Vinterträning

Om det inte redan har framgått, så har jag verkligen svårt för snö och kyla. Det är så lätt att tappa träningsmotivationen. Tur att jag kunde gå tillbaka till mitt inlägg från februari och hitta lite vinterträningsinspiration. Egentligen är det ju väldigt enkelt, det finns massor med saker man kan göra inomhus, på en plogad vinterväg eller under välplanerade träningspass i ridhuset. Det viktigaste är nog att ha bra struktur och planering, så att man inte tappar lusten när det blir kallt och mörkt. Mina träningsdagböcker har fungerat väldigt bra och jag gillar att ha en veckoplanering att följa. Jag skrev ju ett inlägg i september, när jag skaffade mina nya träningsdagböcker. Det hittar du här.

Jag är väldigt nöjd med det nya upplägget. Att dela upp boken i flera flikar var en väldigt bra idé. Det blir mer uppenbart om man missar någon del och det blir mycket lättare att se den röda tråden i träningen. Veckoplaneringen fungerar också bra. Jag skriver inte ner alla saker jag tränar på under veckan, utan det viktigaste som jag behöver hinna med. Det gör att jag (för det mesta) inte missar viktiga, men tråkiga delar.

Det jag skulle behöva just nu, för att hålla igång trots vintern, är att planera för varje dag. Jag borde gå upp varje morgon och fundera på vad jag kan göra just idag. Vissa dagar har jag mycket tid, men det blir ändå inte så mycket tränat. De dagarna borde jag börja med en plan. Andra dagar har jag verkligen fullt upp och det är svårt att få tid och ork till träning. De dagarna skulle jag också behöva en plan för att få in lite träning under lediga minuter. Nya projektet är alltså att börja varje dag med en plan för dagens träning.

Får vi planen plogad blir det nog en del vallning också. Man kan alltid träna på flanker…

I vinter har jag några olika projekt som jag ska jobba på. Med Shejpa ska jag jobba på mycket fysisk träning för att stärka rygg och öka flexibiliteten. Jag ska också jobba mer på hoppteknik med henne och försöka få till träning på hela banor lite oftare. Banträning är verkligen någonting som brister i min träning, jag tränar nästan alltid själv och det är svårt att få upp en hel bana när jag är själv, speciellt när man tränar i ridhus och alla hinder ska ut och in.

Med Squid ska jag också jobba med fysisk träning och göra henne starkare. Jag ska också jobba på hennes kontaktfält som inte känns helt färdiga. Det blir en utmaning under vintertid, men vi får hitta lösningar. I övrigt är det framför allt handling vi behöver jobba med. Squid är jätterolig att träna med nu. Hon ger allt i träningen och orkar mycket mer än förr. Därför är jag väldigt sugen på att sätta igång med mer lydnadsträning igen. Hon kan ju en massa, så det är bara att ge sig ut och träna. Lydnad kan man alltid köra på en plogad väg eller liknande.

2 svar på ”Vinterträning

  1. vore kul om du bloggade lite om den fysiska träningen, lite tips på övningar för att stärka ryggen och liknande är ju aldrig fel 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.