Lead Out Pivot eller ”Kalla in, vänd åt fel håll”

Igår fick jag titta på Marie Hanssons bok ”Agility Starter”, som tar upp många olika aspekter av startträning. I kapitlet ”Modetrender i starter” beskrivs en start som kallas för ”Kalla in, vänd åt fel håll” – det som vi hade kallat för en LOP (Lead Out Pivot) eller inkallning med framförbyte. Eftersom texten tog ganska kraftigt avstånd från handlingsmanövern och också beskriver den ganska konstigt, så tänkte jag skriva några rader om hur en start kan se ut i Greg Derretts handlingssystem och varför den ser ut som den gör. Marie Hansson skriver bland annat så här:

”Något som är modernt just nu är att kalla in hunden över ett par hinder, vara vänd åt motsatt håll mot vad som är rätt och när hunden hoppar det sista hindret göra ett så kallat framförbyte och vrida sig åt det andra hållet, dit hunden ska. Låter det ologiskt? Ja, det är det också…”

”Tanken för många av dem som förordar denna variant är att hunden inte ska få för tidigt besked och därför för tidigt dra åt den kommande riktningen och till exempel missa sista hindret innan svängen. Med andra ord bygger hela tanken för denna metod på att någon/några hundar har varit för ivriga. Men det är inte vad som sägs, man presenterar metoden som en allmän inkallningsmetod”

”Nackdelar:
– Jag uppleer det som att ”lura hunden”, vilket lite grann tär på hundens förtroende att vi förare vet vad vi gör.

– En plötslig och överraskande ändring från ett håll till ett annat, kan ofta orsaka rivning
– Det kräver verkligen en förare med kroppskontroll och känsla för ”tajming” för att göra allt rätt.”

Jag ska försöka förklara vad en Lead Out Pivot är och varför den ser ut som den gör. Vi följer ju ett handlingssystem och därmed försöker vi se till att vara konsekventa i vår handling och se till att signalerna alltid betyder samma sak. I Greg Derretts handlingssystem finns det tre grundregler:

– Ta aldrig ögonen från hunden
– Rikta dig åt det håll hunden ska tills han har fäst på hindret
– Visa med armen och benet närmast hunden.

Redan här kommer alltså anledningen till att vi vänder oss åt ”fel” håll i en start. Vi riktar kroppen åt det håll hunden ska helt tills han har fäst på hindret. Handlingen blir den samma som om vi hade sprungit med hunden i starten, det är bara det att vi redan har placerat oss i perfekt position och därför kan starta stillastående. Våra axlar (vår blindbyteslinje) gör precis samma sak som om vi hade sprungit med hunden. Genom att placera oss i en stillastående position vinner vi dock mycket genom att hunden redan på startlinjen vet vart han ska längre fram i banan. Tanken är aldrig att överraska eller lura hunden med plötsliga armbyten.

Ett framförbyte gör vi:
– När vi behöver byta sida
– När hunden ska svänga (aldrig, aldrig på en rak linje för hunden)
– När hunden fäster på hindret (precis innan upphoppet)
– Förarens position så nära nästa hinder som möjligt

Eftersom hunden förstår positionssignaler (Positional Cue – den perfekta positionen för ett framförbyte, så nära nästa hinder som möjligt) kan han redan vid hindret innan bytet korta ner steget och hoppa så nära rätt hinderstöd som möjligt för att få en tight sväng. Det är enormt tydligt att hundarna förstår att anpassa steglängd och riktning till förarens position i starten.

I exempel 1 behöver vi byta sida vid hinder 3 för att inte behöva flicka (putta ut) hunden mellan hinder 3 och 4. Hunden har en tydlig sväng mellan hinder 2 och 3 och därför kan vi lägga in ett framförbyte. Marie Hansson har rätt i att timingen är viktig. Ett för tidigt framförbyte bör göra att hunden inte tar hinder nummer 2. Själv accepterar och gillar jag dock att vi håller på med en sport som handlar om timing. Förarens position i starten är så nära nästa hinder (3) som möjligt, vilket gör att hunden redan på startlinjen vet att varken tunneln eller det onumrerade hoppet är ett alternativ. Föraren riktar sig rakt fram tills hunden fäster på hinder nummer 2. När hunden fäster på hindret, utför föraren ett framförbyte och rör sig framåt i banan.

I exempel nummer 2 ska hunden rakt fram till tunneln. Förarens position är helt annorlunda mot den i föregående exempel och föraren rör sig också framåt för att ge hunden tillåtelse att sträcka ut och länga steget på raksträckan.

