Projekt fart

Shejpa var hos Laxmi igår och blev genomklämd. Ryggen som gjorde lite ont för en månad sedan ser alldeles strålande ut nu. Fick beröm för att jag har gjort ett bra jobb. Det är inte första gången Shejpa har haft ont i ryggen, så nu är jag helparanoid och tar det väldigt försiktigt. Enligt Laxmi är det många agilityhundar som har ont i ryggen, så vi borde alla bli bättre på uppvärmning, nedvarvning, styrketräning och massage. Det är också svårt att upptäcka ryggont själv, det är ju inte direkt så att de haltar (jag har inte sett någon skillnad på Shejpa i träning när hon har haft ont och när hon inte har haft det), så en koll hos en duktig veterinär då och då är inte alls fel. Jag har också investerat i Back on Track-täcken till båda hundarna och de fungerar jättebra. Är övertygad om att det har haft positiv effekt på Shejpas rygg.

Nu är det projekt fart som gäller för Shejpas del. Lekandet går bra, men jag måste anstränga mig för att lägga upp passen bra. Hon får fortfarande inga godbitar utan bara lek i träning. Vi leker en del inne också, tränar tricks med leksak och kampar och tricksar uppe på balansbollen. Jag har också bestämt mig för att öka på den explosiva, fysiska träningen. Shejpa har bra styrka och koordination, men min tanke är att ge henne mer intervallträning i full fart för att öka lusten och förmågan att springa på agilityplanen. Jag är övertygad om att springande är beroendeframkallande och att intervallträningen kan hjälpa på farten på agilitybanan, speciellt om man trappar ner lite på den fysiska träningen inför viktiga lopp eller kurser. Ett enkelt och kul sätt att träna snabba intervaller med Shejpa är långa apporteringar. 15 minuters uppvärmning i skritt, några minuter i koppel i högre tempo (trav, sedan cirkelarbete), 5 minuter lugnare springande lös (okej, Shejpa springer sällan lugnt, men lugnare än max i alla fall) och sedan intervaller med snabba apporteringar. Jag lägger ner två dummies, går 50-100 meter därifrån med Shejpa vid sidan. Skickar på apporterna (totalt 200-400 meter med andra ord) och sedan går vi lugnt tillbaka och gör om samma sak några gånger. Avslutar med frispringande i trav/lätt galopp och till slut 10 minuters nedvarvning i skritt. Intervallerna blir längre och fler med tiden. Målsättningen är att kunna lägga 4-5 apporter på ena änden av åkern och låta henne hämta dem i följd. Blir väl någon kilometer i full fart det.

På agilityträning idag ska jag fokusera på torrhandling med leksak och svänga tight över hopp. Ska köra lite mer bakombyteskombination om attityden är bra också. Samma sak med Missy, fast mer godbitar och mindre leksak. Synd att jag inte har så mycket kycklinghalsar tinade…

1 svar på ”Projekt fart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.