Solig helg

I helgen var det dags för första samlingen med årets tränarelever på steg 2. Vi blev lite nervösa när det snöade hela fredagen, och på lördag morgon fick vi dra ett antal bilar upp för backen innan vi kunde sätta igång. Resten av helgen blev riktigt härlig, en försmak på våren med sol som verkligen värmde. Det är ett kanongäng vi har på utbildningen och det blir många intressanta diskussioner. Med på kursen är ett gäng Canis-instruktörer, ett gäng som tidigare har gått tränarutbildning för oss och så några andra engagerade och ambitiösa elever. Under helgen har vi fokuserat på belöningar, burlekar och shaping. I läxa till maj har deltagarna fått välja individuella uppgifter med tanke på deras långsiktiga mål för året, färdiga burlekar, shejpa 5 tricks och en diskrimineringsövning där hunden ska liggmarkera ett föremål, men absolut inte markera något annat föremål.


Tam på väg ut ur buren


Rooibos tränar på liggmarkering


Nivån på burlekarna var glädjande! Här flyger Nemi in i buren

Squid fick vara med och visa lite och sedan ligga i öppen bur. Det klarade hon strålande. På lunchen under söndagen lånade jag Håkon och Elin till lite figurantövningar ute på åkern. Nu har Squid verkligen fattat! Flying i full fart mellan två figuranter utan minsta tvekan. Leken fungerade jättebra ute hos figuranterna och hon tänkte inte på mig alls när hon var där ute. Nästa pass kör vi i skogen med näsan på, nu verkar figurantintresset vara på plats.

Svårare verkar det vara att få fart på sändanden med Squid. Sändande till bur och target går supersegt, oftast får jag trav. Jag tycker visserligen att det är en rolig utmaning med en hund som man behöver jobba med farten på, men jag blir inte riktigt klok på det. Hon har inga problem med tempo till utlagd leksak, eller in till mig. Hon kan gå igång som tusan på vissa saker, men hur mycket värde jag än försöker bygga för bur och target så får jag inte fart på henne. Leken har jag jobbat mycket med de senaste veckorna och fått mycket bättre tryck i. Hon har bra engagemang i övrigt, men sändandena blir inte bra. Inga av de uppenbara förbättringarna i träningen har gett speciellt mycket resultat och jag måste tänka mer och bättre.

Missy fick ett pass lydnad idag. Vi hade gått en längre promenad innan och hon var i bra läge. Idag körde vi mest korta kedjor. Först fritt följ – apportering med dirigering – fritt följ – belöning. Jag vill lägga mycket belöning på fria följet och få henne att tänka fritt följ efter varje moment. Ett moment som apportering med dirigering är bra att stoppa in emellan, eftersom hon är så säker på det. Sedan körde vi rutan – fritt följ – vittringsapportering – belöning. Rutan var fin, men hon hade väldigt svårt att ligga stilla i den, så jag fick bryta och jobba med det. Sedan körde vi vidare i kedjan och gick ett fritt följ innan vi kom till vittringen. Hon var het och öppnade munnen runt flera pinnar, men rörde ingen och plockade rätt. Får väl ses som godkänt. Avslutningsvis körde vi en inmarsch och en dumruta. Bröt henne första gången i starten på dumrutan eftersom hon hade dålig attityd. Gjorde om och det blev bra. Rätt på alla tre positionerna och bra stadga.

Shejpa vilar fortfarande, får åka tillbaka till Laxmi i veckan för en ny ryggkoll. Hon fick vara med på lite skojträning idag, vi körde cirkelarbete, burlekar och bakdelskontroll. Hon var rätt galen 😀

4 svar på ”Solig helg

  1. Åh vad jag känner igen mig i det där med att ha fnurra på tråden gällande farten! B uppför sig precis likadant, kring vissa saker är värdet högt medan andra ( som jag själv tycker man jobbat mer med ) kan gå betydligt långsammare. Hans ”gå i gång på” är ju definitivt extern, synligt och helst hos husse, det blir liksom dubbel förväntan. Kanske man får hitta det där de går igång på och försöka göra värdeöverföring med det tills dess att känslan är rätt. Springa till target = springa till bur tex.

  2. Supertack för en kanonhelg! Vilket trevligt gäng, vilket härligt väder, och vilken kick!
    Behövde verkligen denna inspiration, och vi tränar just nu flitigt på liggmarkeringen – det går stadigt framåt! 🙂

    Och ute leker vi av bara tusan. Härligt är det.

    Kram på er och vovvarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.