I exempel 3 har vi en serpentin (två teoretiska framförbyten kombinerade till en serpentin) över hinder 3. Nu ser hunden föraren i serpentinposition redan från startlinjen och en hund som är tränad i det konsekventa handlingssystemet kommer veta både att förbereda sig på tight sväng mellan 2-3, men också på att svänga vänster direkt över 3 mot hinder 4.

I exempel 4 ska hunden svänga riktigt tight över hinder nummer 2 för att vända tillbaka till baksidan av 1. Här står föraren stilla vid hinder nummer 2 och det ger hunden tydligt besked om att verkligen korta ner steget och förbereda en tight sväng. Vi lär hundarna att aldrig blåsa förbi en stillastående förare, utan stanna med oss om vi står stilla eller bromsar in häftigt.

Tyvärr verkar inte författaren ha fått med sig betydelsen av positional cue (och naturligtvis är det så att det finns folk som gör inkallningar med framförbyte utan att förstå positionssignaler och deras betydelse), utan visar bilder där föraren står i en position liknande den i exempel 2. Om du inte är i en position där du faktiskt kan röra vid nästa hinder med lätthet så bör du absolut inte göra ett framförbyte och svänga hunden, eftersom det kommer att förstöra hundens förståelse för positionssignaler. Det här innebär också att hunden självständigt måste kunna ta linjer trots att föraren står längre ut i sidled.

10 svar på ”Lead Out Pivot eller ”Kalla in, vänd åt fel håll”

 1. Först läste jag ”klippet” från Marie Hanssons bok och fattade ingenting. Bestämde mig genast för att den boken är nog inte värd att lägga pengar på :-))

  Sen läste jag dina förklaringar och tänkte jaha, var det detta hon försökte förklara…. Insåg då ännu mer, att den boken vill jag inte läsa!!

  Länge leve Greg!! Och tack för dina underbart lätta förklaringar. (Fast i min enfald tror man ju att alla vet ”varför de gör vad” på en agilityplan)

  Önskar så att jag kunde varit med på kursen!!

  Hälsningar
  Mimmi o Loke
  (från hoppteknikhelgen i Uddevalla)

 2. *ler* Vi var en god gjeng som hadde det mye morro med å lese boka på onsdags kveld;) Den var ikke bra, men den var utrolig morsom, særlig når man leter etter rare ting;)

 3. Du snakker om damen som mener at fremforbytter er skadelige på grunnlag av gjetninger av årsaker og senere skriver en artikkel om dette… Grundig research er viktig både for artikler og bøker, utrolig merkelig at man kan gi ut noe så grunnløst.

 4. Fast jag måste faktiskt påpeka att Marie trots allt har stor kunskap inom agilityn och detta är HENNES syn. Det är väl underbart att det finns fler tankar och sätt än Gregs…? Vad tråkigt det hade varit annars.

  Det finns ju egentligen inga rätt eller fel inom agilityn tycker jag. Det enda som är viktigt är att våra hundar förstår vad vi vill av dem och att vi tillsammans klarar banan på bästa sätt. Jag tror inte att hon direkt syftar på folk som kör efter Gregs system då hon beskriver den formen utav start, det finns ju även andra som inte följer hans system som av olika anledningar väljer att göra den formen utav start.

  Men intressant att läsa din kritik i alla fall =) Alla tankar gör att man själv får tänka till om sina egna.

  Förresten, vad fin din lydnad såg ut Fanny! =) Skoj med Shejpas träning också, ses snart på tävling hoppas jag!

 5. Åsa: Naturligtvis. Det var egentligen den enda kritiken jag hade av det hon skrev i boken. Att det här skulle vara ”vara vänd åt fel håll mot vad som är rätt”. Folk får göra precis vilka starter de vill och handlar precis som det vill. Det hade varit skittråkigt om alla gjorde likadant, det är verkligen inte det jag vill säga… Snarare motsatsen. Och så ville jag förklara hur den här starten kan se ut om man kör Gregs system.

 6. Nu måste jag nog oxå replikera här. Jag läste boken för länge sedan och minns att jag reagerade rätt starkt på Maries formulering. Den är för mig mycket vass och kritisk – av den typ av starter som jag använder. Förutom att den för epitet ologisk så nämns även lura hunden och fel håll. Många saker som gör denna typ av handling negativt laddad. Här är det inte frågan om att mångfald är bra utan detta sätt är fel enligt författaren. Jag skulle vilja säga att Marie säger allt utom ’Greg’ är okej…knappast mångfald, eller?

  Så ja, Åsa det är hennes syn och den står i detta fall knappast för mångfald eftersom den faktiskt förkastar ett av flera sätt att göra en start…

 7. Pingback: Voffet.com » Oppdatering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.