Pis ruta

Nu har vi kommit så pass långt med rutaträningen att jag ser resultat och vågar skriva några ord om det. Min målsättning har varit att få snabba resultat och det har vi verkligen fått. Vi har nästan en färdig klass II-ruta med extremt liten insats. Pi är ingen hund man tragglar med, speciellt inte när det gäller den här typen av moment som innebär att springa bort från matte utan att egentligen springa bort 😀 Allt som allt har vi kanske kört 6-7 träningspass och jag är väldigt nöjd med framgången. Jag ska försöka att inte lockas av färdigt moment allt för fort, utan jobba lite mer på att öka hennes förståelse för olika vinklar, avstånd och störningar. Vi får väl satsa på elitklass i alla fall…

Till metoden. Den var inte färdig i huvudet när jag började och det har varit lite trial and error, men jag har hittat ett sätt som tycks funka för oss. Jag utgick ifrån entusiasmen vi har i burlekarna  – driva in i buren, hålla positionen och lösa ut på ”fri”.  Konceptet är lätt att överföra till nya situationer och att springa och ställa sig i en ram av pvc-rör med stor entusiasm gick på nolltid. När hon förstod den nya leken satte jag koner på hörnen och fortsatte leka. Skickade från olika avstånd och flyttade rutan ofta. Gick tillbaka och körde flera snabba repetitioner på nära håll för att hålla kvar det höga värdet.


Rutan under den inledande delen av träningen

I början av veckan experimenterade jag med lite olika sätt att ta bort ramen. Jag provade bland annat att bara ta bort ramen och gradvis göra rutan större. Det funkade bra på liten ruta, men när rutan blev stor sökte hon sig till konerna och försökte sig på diverse cirkuskonster på dem. Det som istället funkade bättre, var att låta ramen ligga kvar i rutan som jag ganska snabbt förstorade till 3×3 meter. Nästa steg blev att gradvis göra ramen mer och mer osynlig. Det har jag gjort på två sätt. Dels genom att ta bort sidor på ramen, så att jag bara har 3, 2 och till slut 1 sida. Dels genom att lägga gräs på och framför ramen, så att den knappt syns på avstånd. I slutet av dagens träningspass tog vi bort sista delen av ramen (framkanten) och låt bara gräshögen ligga kvar. Vi hade fina skick ut till rutan, men hon stannade inte själv i mitten (vilket är min målsättning, snabba, säkra resultat, kanske inte lika flashigt, men säkert…) så imorgon tror jag att jag ska lägga tillbaka hela ramen och ta bort sidorna i motsatt ordning, så att bakkanten ligger kvar till slut. Får se om det hjälper på förståelsen om var man ska stanna.


En sida med gräs på


Stannar bakom framdelen på ramen


Ramen är borta och kvar är endst en sträng med rivet gräs

Jag är övertygad om att jag inte hade fått så här snabba resultat om jag hade kört med en musmatta, men jag kan inte riktigt förklara varför. Det ska bli roligt att jobba vidare och se om det blir så bra som det ser ut nu. Det är dags att börja utmana hennes förståelse av momentet. Vi har bara tränat 6-7 korta pass under två veckor, så jag kanske inte ska ropa hej allt för tidigt, men jag vet att många är nyfikna och jag börjar tro på att metoden kanske passar fler än oss. Trodde inte att den skulle bli standard här hemma, men jag tror att den börjar bli en favorit! Vad tror ni?


Söt setter 🙂

18 svar på ”Pis ruta

 1. Du blogger vesentlig mer om burleker enn om musematte…

  Slik sett er det lett å få mistanke om at forsterkningshistorikken for buret er noe ”bedre” enn for matta.

  Tror du at den veien du nå er ute på hadde utkonkurrert musematta hvis du hadde brukt like mye tid på matta som du har brukt på buret?

  Jeg har selv begynt å snuse på apportering med dirigering i det siste og bruker foreløbig musematte. Hadde vært artig å høre litt om dine og Thomas’ sine tanker om innlæring av denne øvelsen.

  Ville du/dere brukt bur også her?

