Allmän lycka

Ah. Gud vilken härlig dag vi har haft! Jag tycker så mycket om mina hundar! Missy har varit jätteduktig på lydnad och till och med ställt sig skitsnyggt i rutan (okej, med en hjälpbom men i alla fall). Hon har haft kanonbra attityd och gjort allt fint. Trots det känner vi oss inte helt förberedda inför imorgon. Det var till exempel länge sedan vi gjorde sitt i grupp och platsliggning. Det finns dock hopp och vi ska försöka göra vårt bästa och ha det kul imorgon. Jag hoppas också på att få med mig en del agility och börjar ångra att jag inte anmälde Shejpa i hoppklass, för det hade varit kul om det inte krockade med lydnaden. Missy har också kört lite agility idag och har varit duktig.

Shejpa har tränat massor idag. Hon har varit så taggad och härlig att träna med och visat massor med agilityglädje. Vi har börjat träna gungbrädan igen och det har verkligen gått bra. Ska kanske filma lite träning imorgon om jag hinner. Thomas hjälpte oss med mer träning på att svänga från balansbommen och hon var riktigt duktig. Jag har också kört raka balansbommar, men satt hinderstöd ut mot sidorna för att skapa förväntan på sväng (det brukar störa henne). Det gick bra. Hennes balansbommar har helt generellt varit väldigt bra idag och jag börjar känna mig optimistik. Det där med running contacts är verkligen fram och tillbaka känslomässigt. Så fort man får hopp så börjar man tänka att det aldrig kommer att funka, men så lossnar det och så blir man optimistisk igen. Synd att jag åker till Kanada på måndag och inte kan träna hundarna på ytterligare en dryg vecka.

Har kört lite handling med båda hundarna och fokuserade på att kunna komma in i framförbytesposition i god tid, bromsa in med bra timing och få hundarna att ta tightast möjliga väg in i svängen. Det har verkligen varit en aha-grej den här sommaren med först Justine och nu Laura, hur man kan använda nedbromsningen för att skapa bra svängar, inte bara i extrema svängar, utan också in i vanliga framförbyten. När min timing blir bra och hundarna får lära sig konceptet, så blir det helt enkelt kanonbra. Gud så kul det är med agility och gud så fina hundar jag har!

Mer om Laurakursen

Jag ska väl skriva några rader om Laura-kursen från mitt eget perspektiv också. Under de två sista dagarna körde jag både Shejpa och Missy och jag är så himla nöjd med dem båda! Missy var kanske bäst under de första dagarna, dag tre kändes hon lite trött, men samtidigt fick jag nya aha-upplevelser med henne och också erfarenhet av att hantera henne när hon blir trött och het och flamsig. För när det först blir fel så är det så himla lätt att hon bara börjar springa och ta hinder hur som helst. Min uppgift blir att fånga upp henne när det blir fel och jobba så att hon kan börja fokusera direkt igen. Det fick vi faktiskt till igår, vilket kändes jättebra. Jag är så himla nöjd med många saker som Missy har gjort. Det känns som sagt äntligen kul att träna agility med henne. Hon har inte alls rivit så mycket som tidigare och till och med serpentinerna, som har varit ett så stort problem, har hon fixat utan rivningar. Hon har också varit bättre på att samla sig och svänga tight över hinder, någonting som vi behöver jobba mer på, men som faktiskt börjar komma. Missy är ju inte lika genomarbetat som Shejpa, men det är ju bara att jobba på. Nu trivs jag med henne som agilityhund och vi har en massa kul träning att göra!

Shejpa har varit i riktigt god form under de dagar jag har kört henne. Fullt fokus och bra fart. Jag tycker alltid att det känns som att hon går så långsamt, men nu har jag nog insett att det inte är så. Om hon slår Missy med en halvsekund över en kombination på 6 hinder, och om hon nästan matchar Teds tider trots att jag klantar mig i handlingen, ja då kan hon helt enkelt inte vara så långsam. Självklart finns det tid att tjäna med henne fortfarande. Hon kan gasa på mer i vissa situationer och det ska vi verkligen jobba på. Hon kan också bli bättre på att samla sig i vissa svängar (även om det var något som hade blivit mycket bättre sedan Justine var här!). Men jag är verkligen nöjd med hur hon går nu och vi förstår varandra enormt bra i handlingen också. Det är lätt att gå felfritt med Shejpa, känns det som. Nu måste jag bara träna balansbom och gungbräda så att vi blir helt tävlingsklara någon gång…

En väldigt intressant övning som vi gjorde i onsdags var att först köra vita nummer och träna på framförbyten på den diagonala linjen. Mina hundar var duktiga på det. Sedan fick vi köra svarta nummer och fick i uppgift att bara göra framförbytet när hunden fäster på hinder 2 och 3 för att sedan sticka iväg och lämna hunden. I vanliga fall hade jag liksom hållt ögonen på hunden och sett till att de kom emellan. Nu skulle vi testa om hundarna blindbytte på oss och tog vit 3 istället för att komma mellan. Det gjorde båda mina hundar… Det hade jag trott om Missy, men inte om Shejpa, så det var ett riktigt bra test för oss och någonting vi verkligen måste jobba på.

Tack till Marius för bilderna!

