Träningsdagboksfunderingar

Det är väldigt tråkigt med sjuka hundar. Det var länge sedan jag inte hade någon hund att träna. Dessutom tycker jag så synd om dem som inte bara missar träning och promenader, utan också måste vara isolerade på grund av valparna. Hade velat ha dem i sängen och ge dem praliner när de är sjuka. Thomas är i Norge i nästan en vecka för att hålla kurser så jag är ensam hemma.

Igår åkte jag och köpte nya träningsdagböcker och pennor. Man kan ju planera framtida träning i alla fall. I den gamla träningsdagboken har jag egentligen bara skrivit all träning med båda hundarna i kronologisk ordning, förutom en flik med anteckningar från kurser. Mina träninganteckningar blir några rader med beskrivning av vad vi jobbade på och hur det gick, följt av några punkter med förslag på förbättringar, eller förslag till nästa steg i träningen. De punkterna är det viktigaste, för det är dem som för träningen framåt. Om jag har filmat passet brukar jag också passa på att utvärdera filmen och räkna hur många procent av repetitionerna som blev lyckade. Det använde jag mig mycket av när jag lärde in slalom och springande kontaktfält med Squid. Ibland skriver jag planer för den kommande veckan i boken också, det är något jag borde bli bättre på, och planerna bör naturligtvis utgå ifrån de punkter som jag har listat tidigare. Det händer nämligen att jag glömmer bort att ta tag i någon av punkterna på listan, eller att jag fortsätter som tidigare av ren bekvämlighet, trots att jag har bestämt mig för en annan taktik.

Nu är det snart dags för ny träningsdagbok eftersom den gamla har tagit slut och i och med det funderar jag på lite förändringar. Dels har jag köpt en bok till varje hund, det blir kanske mer ordning på det sättet. Jag köpte en extra så att Thomas kan komma igång med bättre utvärderande också… De nya böckerna har tolv flikar och frågan är hur man ska använda dem på bästa möjliga sätt. Anteckningar från kurser borde få en egen bok, förutom det som handlar om träning med mina hundar på kurs, det borde ju hamna bland de andra träningspassen. Ett förslag på indelning hade kanske kunnat se så här ut?

Shejpa

1. Register i form av datum och typ av träning. Ex: 2/9 Hoppteknik, kontaktfält, rulla runt
2. Träningsplaner vecka för vecka (punktlista med vad vi ska träna på under veckan som kommer)
3. Analys av lopp på tävlingar (+ övriga hela banor?)
4. Torrhandling/handling
5. Slalom
6. Kontaktfält
7. Hoppteknik
8. Övrigt agility
9. Tricks
10. Vardagslydnad och uppförande

Squid

1. Register i form av datum och typ av träning. Ex: 2/9 Hoppteknik, kontaktfält, rulla runt
2. Träningsplaner vecka för vecka (punktlista med vad vi ska träna på under veckan som kommer)
3. Analys av lopp på tävlingar (+ övriga hela banor?)
4. Torrhandling/handling
5. Slalom
6. Kontaktfält
7. Hoppteknik
8. Övrigt agility
9. Tricks
10.  Tävlingslydnad
11. Vallning (?)

Epic

1. Register i form av datum och typ av träning. Ex: 2/9 Hoppteknik, kontaktfält, rulla runt
2. Träningsplaner vecka för vecka (punktlista med vad vi ska träna på under veckan som kommer)
3. Inkallning
4. Torrhandling
5. Nosduttar
6. Hoppteknik
7. Övrigt agility
8. Tricks
9.  Lek och apporteringsgrunder
10. Stå/sitt/ligg
11.  Fotgående
12. Hanteringsträning

Ja, det här är bara en brainstorming. Svårast var det att skriva Epics lista. Det blir också svårt att försöka list ur hur många sidor varje flik ska ha, en del saker tränar man ju mer och en del saker kräver med plats i boken. En fördel med att dela upp i många olika flikar blir ju att man måste hålla träningspassen renare. Träna på en sak – utvärdera. Det blir sällan bra när man tränar på flera saker innan man utvärderar träningen. En annan fördel är att det blir lättare att följa träningen och se om det är något man missar. Nackdelen är ju uppenbar – det blir mer arbete och tar nog en stund innan man kommer in i det. Kanske slösar man lite papper i böckerna också på sidor som inte används.

