Runt pinne med valp

Här kommer ännu mer valp-video. Bet, 9 veckor, håller på att lära sig att springa runt en stolpe. Som ni säkert har sett i flera videos, kan man använda det här beteendet till en massa olika saker för att göra lydnadsträningen mer flytig och fartfylld.

Lämna en kommentar om du har några frågor!

8 svar på ”Runt pinne med valp

  • Bra fråga! Eftersom jag tränar agility med hundarna vill jag absolut att de ska kunna runda åt båda hållen. Jag skiljer på det genom vilken sida jag startar hunden på. Är han på höger sida rundar han pinnen motsols och om han är på vänster sida rundar han pinnen medsols.

 1. Hej Fanny
  Jag försöker upprepa den här övningen du lärt henne fast jag har en kon istället. Men det är som att hon är för fixerad vid leksaken för att uppfatta att att konen existerar, så därför måste jag verkligen följa med henne nästan ända fram varje gång för att hon ska runda. Om jag lämnar henne för tidigt så vänder hon och hoppar efter leksaken istället.
  Klantig handling?
  För bra leksak?
  För kampglad valp?
  Konen (röd 40 cm hög) inte tillräckligt tydligt hinder?

  • Det är lite svårt att svara på vad som blir fel utan att se det. Klart att en kon är lite annorlunda än en stolpe, men å andra sidan brukar de generalisera det här beteendet väldigt fort.

   Jag tror att Bet är en typ som är väldigt fokuserad på belöningen och måste lära sig konceptet ”göra för att få”. Om man är det minsta otålig med den typen av hund och börjar hjälpa dem för att det ska bli rätt snabbare, så blir de bara mer fokuserade på leksaken och kräver mer hjälp från oss.

   Bet måste lära sig att lämna det hon vill ha mest (leksaken) och göra något (gå runt stolpen till exempel) för att få leksaken. Håll dig väldigt nära stolpen/konen och ha gärna leksaken synlig (men utom räckhåll) så att hon måste göra ett val. Gör valet enkelt (stå nära konen), men hjälp henne inte att göra det.

   När hon får lite flyt på att gå runt konen för att få leksaken kan du börjar utmana henne lite mer med belöningsstörningar innan du ökar avståndet. Du kan till exempel börja röra på leksaken du har i handen, eller locka med mat, så att valet att lämna belöningen blir lite svårare. Du vill skapa medvetenhet om att det är hennes ansvar att ta initiativ och göra saker för att få belöningar. Lycka till!

   • Klargörande som vanligt från dig Fanny!

    Och Bet i ett nötskal: Varför ta en omväg till något man vill ha?

    I vallning hade jag givetvis genomskådat henne och krävt bättre försök innan hon fått tillgång till fåren.

    Jag såg att hon eyeade några gånger på din film, men det har inte hänt mig ännu när vi lekt, kanske för att de flesta lekarna varit rätt fartfyllda, typ byta grejer. Men om jag nu slutar att ”hjälpa” henne runt konen så dyker det säkert upp-;). Men nu vet jag hur jag ska tolka eye:et om det dyker upp på fel ställen.

  • P.S. Bet har också tendenser att börja eyea/smyga när hon förväntar sig belöning. Det händer några gånger på videon ovan (ex. 2:40). Det är egentligen en annan sida av samma mynt. I början trodde jag att hon blev osäker när hon blev så där, innan jag insåg att det var belöningsförväntan som ledde till eye. På det här stadiet har jag bara väntat tills hon släpper det och varit lite mer generös med att sedan belöna avslappnade rörelser (2:51). Eye i lydnads/agilityträningen är egentligen samma sak som en hund som hoppar och biter efter leksaken – en hund som inte har fattat att man måste göra för att få.

   • Hej Fanny!
    Har en WK som har extremt mycket eye när vi tränar agility. Hon ”fryser” och stirrar på mig eller på just det vi ska träna men vägrar komma när jag ropar.
    Har du några förslag på hur man tränar bort detta?
    Mvh Carola

 2. Hej!

  Jag hittade precis till din blogg via Canis.se då jag börjat intressera mig för klickerträning! Men nu blir jag lite förvirrad, varför använder du inte klicker för att lära in att hunden rundar stolpen? Och liknar det inte lite lockande när du använder leksaken för att få valpen runt stolpen och när du går mot stolpen sådär? Det är säkert något jag missar/inte förstår så hoppas du kan förklara för en nybörjare som mig! Vill lära mig så mycket som möjligt om klickerträning! 🙂

  Undrar också vad som menas med eye?

  Tacksam för svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.