2×2-slalom dag 3

Efter uppehåll under helgen satte vi idag igång med slalomträningen igen. Tyvärr lyckades Agera skada sig och måste vila i några dagar, så vårt slalomprojekt får ligga på is. Vi hann i alla fall med två korta pass idag och lade till den andra porten:

5 svar på ”2×2-slalom dag 3

 1. Sjov at se andre måder at træne slalom på. I Danmark træner vi også 2×2 slalom metoden. Vi kalder det BASTA-metoden. Vi starter dog med at træne 2 pinde indtil hunden er rigtig god til dette på begge sider og aldrig i mere end 90 grader. Så sætter vi 2 pinde mere på ca. 5 meter fra de 2 andre pinde, men parallelt med hinanden, så de står som i en rigtig slalom bare med mere afstand. I starten belønner vi for 2 pind og så for de 2 næste pinde, når hunden kan dette, så dropper vi belønningen i ”midten” og belønner først ved afslutning. Så begynder vi at flytte pindene tættere på hinanden. Når de står som en alm. slalom, så sætter vi 2 mere på. Det tager lidt tid for de første 6 pinde, men så har hunden ideen og de næste 6 pinde går let.
  Glæder mig til at se hvordan jeres videre projekt det går.
  Hilsner fra det danske.

 2. Äntligen börjar jag förstå denna metoden – väldigt lärorikt att se dina videoklipp! En fundering, finns det någon anledning till att belöna ur ”fel hand”?

  Grattis till resultaten med Pi och Pavlov! 🙂

 3. Jag känner att jag måste skriva en kommentar om slalomfilmerna så att det blir lite diskussion här 🙂 Även jag håller ju på och lär Älva slalom just nu med 2×2-metoden.

  Jag kan inte se meningen med att låta Agera göra fel så mycket. Om man bara hade gjort skillnaden i ingångarna mindre varje gång så hade det både blivit rätt och fel och hunden hade fått information om vad som är rätt och vad som fel och då självklart valt rätt. På de här filmerna blir det ju bara fel och hunden vet inget alternativ eftersom steget från de förra ingångarna är så stort att det som ni själva sa blivit en helt ny övning.

  Jag har filmat två av Älvas träningspass. Det fjärde och det tionde. Hon gjorde fel några gånger på första till tredje träningspasset men hon hade alltid gjort så många rätt att hon ganska lätt kunde lista ut vad som var rätt efter att hon gjort fel. Som mest gjorde hon fel tre gånger på raken innan hon kom ihåg det rätta alternativet.

  Jag tycker inte att Agera har en chans att veta vad som är rätt när man går så fort fram.

  Älvas fjärde träningspass: http://www.youtube.com/watch?v=yT9bmv_-V-M

  Älvas tionde träningspass:
  http://www.youtube.com/watch?v=XgpykWoTwig

  Så jag förstår inte varför man ska låta hunden göra så mycket fel att den nästan lägger av helt. Åtminståne med slalominlärningen som exempel så verkar det om man jämför filmerna ta längre tid, hunden inte ha särskiljt roligt, och det blir inte bättre slutresultat…

  Hoppas att detta kanske leder till lite diskussion nu 🙂

 4. Jag hakar på och undrar samma som Elin ovan:-)

  Sen tänkte jag på en annan sak..varför håller ni i era hundar?
  Vi kör 2×2 principen såhär 1. gör övningen 2, belönar övningen, 3. i samband med belöning kampar tillbaka henne upp till ny lämplig startpunkt , 4. låter henne aktivt, själv, söka porten direkt när jag kampbryter. Behöver inte skapa driv genom att hålla emot för hon är redan taggad av leken.

  Det här sättet kräver dock att hunden alltid kommer med leksaken och vill kampa med hela vägen tillbaka.
  Ser inte hur ni gör på filmen under belöningen dvs vgen tillbaka mot startpunkten eftersom det är klippt mellan skicken.
  För mig känns det bättre men det kanske finns större fördelar med att rikta hunden?

  Vad vet jag:-)

  Ha det gott!!

 5. Pingback: Nok en kursdag i Sonm agility foundations « Lene og Susi - en treningsblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.