Vad tycker du? Har du bra exempel på en välfungerande träningsdagbok? Vad funkar för dig?

33 svar på ”Träningsdagboksfunderingar

  1. Jag är usel på att föra träningsdagbok, så jag har tyvärr inga konkreta tips. Däremot så kommer jag att följa det här inlägget med stort intresse! Tycker att du är ett föredöme vad det gäller planering och struktur!

  2. Frågan är kanske ffa om det blir så strukturerat när man väl ska till att skriva? Tanken är ruskigt god – i synnerhet på de äldre hundarna som kommit en bit men på valpen kan det nog vara mer tidsödande än vad det ger i slutändan i form av att strukturen blir större än själva skrivandet på varje del sas.

    Jag gjorde någonting liknande när jag började med Pytte och var ruskigt ambitiös och skrev (inte flikvis men varje del för sig i en bok) och det blev en rent läskig massa dubbelarbetande. Nästa gång kommer jag att föra mer ”normal” dagbok med valpen och köra utvärderingar en gång/vecka eller så för att det är lätt hänt att man ”kör fast” i det som egentligen är petitesser och släpper på bitar man missat. Just det – ett tillägg, passivitet (förmodligen det träligaste att träna men ack så praktiskt när det funkar). 😉

  3. Jag har många gånger provat att skriva träningsdagbok. Varje gång jag börjat har jag provat ett nytt och smart sätt att lägga upp det på. Men fy så svårt det är att få det perfekt. Gör man på det ena sättet så fungerar en del bra, men gör man på det andra sättet så fungerar en annan del bra. Svårt att få alla delar att fungera bra samtidigt tycker jag.

  4. Jag har inga smarta synpunkter eftersom jag bara får dåligt samvete över mina påbörjade men icke uppföljda analyser 😉 men jag undrar över frågetecknet vid vallningen?

  5. Mitt tips är att göra träningsdagböckerna fina – klistra tex. favoritbilderna av respektive hund på dem så att du blir glad varje gång du tar fram dem!

  6. Låter väldigt intressant med hela 12 flika, jag har enbart 6 flikar men ser stora fördelar med att sätta slalom, torrhandling m.m. under egna flickar. Jag har ju enbart en flik per gren (lydnad(egen bok), agility, trix, spår, sök, vallning). Detta funkar riktigt bra för oss för tillfället.

    Förklara gärna vad du menar med flik 1, jag förstår den inte riktigt. Är tanken med det att du ska få en översikt över den totala träningen?
    Jag tycker det verkar bekvämt och en hjälp med veckoplaneringen om man även gör månadsplanering. Jag borde börja med det ordentligt, tillsammans med veckoplaneringen.

    Men fördelen med flytt bara flikar tycker jag är att man kan ta bort några ibland och dela på flikar om man har en flik som man inte använder så mycket.

    Men håller helt med dig om att man verkligen håller passen renare om man för träningsdagbok, samt att jag blivit bättre på att utvärdera mina pass sedan jag började med träningsdagboken.

    Ska bli kul att se hur det blir i slutänden.

  7. Jag för träningsdagbok på lösblad i pärm med 15 flikar. Har gjort några olika blanketter som jag anpassat och skriver ut för ”vanlig momentträning” och en för speciell för spår. Varje momentblankett A4 rymmer 4 träningstillfällen och där skriver jag bara samma moment på ett och samma blad.

    Har sedan delat moment med liknande upplägg under olika flikar enligt följande:

    1) Veckoöversikt – vad vi tränat och ev planerar att träna under veckans olika dagar
    2) Agility
    3) Grundfärdigheter, shaping
    4) Sittande i grupp, Platsliggande, Linförighet, Fritt följ, Kryp
    5) Framförgående, Framåtsändande, Rutan
    6) Ställande, Sättande, Läggande
    7) Inkallning
    8) Apportering, Apporteringsdirigering, Hopp-sitt
    9) Fjärrdirigering, Vittring, Skall, Stegklättring
    10) Budföring
    11) Uppletande
    12-15) Spår – Rapport – Sök – Bevakning

    Tycker det fungerar rätt så ok – har provat att föra i digitalform och även fortlöpande i vanlig träningsdagbok, men då är det svårt att antingen sätta sig ned och skriva ned eller hitta vad man tränade på sist och vilka slutsatser man drog av den träningen.

