och nu har hon också börjat tända rejält på att köra agility själv. En ny växel helt enkelt. Efter det långa uppehållet är hon värre än någonsin och jag måste träna. Det är väldigt tråkig träning och man får angripa problemet från två håll: Dels försöka se till att hon håller sig så lugn som möjligt runt agilityträning och -tävling ihop med andra hundar. Dels träna på att hon kan utföra alla uppgifter trots att hon har en hög arousalnivå. Det var den här delen som inte fungerade igår. Hennes utförande var väldigt annorlunda mot träning, så här har vi ett stort jobb att göra… Här är film i alla fall:

7 svar på ”Årets första agilitytävling

  1. Grattis! 🙂
    Du har sagt att norrmännen är riktigt duktiga tidsmässigt på agilitytävlingar och att man vet när man ska in och när klasser börjar. Hur kan det komma sig? Vad gör de för skillnad?

    • Tack! Hmmm… kan faktiskt inte minnas att jag har sagt det och jag kommer inte heller ihåg hur det var i Norge. Det som hade hjälpt mig igår var om det stod någon tid för klass 2, ex. ”banvandring klass 2 tidigast klockan 13.30”, så hade jag sluppit vänta så länge. En del arrangörer gör så. Å andra sidan kan det ju göra att man måste vänta in en banvandring och det är ju inte heller så bra. Men om man sätter den tiden lite tidigare än man tror att det blir banvandring så är det nog inga problem.

  2. Ålänningarna är åxå bra på det. En gissning jag har är att när det är så vanvettigt dyrt att tävla som det är i både Norge o Finland så är det inte så många strykningar, så klasserna är nästan alltid exakt så stora som anmälningslistan säger.

  3. Grattis! Tänk att ha så mycket krut i hunden och ÄNDÅ lyckas styra runt henne – OCH nolla och vinna, det är i alla fall jag impad av!

  4. En fråga, använder du några särskilda ord på agilitybanan? Jag har inte satt namn på något hinder osv, vet inte om det behövs..

    • Jag har lite ord på agilitybanan: Olika kommandon för olika kontakftältsbeteenden (stopp vs. running) och olika kommando för gunga och balansbom. Kommando för slalom. Och så har jag ett sväng-tight-åt-höger (”sväng”) och ett sväng-tight-åt-vänster (”back”) kommando.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.