Running Contacts Online

På grund av stor efterfrågan startar vi den 18 juli en online kurs med tema running contacts.

Running contacts är det snabbaste sättet för en hund att felfritt ta sig över balansbommen och a-hindret i agility. Hunden lär sig att springa i full fart över hindret, utan att hoppa av på slutet, och träffa kontaktfältet. Eftersom situationen ofta förändrar sig – vinkel och fart till hindret, längd på hindret (ja, reglerna tillåter lite olika längd på balansbommens delar), underlag och vinkel av hindret – så måste hunden kunna anpassa antal steg och längd på stegen efter situationen. Han kan också behöva olika teknik för att springa rakt fram och för snäva svängar av hindret. Running contacts handlar alltså inte om ”muskelminne” eller ett fast rörelsemönster. Snarare krävs stor flexibilitet och snabba beslut från både hund och förare.

Under kursen får du hjälp med att lära dig att observera beteende, förslag på träningsupplägg och kontinuerlig feedback. Kursen består av 4 lektioner som läggs ut fördelade över 12 veckor. Du jobbar med lektionerna i din egen takt och efter de 12 första veckorna kan du välja att förlänga kursen med 4 veckor i taget. Du filmar dina träningspass och lägger ut dem så att vi (och de andra deltagarna på kursen) kan se dem. Vi ger feedback och kommer med förslag på hur du kan lösa problem och gå vidare i träningen.

Instruktörer på kursen är Fanny Gott och Cecilia Svensson. Fanny har tränat running contacts i 6 år och har tävlat framgångsrikt i klass 3 med running contacts med stabila resultat under flera år. Hon har personligen tränat flera border collies och jaktcockrar, och som instruktör coachat hundar av många olika storlekar och raser. Cecilia Svensson tävlar klass 3 med pudel och border collie, som båda har running contacts. Hennes border collie Ninja är imponerande säker även när domaren försöker skapa svårigheter för running contacts, men mest imponerande är kanske att hon har lyckats lära in running contacts på den mest studsiga och hoppiga pudel du kan tänka dig.

Vad du behöver som deltagare med hund:

 • Ett halkfritt och plant utrymme för träning, där hunden får plats att springa i full fart. En stor gräsmatta är perfekt.
 • En lång och bred matta och/eller en lång och bred skiva (jag tror att min är 3,80 x 0,4 m)
 • Regelbunden tillgång till höj- och sänkbar balansbom är optimalt, även om det går att träna på andra sätt (speciellt med små hundar).
 • Filmkamera
 • Redigeringsprogram för video, där du kan klippa bort dödtid från din film och göra sekvenser i slow motion. Det är också bra om du kan lägga till text i din film.
 • Möjlighet att ladda upp film på YouTube, Vimeo eller liknande.

Pris:
Deltagare med hund: 2000 SEK
Observatör: 1000 SEK

Fortsättning med hund (+4 veckor): 500 SEK
Fortsättning observatör (+4 veckor): 250 SEK

Anmälan

  Välj vilken kurs du vill gå

  Deltagare med hundObservatör

  Ditt namn

  Din e-post

  Telefonnummer

  Din adress

  Postnummer och ort

  Hundens namn

  Hundens ras

  Hundens ålder

  Övriga upplysningar

  Jag accepterar att anmälan är bindande

  8 thoughts on “Running Contacts Online

   • Det beror lite på storlek och mognad. De flesta raser kan nog börja från 6 månader, även om jag gärna väntar längre med mina hundar så att de är mogna i kropp och knopp.

  1. Pingback: Mer running contacts med Epic | klickerklok.se

  2. Pingback: Vad är running contacts? | klickerklok.se

  3. Ska försöka knåpa ihop plankan att träna på. Tycker du att man ska klä in den i nån matta eller så för att ge hunden bättre grepp? Och hur långt ska kontaktfältet vara? Om jag utgår från dom måtten du angett på 3,80 * 0,4?

   • Har du möjlighet att klä på plankan en matta så är det perfekt. Ju trevligare och enklare det är för hunden att springa på plankan, desto enklare blir det. Om du har möjlighet kan du gärna göra plankan ännu längre, till exempel 4 meter. Du behöver inte markera något kontaktfält på plankan, det är inte intressant på det stadiet.

  4. Hej!
   Jag har precis fått hem min aussie valp och känner mig lite vilsen med vad jag ska börja med ang. handling.

   Vad är det första du tränar med dina valpar?

   Med vänlig hälsning Sara

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.