  8. Jag har en pärm med register, 15 flikar tror jag..
    Lättare att sätta in sidor när det behövs så man inte ”slösar” eller behöver fler eller som jag som måste skriva på randigt men vill rita på blankt 😉
    Har en tunn pärm och köper en ny varje år (men har bara en hund ;))
    Förövrigt så har jag klätt den själv med bilder på hunden^^
    Har även skrivit ut bilder frå träningar och satt i plasfickor tillsammsn med bladet från träningen dom togs 🙂

  9. Hei Fanny

    For meg er det avgjerande å ha gode treningsbøker eg har ein til kvar hund og dei er delt inn i kapittel etter kva det er eg trener, slalom, hoppteknikk osv eg har og med punkter på kva det er eg skal oppnå med økta og kor eg ønsker å nå i enden av veka eg føler det er viktig ¨å sette seg gode mål ellers er det lett for at du gjerne trener på det samme som du er god på. Eg har i tillegg ein eigen loggbok for stevner der eg teikner ned baner og gjer analyser den er sams for begge to, der skriv eg i samme bok både for Ted og Kelly. Så ja ein god treningsdagbok meiner eg er ein viktig forutsetning for å sikre progresjon og så er eg og ening med Cecilia fine bilder inni kan ikkje skade det gjer ein glad…

  10. Jag kör enklast möjliga för att över huvudtaget ha lust & ork att föra träningsdagboken. Har en flik för lydnad, en för agility & en för ”övrigt” (typ trick å så). Planerar gör jag mest i huvudet då jag inte tycker om att behöva följa en skriven planering sen, det blir för mycket press för mig i hundträningen, jag vill hellre ta det som det kommer. När jag skriver om passen skriver jag ner allmän känsla, antal lyckade rep. om jag filmat samt vad jag ska tänka på till nästa gång. Det är inte så avancerat, men hjälper mig i träningen och är inte för jobbigt att utföra. 🙂

  11. Jag har en pärm med blad för varje enskild del av varje moment (lydnad/bruks). I samma pärm har jag en kalender med månadsöversikt samt ett blad för varje dag under året. Jag plockar ut aktuella moment och sätter in i kalendern där jag ska jobba med dem, noterar varje dag och utvärderar i bloggen för varje/varannan vecka. Tycker fortfarande inte att det är ett perfekt system, men ger åtminstone någon slags kontinuitet och översikt över träningen.

  12. Vad många smarta funderingar ni kommer med! Jag trodde faktiskt inte att det var så många som var duktiga på att föra träningsdagbok.

    Självklart verkar det smartare att använda en pärm där man kan sätta in blad efterhand. Det hade gjort allt mycket smidigare, där kan man ju skriva ut banor och lägga in också. Samtidigt tycker jag ju att det är så trevligt med mina anteckningsböcker som är lite mindre, och de är enklare att ta med sig också.

    Jag får väl testa anteckningsböckerna och kanske sedan gå över till pärmar om jag tycker att det verkar bättre.

  13. Jag har en så enkel träningsdagbok som ett kollegieblock i a4. Lätt att ha med sig överallt. Har lite andra papper med övningar i mappen jag har blocket i, annars faller det isär på en gång när man släpar med sig den på träning hela tiden.. Börjar bli bättre på att skriva kriterier jag tänker belöna för varje pass, och sen utvärdera hur det gick. Smart att ha flikar för varje moment, eller momentgrupp iaf!

    Att filma är superbra, för då slipper jag hålla reda på antal rätt/fel och kan själv se hur jag agerar under träningen. Dessutom är det lättare att utvärdera ett pass då tycker jag, när man kan se det om igen istället för ur minnet.

  14. Jag är verkligen extremt dålig på att hålla efter någon slags träningsdagbok. För mig blir det lite trist om jag strukturerar upp det allt för mycket och jag upplever ffa att jag blir mindre flexibel under träningen, om det är något som jag kommer på att jag måste pröva så måste jag ju gå ifrån planen.

