Vintertips

Det är inte lätt att hitta träningsmotivation just nu. I helgen skulle vi haft hoppteknikkurs med Vappu Alatalo, något som vi verkligen såg fram emot och behövde. Att gå kurs så här på vintern är ofta ett bra sätt att få motivation, men nu blev det inte riktigt så. Vappu skulle komma med tåg från Köpenhamn på lördag förmiddag, men blev först försenad till anslutningen i Mjölby och fick vänta på nästa tåg som skulle gå två timmar senare. Det var också försenat, en sådär 90 minuter. Och när hon väl var på det tåget, fastnade det utanför Hallsberg och stod stilla där i långt över fem timmar (medan Thomas väntade i bilen vid Hallsberg station i många timmar), innan det till slut åkte tillbaka till Mjölby, där Vappu fick vänta på ett tåg tillbaka till Malmö. Vår stackars instruktör reste i 24 timmar och kom ingenstans.

Igår försökte vi träna lite hoppteknik på egen hand i ridhuset som vi hade hyrt för kursen, men det kändes lite för kallt, så det blev bara ett kort pass. Hemma har planen blivit täckt av alldeles för mycket snö, så det blir ingen träning där heller. Hoppas verkligen att jag kan få den plogad snart. Att kunna träna vallning och agilitygrunder (torrhandling, hoppteknik och slalom) har varit min räddning i vinter. Nu inser jag att det snart är dags för tävling med Shejpa igen och våra träningsmöjligheter är ganska dåliga. Vi skulle behöva fräscha upp kunskaperna på de ”tunga” hindrena – slalom, balansbom, gungbräda. Det är tur att det är OS på TV och att jag trots allt börjar få lite vårkänslor: Solen som har gömt sig bakom träden hela vintern, börjar nu orka sig fram på dagarna och skina på vår lilla gård, underbart! 🙂

Egentligen ska man ju inte klaga, det finns ju hur mycket träning som helst som man kan göra inomhus. Tillräckligt med träning för att hålla en sysselsatt under en hel istid. För egen del handlar det nog mest om var motivationen ligger just nu. För att påminna mig själv, och kanske inspirera andra, gör jag här en lista på perfekt inomhusträning:

 • Lär in nya tricks
 • Jobba med signalkontroll
 • Lär hunden luktdiskriminering till vittringsapporteringen
 • Lär in perfekta förflyttningar med låsta bakben till fjärrdirigeringen
 • Perfektionera vändningar på stället och stegförflyttningar
 • Träna hantering inför veterinärbesök och liknande
 • Sittande bakombyten
 • Höger- och vänsterkommando till agility
 • Lär hunden att sätta på sig halsbandet själv
 • Träna platsliggning eller sitt i grupp (jobba igenom alla störningar du kan tänka dig innan utomhussäsongen)
 • Lär hunden burlekar/stationsbeteende
 • Träna kontaktfältsbeteende till agility
 • Bygg upp hundens kärnmuskulatur på balansbollen
 • Träna kryp
 • Förbättra gripande och grepp om apporten
 • Träna på att komma tillbaka med leksaker

Nu blev jag inspirerad i alla fall, och lovar att träna lite mer inomhus med hundarna, det finns ju så mycket att göra!

12 svar på ”Vintertips

 1. Absolut sant. Fast jag gör en hel del sånt där inomhus året runt, medan jag lagar mat eller tar en kort skrivpaus. Något som jag tycker är bra att passa på med nu när uteträningsmöjligheterna är minst sagt begränsade är att se alla de där agilityträningsfilmerna och läsa hundträningsböcker och -artiklar som jag annars lätt lägger på att-göra-snart-högen.

 2. Det stämmer bra, det finns så mycket man kan göra inne, ska bara hitta motivationen. Då är det mattes motivation och inte hundens.

 3. *inspirerad*

  Håller med Helene också, jag har passat på att tvinga mig till att läsa om och titta på hopptekniksfilmer. Något som kommer längst ner av listan på hundsaker jag vill göra, men som är väldigt nyttigt.

 4. Hej,
  Hur lär du in höger och vänsterkommando, Fanny?
  Om du inte gör som i greg´s film, med leksak i ”snurren”?

 5. Camilla: Jag har shejpat snurrar och döpt dem till ”left” och ”right”. Men jag funderar på att testa leksakssnurren med Squid. Den har definitiva fördelar om man verkligen tänker stenhårt på agilityhandling – hunden vänder aldrig frivilligt bort från belöningszonen.

 6. Pingback: klickerklok.se » Vinterträning

 7. Pingback: Ännu fler trix! «

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.