Ups and downs med tonårscollie

Det går upp och ner när man tränar en tonårscollie. Idag har vi kört lite luktdiskriminering inomhus och började lägga på flera lappar igen. Det gick bättre än sist och det ska bli spännande att se fortsättningen. Jag har bestämt mig för att ta bort rätt lapp direkt om hon markerar på fel. Det tycks fungera bra. Jag borde bara skaffa handskar så att hon kan få jobba med mer luktfria fel-lappar. Hittils har jag låtit någon annan hantera de andra lapparna (av ren bekvämlighet, vi hade inga plasthandskar hemma), men det är säkert bättre att göra det väldigt tydligt i början.

Sedan tog jag en promenad med Squid och Shejpa. Det var länge sedan det gick att gå på åkrarna och i skogen (på grund av all snö vi har haft), men nu är det skare på snön och man tar sig fram enkelt. Det märks att det var länge sedan vi var i skogen. Squid skällde ut några träd som hade vält och fattade inte hur hon skulle hitta mig när jag ropade på henne och hon var utom synhåll. Då försökte hon först springa hem igen 😀 Shejpa fick mest gå i koppel, men fick springa lös en stund när hon var väl uppvärmd. Jag tror att hon behövde det, det är inte kul att vara cocker och bara gå i koppel. Squid ville gärna valla henne, så det blev koppel på för unga damen en stund.

På eftermiddagen hjälpte Carro och Thomas mig med lite ”sök”-övningar igen. Det var en otrolig skillnad på Squid idag jämfört med igår. Nu hade hon supersug ut till figuranterna och vi kunde börja köra flying förbi mig. Strålande!

Jag tänkte avsluta dagen med att ta med Squid till klubbens agilityträning och träna passivitet. Eftersom Shejpa inte får köra agility så kunde jag ju ägna den tiden åt lilla fluff istället. Jag var ganska hoppfull, förra veckan låg Squid lös i sin bur och tittade på när jag höll handlingskurs i agility, utan att säga ett pip. Det gick inte riktigt lika bra ikväll 😀 Jag vet inte riktigt varför. Fler hundar och fler tunnlar kanske. Det började ganska bra, men så stängde jag och täckte över buren när jag fick små pip och då blev hon vansinnig och satt och skällde. Vi fick flytta buren utanför ridhuset innan hon kunde lugna ner sig. Sedan gick det rätt bra. Hon kunde följa med in i koppel och var väldigt duktig på att hålla kontakt med mig istället för att titta på hundarna. Det var bara det att hon fick så hög aktivitetsnivå att hon läckte några pip ibland.

1 svar på ”Ups and downs med tonårscollie

  1. hej! du är så duktig med dina hundar! har kollat på massa filmer du har lagt upp, de inspirerad verkligen! ser att du tränar shaping och klicker är ju verkligen användbart! 🙂
    superbra hemsida och verkligen roligt att du bloggar m.m 🙂 ska läsa vidare på hemsidan nu 😀
    Mvh
    Elsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.