    För mig ligger bra träningsutveckling i att ha någon riktigt bra på hund att bolla med nära, ofta och som kan se när ändringar behöver göras direkt. För många är det säkert bra med någon form av bok men jag vill ”go with the flow”

  15. Ida: Jag brukade inte skriva träningsdagbok över huvud taget, inbillade mig att jag klarade av att hålla allt i huvudet. Nu har jag insett att jag inte klarar det, träningen blir helt klart bättre när jag utvärderar skriftligt. För mig är det just utvärderingen som är det viktiga. Och det har faktiskt blivit roligare att träna på köpet.

    Det är viktigt att träningsdagboken blir ett medel, inte ett mål i sig. Om träningen blir mindre flexibel så låter det som att planering/utvärdering blir ett mål i sig. Planer är ju till för att ändras! Det är också viktigt att man inte gör det mer komplicerat än vad det behöver vara. Jag hade klarat mig med tre punkter efter varje träningspass.

  16. Med familjens hund har jag aldrig skrivit träningsdagbok. Jag började nu när jag har fått valp (senare än vad jag tänkte mig dock…) men jag har inte hittat på hur jag ska skriva för att det ska bli så smidigt som möjligt än. Jag testar olika sätt att skriva ned nästan varje gång, men jag tror jag börjar närma mig ungefär som du har Fanny, att jag skriver ned lite kommentarer och vad jag ska tänka på nästa gång.

    Fortfarande tar det mer energi än vad det ger vissa dagar. Jag upplevde att när jag planerade några pass endast lite lätt och det inte gick som jag hade tänkt så blev jag frustrerad och nu är jag inne i en torka med att skriva träningsdagbok som har varat några dagar.

    Jag tror jag gör det för svårt helt enkelt. Jag ska ta tag i utvärderingen igen och verkligen se till att jag inte skriver så detaljerat att det blir tråkigt eller sätter för stor press.

  17. Fast jag inbillar mig inte att jag kan ha allt i huvudet, jag tycker bara att jag har svårare att vara glad och spontan helt enkelt, det blir mer mekaniskt än om vi får flyta. Kanske lättare med två än med så många hundar som ni har. 🙂 Jag tror fortfarande på att klickerträningen kan komma att utvecklas till något annat än vad den är idag och då tror jag folk måste bli bättre på att lära sig känna hund istället för att skriva hund.

  18. Tillägg: För vissa är det säkert optimalt att ha träningsdagböcker, det beror ju också såklart på vad man ska göra. Är målet att hela tiden tävla bättre, ja då är det ju kanske en större tidspress också än om man som jag, bara tramsar. ;D

  19. Ida: Intressant diskussion. På vilket sätt skulle du vilja utveckla klickerträningen?

    Jag tror säkert att du har rätt i att det beror på vad man har för målsättning (fast jag har också bara två hundar att träna just nu, snart tre). Och jag tror att jag förstår vad du menar med ”mekaniskt”. Jag upplevde det väldigt mycket så förr, med kriterieplaner och loggföring. Det kan lätt bli väldigt mekaniskt. Själv försöker jag mest att fundera på vad jag själv kan göra bättre under nästa träningspass. Jag behöver det för att inte göra som jag alltid har gjort. Och så tycker jag att mina hundar är värda en matte som ständigt försöker bli tydligare, roligare och bättre.

  20. Visst håller jag med dig i att det är utveckling i att bli tydligare, roligare och bättre, men för mig är det mer en fråga om kommunikation, som jag skulle vilja slå ett stort slag för även hos klickertränare. Jag har gjort hela träningsdagboksgrejen, och därtill har jag en hund som är väldigt långt ifrån ”boken”, men som jag också lär mig på enormt mycket. B och jag är inte helt kompatibla, och kommer kanske aldrig bli, vem vet.

    Det jag vet är att han svarar bättre på mig som en ”kännande” ( och jag säger inte att det utesluter varandra ) tränare som med glimten i ögat tex säga, man va FAAAN! Han går faktiskt igång på det, OM det är med glimten i ögat, annars blir han låg, om jag är allvarlig. B är en hund som är ljusår ifrån att fungera som Flip, B är extremt känslig för allt runt omkring sig. F reagerar som en hund, det gör säkert B också, men inte i närheten av vad jag lärt mig om hur inlärning fungerar. Visst funkar det att ge honom belöningar hans mage inte tål, han blir eld och lågor, men hans psyke och personlighet är långt ifrån en ”normal” hunds i mina ögon.

