Vad lär sig Squid?

Åh, jag bara älskar att ha valp! Det är det absolut roligaste med hunderiet tror jag. Det känns nästan som fusk att ha lyckats välja en valp som känns så rätt och så bra, men det där får jag väl äta upp när hon blir tonåring… Nu har vi äntligen kommit hem och Squid har fått installerat sig här. Visserligen har vi haft teorikväll med 12 nya människor, men det tyckte hon bara var roligt. Nu ligger hon och sover vid mina fötter med huvudet på stolsbenet. Det känns inte som att vi har kommit igång med så mycket träning, men jag ska ändå försöka lista upp vad vi har ”jobbat med”. Det är ju bara pyttesmå saker, men många små saker blir ju till helheten…

Inkallning
Squid har fått ganska mycket inkallningsträning. Dels har jag passat på att ropa på henne när hon är lite upptagen med något (som inte är allt för spännande) och jag har kunnat försvinna en bit bort. När hon hör mig ropa orienterar hon sig mot ljudet och springer i full fart mot mig eftersom jag har försvunnit. Hon reagerar absolut på ljudet, när jag redigerade film för en stund sedan hörde hon mig ropa på filmen och sprang iväg och letade efter mig 😀 Vi har också gjort lite jaktinkallningar. När det är dags för middag har Thomas fått hålla henne och jag har gått iväg. Jag har stannat, ropat och sedan sprungit iväg så fort hon har startat. Framme hos mig har hon fått pussar och mat och så har vi gjort om några gånger tills middagen är slut.

Självkontroll
I förmiddags fick hon första lektionen i självkontroll. En näve med godbitar som jag stänger och håller mot benet när jag sitter ner på marken. Hon får nosa och slicka och bita och gräva, men handen öppnas bara om hon rör sig bort från belöningen. Hon var väldigt ihärdig i sina försök att få fram godbitarna och några gånger bet hon för hårt i handen. Till slut knäckte hon koden och kunde sitta stilla när handen var öppen. Då plockade jag en ostbit med den andra handen och tänkte belöna henne, men hon slängde sig över godbiten, så den gick tillbaka in i den knutna näven. Så provade vi igen, och igen. Och till slut kunde hon sitta stilla medan jag plockade en godbit och gav den till henne.

Bithämning
Valpkompisarna tål hårdare bett än människor och det är fint att visa för valpen när det blir för hårt. Under självkontrollövningen fick jag några gånger skrika till (precis som en valp som får ont: ”aaauuuu, aaaaaauuuuuuu, aaaaauuuwwwww!”). Efter några skrik blev hon försiktigare med tänderna. Hon får gärna bita i mig, det går över med ålder ändå, men hon får lära sig var den mänskliga smärttröskeln går.

Lek
Squid leker riktigt bra, med fin teknik och stor entusiasm. Det är härligt efter att ha tränat två hundar där jag hela tiden har fått kämpa för att få dem att uppskatta lek som belöning. Vi har mest bara lekt för att det är kul. Jag har också lagt på kommandot ”ta den” några gånger, genom att hålla henne i halsbandet och hålla leksaken retsamt utanför räckhåll. När hon sliter och drar för att komma fram, säger jag ”ta den” och släpper sekunden efter och så kommer leken igång igen.

När vi körde vårt första shejpingpass fick jag också proofat leken för första gången. Hon hade fått korn på godbitarna som var uppskurna och ville mycket hellre ha dem än att leka. Jag fick insistera och till slut få igång henne i lek. När hon lekte bra sa jag ”tack” och gav en godbit innan vi satte igång med shapingen. Hon hade aldrig hört ordet ”tack” innan, men jag var ganska säker på att ett ord skulle räcka för att få henne att släppa och titta efter godbitarna, och det gjorde hon också. När vi tog lekpauser under shapingen så gick det mycket snabbare att få igång henne, så uppenbarligen lärde hon sig något på första försöket. Hon släppte på ”tack” varje gång. Nästa steg blir att börja prata och berömma henne under leken, men bara låta henne avbryta om jag säger ”tack”.

