Signalkontroll på schemat

I helgen hade vi andra helgen på årets tränarutbildning. Vi hade riktig tur med vädret på lördagen. Det väntade regnet uteblev och vi fick sol och värme. På kvällen passade vi på att samla hela gruppen och grilla tillsammans i kvällssolen, fantastiskt härligt! Under den första helgen fokuserade vi mest på shaping – att forma fram nya beteenden. Sedan dess har eleverna bland annat jobbat med att shejpa tricks. De konsterna satte vi kommando på under den här helgen, eftersom temat den här gången var signalkontroll. Vi pratade om hur man sätter kommando på frivilliga beteenden och får hunden att vänta på kommando och skilja mellan olika kommandon. Det är ett tema som många har funderingar om och kanske också någonting som många undviker i sin träning, eftersom det känns svårt och kanske lite tråkigt. Själv tyckte jag att det var jättehäftigt att se hur enormt fort kurshundarna lärde sig nya kommandon under den praktiska träningen. Jag tror att alla fick aha-upplevelser och framför allt inspiration till fortsatt träning på signalkontroll. Jag blev i alla fall inspirerad och började idag sätta kommandon på lite tricks som jag aldrig har kommit mig för att döpa.


Gin lär sig att vänta med att vinka tills hon hör kommandot

Vi har skrivit om signalkontroll i bloggen många gånger. Du kan hitta några av inläggen här:
Att lägga på en signal
Tankar om signalkontroll
Signaldiskussionen fortsätter


Ville ställer sig på bakbenen på signal

För egen del är det dags att ta tag i träningen med båda hundarna. Jag har bestämt mig för att inte starta med Squid på lydnadstävling i slutet av veckan och genast fick jag massor med träningslust tillbaka. På torsdag ska hon gå ett till vallhundsprov (eftersom jag anmälde till två stycken), men den här gången får husse testa att vara förare. Så i vår blir det vallning, agility och tricks för Squid. Jag har kört några pass med handling, något vi inte har gjort sedan förra året. Med hoppteknikträning och torrhandling i bagaget går handlingen som en dans. Med ett undantag – bakombyten! Jag försökte mig på ett bakombyte och Squid förvånade mig genom att gång på gång envist hoppa alla hinder hon hade framför näsan innan hon svängde. Först tänkte jag att det kanske hade att göra med hoppteknikträningen, men det här beteendet fanns det inte ett tecken på om vi bara gjorde en vanlig sväng bort från en linje. Till slut kom jag på det. Squid har ju nästan bara sett bakombyten i torrhandling (sittandes) och i slalom. Och i slalomträningen är det ju jätteviktigt att ta alla portar innan man får svänga… Så kan det gå. Jag borde kanske ha tränat lite bakombyten på hopphinder parallellt med slalomträningen. Det ska nog inte vara några problem att fixa bakombytena om jag lägger ett par pass på det, men det var väldigt spännande att få ytterligare ett exempel på hur man kan råka lära hunden saker som man inte hade tänkt sig…


Taxlek

5 svar på ”Signalkontroll på schemat

  1. Har et spørsmål ang signal på ”stå”. Må man skille mellom ”stopp” og ”stå”? Har lært inn ”stopp” men sliter med ”stå”, men er ikke dette samme sak? Jeg ønsker jo i begge tilfeller at hunden intar en viss posisjon selv om situasjonene er forskjellige før kommandoen gis (i konkurranse). Tenker jeg helt feil? Noen som har synspunkter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.