    Min poäng är, om jag bara haft Flip, så hade jag, från start, mycket bättre förstått människor som har vallhundar eller andra raser som avlats för samarbete när de beskriver hur effektiv klickerträningen är. Med B har jag inte fått en enda grej gratis och jag har därför behövt lära känna honom på flera plan utan träningsplanering.

  21. Kan dra några exempel eftersom jag ändå svamlar: Flip går igång hårt på hästar och hundar på TV, han har ganska mycket vakt och jag hade ju kunnat stävja det tidigt ( om det funnits ) genom skvallerträning när vi ser på TV. Nu råkar det vara så att han svarar väldigt bra på att jag ber honom lägga sig och ligga kvar, jag upplever att han blir avslappnad och känner sig trygg med det. Han svarar också bra på vanligt sketet röstberöm, något jag är vääääldigt ovan vid.

    Visst kan man säga att jag förstärker hans beteende och att han kanske kommer upprepa samma sak nästa gång, säkert, MEN, jag finner det mycket snabbare OCH mycket lugnare för honom att jag helt enkelt går in och ”bestämmer” att nu är det ligga som gäller. Inga hot, inget styggt, belöning när han gör det jag ber om. För OM jag hade försökt påbörja den skvallerträningen hade det tagit dels tagit lång tid och dels, hur länge hade han behövt vara orolig för att HAN skulle behöva ta den situationen själv? Nu larmar han och jag säger vad han ska göra. En ”sorts” skvaller men inte intränat så på långa vägar.

    Jag vet flera som jobbat länge med att få väck skall, vakt, hotande, otrevliga hundsignaler genom enbart klicker och det har tagit lång tid. Visst funkar klicker i såna situationer, inget snack, men jag är iaf för dålig och för lat antagligen, för att konstruera situationer som ska skapa 100% success. Jag har inget labb…..

  22. Tillägg igen då: 😉 I övrigt tycker jag det är kanon med att bara kunna mata och ändra attityden, att få till riktigt bra skvaller. I ”riktiga” situationer har jag gjort det med gott resultat och där krävs ju ganska lite utvärderingsarbete, antingen klarade hunden av att ta godis eller inte. 🙂

  23. Haha! Läser vad jag skrivit själv och får be om ursäkt att jag helt flöt ut från ämnet. ( Skyller på lite för mycket rosé ) 😉

  24. Uff, jeg burde virkelig bli bedre på å føre treningsdagbok. Jeg har gjort noen stakkarslige forsøk på det, men det ble ikke noen god suksess. Mange gode tips her, spesielt det med å bruke perm.

  25. Åh loggföring och träningsdagbok är ett dåligt samvete…Kan vi ta en stund och prata om det på nästa tränarmöte i oktober?

  26. Tack för intressant inlägg (och intressanta kommentarer). Jag ska ta med mig detta till nästa hund (har lagt detta bland mina bokmärken. Med Mira för jag ingen dagbok, eller jag skriver lite sporadiskt i Hundtränaren. Men inget seriöst. Jag tror det kommer ändra sig med nästa efter som jag kommer ha ett helt annat mål med honom. Med Mira ska jag bara lalla och ha skoj, med nästa ska det bli kontrollerad lall och skoj med sikte på tävling.
    Jag har inga tips att ge (än 😉 ).

  27. Fanny! Det skulle vara väldigt intressant att läsa efter någon tid hur det blev med dina träningsdagböcker, om uppdelningen fungerade, och om du kommit på förbättringsideer.
    Liksom många andra här önskar jag att jag skulle vara bättre på att föra träningsdagbok, och är på jakt efter ett system som skulle passa mig och hundarna bättre än det nuvarande (ett vanligt A4-ans häfte).

  28. Pingback: klickerklok.se » Vinterträning

  29. Finns det inga appar eller så på området? Borde ju gå att kunna både rita och skriva och spara, Finns det inte eller är de inte tillräckligt bra? Telefonen har man ju alltid med sig och man kan både filma och fota med den. Kanske svårare med översikten…

    • Någon borde verkligen göra en bra app för hundtränare. Jag vet inte om det finns någon, men jag har inte sett någon i alla fall.

  30. Pingback: Treningsdagbok | Retrieveren.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.