Shaping
Som sagt har vi haft vårt första shapingpass ikväll. Några minuter med alla kursdeltagarna som publik. Här fick hon också höra klickern för första gången. Jag började klicka direkt utan någon inklickning och det gick snabbt för henne att fatta kopplingen mellan klick och godbit. Målsättningen var backande och jag satt ner på golvet med några godbitar i handen. Så fort hon tog ett steg bakåt klickade jag och placerade en godbit mellan hennes framtassar. Vi fick många fina steg bakåt, men kom inte längre än ett steg i taget på de få minutrarna.

Pussar är bra!
Vill man någonting kan man be om lov med en puss. För att få komma ner från famnen får man pussas först. Och om man pussar istället för att försöka gräva ut godbitarna ur fickan kan det hända att det dyker upp en godbit.

Varsågod
I samband med mat har jag några gånger lagt på signalen ”varsågod”. Jag ställer ut en skål med mat, håller henne i halsbandet och säger ”varsågod” när hon drar och sliter mot skålen. Släpper henne lös i sekunder efter kommandot.

”Gå-å-kissa”
Varje gång jag tar ut henne för att rasta sig ger jag kommandot ”gå-å-kissa” innan jag släpper henne lös för att rasta sig. Smart beteende att ha på kommando i framtiden.

Allt är ätbart
Valpar har ju en tendens att stoppa det mesta i munnen och det försöker jag utnyttja. Varje dag vill jag introducera nya smaker bland godbitarna. Dels vill jag vänja magen och dels vill jag vänja smaklökarna. Målsättningen är att hon ska se allt ätbart som en belöning när hon blir vuxen. Idag bestod godbitmixen av valpfoder från en provpåse, små korvbitar och bitar av konserverad sparris. Hon har också provat olika sorters torrfoder och fått tugga på ben. Måltiderna består i huvudsak av valpfoder från Vom og Hundemat.

Allt är en leksak
Allt är en leksak om jag säger att det är det. Att leka med många olika leksaker är både kul och utvecklande. Speciellt kul är det att se henne handskas med leksaker som är lite läskiga, men samtidigt roliga. Som en rosa grisen som grymtar. Eller den stora bollen som det knappt går att få grepp om. Hon får undersöka dem på egen hand tills de inte är farliga längre och sedan leker vi ihop.

Imorgon hoppas jag att vi kan komma igång med lite mer ”riktig” träning, men eftersom vi ska lämna bilen på verkstad i Moss tror jag att det blir en hel del miljöträning och socialisering som står på schemat igen.

Här är en liten video med några klipp från helgen:

11 svar på ”Vad lär sig Squid?

  1. Veldig kjekt og interessant å lese. Jaktinnkallinga var ny for meg så eg blei nysgjerrig på den. Kva er tanken bak den måten å kalle inn på?
    Gler meg veldig til kurset de skal ha i Sandnes i helga. Kanskje får vi helse på Squid?

  2. Farligt söt är hon! Men jag är inte förvånad över kamplusten eller att hon älskar allt och alla -hon är ju en RIKTIG border collie, en FLUFFHUND! Tror Thomas kommer få svårt att inte skaffa en egen fluff så småningom… 😉

  3. Åh va skoj det är att få följa Squid och er träning från början. Blir riktigt sugen på en valp själv när jag läser om allt ni gör. Kul att hon är så uthållig att försöka ta godisarna. Låter som en härlig personlighet.
    Men vad menar du egentligen med att nin inte hunnit träna, ni har nog hunnit med mer än jag tränade på en månad med mina valpar. Usch så mycket tid jag slösade bort.

  4. Åh, så morsomt å lese om! Jeg får også lyst på en valp igjen! Så mye smart dere trener på! Å trene på at pussar er bra og å bevisst vende henne henne til alle slags godbiter så tidlig var lurt! Kan nesten ikke vente til i morgen!! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.