Lead Out Pivot eller ”Kalla in, vänd åt fel håll”

Igår fick jag titta på Marie Hanssons bok ”Agility Starter”, som tar upp många olika aspekter av startträning. I kapitlet ”Modetrender i starter” beskrivs en start som kallas för ”Kalla in, vänd åt fel håll” – det som vi hade kallat för en LOP (Lead Out Pivot) eller inkallning med framförbyte. Eftersom texten tog ganska kraftigt avstånd från handlingsmanövern och också beskriver den ganska konstigt, så tänkte jag skriva några rader om hur en start kan se ut i Greg Derretts handlingssystem och varför den ser ut som den gör. Marie Hansson skriver bland annat så här:

”Något som är modernt just nu är att kalla in hunden över ett par hinder, vara vänd åt motsatt håll mot vad som är rätt och när hunden hoppar det sista hindret göra ett så kallat framförbyte och vrida sig åt det andra hållet, dit hunden ska. Låter det ologiskt? Ja, det är det också…”

”Tanken för många av dem som förordar denna variant är att hunden inte ska få för tidigt besked och därför för tidigt dra åt den kommande riktningen och till exempel missa sista hindret innan svängen. Med andra ord bygger hela tanken för denna metod på att någon/några hundar har varit för ivriga. Men det är inte vad som sägs, man presenterar metoden som en allmän inkallningsmetod”

”Nackdelar:
– Jag uppleer det som att ”lura hunden”, vilket lite grann tär på hundens förtroende att vi förare vet vad vi gör.

– En plötslig och överraskande ändring från ett håll till ett annat, kan ofta orsaka rivning
– Det kräver verkligen en förare med kroppskontroll och känsla för ”tajming” för att göra allt rätt.”

Jag ska försöka förklara vad en Lead Out Pivot är och varför den ser ut som den gör. Vi följer ju ett handlingssystem och därmed försöker vi se till att vara konsekventa i vår handling och se till att signalerna alltid betyder samma sak. I Greg Derretts handlingssystem finns det tre grundregler:

– Ta aldrig ögonen från hunden
– Rikta dig åt det håll hunden ska tills han har fäst på hindret
– Visa med armen och benet närmast hunden.

Redan här kommer alltså anledningen till att vi vänder oss åt ”fel” håll i en start. Vi riktar kroppen åt det håll hunden ska helt tills han har fäst på hindret. Handlingen blir den samma som om vi hade sprungit med hunden i starten, det är bara det att vi redan har placerat oss i perfekt position och därför kan starta stillastående. Våra axlar (vår blindbyteslinje) gör precis samma sak som om vi hade sprungit med hunden. Genom att placera oss i en stillastående position vinner vi dock mycket genom att hunden redan på startlinjen vet vart han ska längre fram i banan. Tanken är aldrig att överraska eller lura hunden med plötsliga armbyten.

Ett framförbyte gör vi:
– När vi behöver byta sida
– När hunden ska svänga (aldrig, aldrig på en rak linje för hunden)
– När hunden fäster på hindret (precis innan upphoppet)
– Förarens position så nära nästa hinder som möjligt

Eftersom hunden förstår positionssignaler (Positional Cue – den perfekta positionen för ett framförbyte, så nära nästa hinder som möjligt) kan han redan vid hindret innan bytet korta ner steget och hoppa så nära rätt hinderstöd som möjligt för att få en tight sväng. Det är enormt tydligt att hundarna förstår att anpassa steglängd och riktning till förarens position i starten.

I exempel 1 behöver vi byta sida vid hinder 3 för att inte behöva flicka (putta ut) hunden mellan hinder 3 och 4. Hunden har en tydlig sväng mellan hinder 2 och 3 och därför kan vi lägga in ett framförbyte. Marie Hansson har rätt i att timingen är viktig. Ett för tidigt framförbyte bör göra att hunden inte tar hinder nummer 2. Själv accepterar och gillar jag dock att vi håller på med en sport som handlar om timing. Förarens position i starten är så nära nästa hinder (3) som möjligt, vilket gör att hunden redan på startlinjen vet att varken tunneln eller det onumrerade hoppet är ett alternativ. Föraren riktar sig rakt fram tills hunden fäster på hinder nummer 2. När hunden fäster på hindret, utför föraren ett framförbyte och rör sig framåt i banan.

I exempel nummer 2 ska hunden rakt fram till tunneln. Förarens position är helt annorlunda mot den i föregående exempel och föraren rör sig också framåt för att ge hunden tillåtelse att sträcka ut och länga steget på raksträckan.

I exempel 3 har vi en serpentin (två teoretiska framförbyten kombinerade till en serpentin) över hinder 3. Nu ser hunden föraren i serpentinposition redan från startlinjen och en hund som är tränad i det konsekventa handlingssystemet kommer veta både att förbereda sig på tight sväng mellan 2-3, men också på att svänga vänster direkt över 3 mot hinder 4.

I exempel 4 ska hunden svänga riktigt tight över hinder nummer 2 för att vända tillbaka till baksidan av 1. Här står föraren stilla vid hinder nummer 2 och det ger hunden tydligt besked om att verkligen korta ner steget och förbereda en tight sväng. Vi lär hundarna att aldrig blåsa förbi en stillastående förare, utan stanna med oss om vi står stilla eller bromsar in häftigt.

Tyvärr verkar inte författaren ha fått med sig betydelsen av positional cue (och naturligtvis är det så att det finns folk som gör inkallningar med framförbyte utan att förstå positionssignaler och deras betydelse), utan visar bilder där föraren står i en position liknande den i exempel 2. Om du inte är i en position där du faktiskt kan röra vid nästa hinder med lätthet så bör du absolut inte göra ett framförbyte och svänga hunden, eftersom det kommer att förstöra hundens förståelse för positionssignaler. Det här innebär också att hunden självständigt måste kunna ta linjer trots att föraren står längre ut i sidled.