  Hva har dere gjort med Pia/Twiggy/Missy på apportering med dirigering?

 2. Hei!

  For en interessant metode, jeg liker at du kombinerer burlektankegang for å få frem forståelsen av ruten, og jeg tror heller ikke du hadde fått like rask forståelse med bare musematte som target.

  Tenkte jeg skulle vente med å prøve selv, men tror jeg skjønner opplegget og forsøker med Susi senere idag 🙂

  Men ellers, kan det ikke bare være et teppe som ligger der ute? Det blir akkurat som en stor musematte, men igjen litt forskjellig i og med at tankegangen bak burlekene tas med i tillegg til targeten. Lykke til i helga på Justinekurs!

 3. Jag tror inte att man ska lägga för mycket vikt vid burlekarna när det gäller den här metoden. Jag tror att den funkar i princip lika bra även om man inte har lekt burlekar. En anledning till att burlekarna hjälper tror jag är att hunden kommer ha en solklar förståelse för konceptet: springa i full fart till X, få fyra tassar i och vänta på frisignal. Den förståelsen har hunden redan innan man börjar med ramen och det innebär att man inte behöver lägga så mycket energi på ramen i sig, vilket i sin tur gör att ramen blir enklare att ta bort. Den blir inte så viktig för hunden i sig och lättare att ta bort. Tror jag.

  För det andra ser jag ingen större poäng i att lägga lika mycket tid på musmattan som på burlekarna. Burlekarna är ju bra till så mycket och tar ingen extra tid i träningen (eftersom de i princip alltid är en del av träningen). Musmattan använder jag knappt till något, så den lägger jag inte tid på, även om jag lär in den. Jag tror att det här sättet utkonkurrerar musmattan oavsett burlekar eller tid man lägger på att lära in targeten. Jag tror faktiskt att det kan vara en nackdel att lägga för mycket tid på inlärningen av själva targeten, som nämnt ovan. En annan fördel med ramen är att hunden alltid har gräs under tassarna (står i något, inte på något, vilket på sätt och vis hänger i hop med uppgiften i själva rutan). Den är också lätt att fadea eftersom man kan ta bort och lägga till sidor och täcka över med gräs på ett enkelt sätt.

  Ja, jag får väl erkänna mig lite nyfrälst, men som sagt så vet jag ju inte vad det blir av det här, det är fortfarande ett experiment.

  När det gäller apportering med dirigering så har jag kört direkt på apporter med Missy och Twiggy, inga targets över huvud taget. Har kombinerat med lite övning på att ta handsignaler. Har man en bra apportering ser jag inga problem med det.

 4. Ang. å trene apportering med dirigering med apporter under (tidlig) innlæring:

  Tenker du da delmoment eller trener du hel apportering til en og en side i starten?

  Sagt på en annen måte: hvor/når/hvordan klikker og belønner du de første reps?

 5. Håkon: Om jag klickar så gör jag nog det när hunden griper rätt apport och låter hunden komma in rakt i belöning. Har väl två alternativ egentligen: 1) Klick för gripande och direkt i belöning, hunden får släppa apporten på väg in. 2) Beröm vid gripande av rätt apport och låter hunden lämna av informellt i handen innan belöningen kommer.

 6. Hei

  Jeg er innom siden din for å lese bloggen flere ganger i uken. Det er meget interessant og lærerikt. Setter virkelig igang tankegangen:)

  Ser frem til kurs første helg i oktober, der jeg får treffe dere og Maria Hagström.

 7. Jag har tränat rutan på ett liknande sätt, men med rätt storlek från början och ett band som jag har runt kanterna. Linjen är ju alltid markerad på något sätt så varför träna bort 😉

 8. Hej!
  Jag undrar bara när/var/hur man kommer kunna köpa dina leksaker? Vet inte riktigt hur vi ska klara oss utan nämligen!!! MVH Fanny!

 9. I hope you wrote this one also in English. It seems very interesting, but because of my poor Swedish skills I don’t understand all.

  Leena from Finland

 10. Pingback: Lägesrapport lydnad «

 11. Pingback: Dagens träning « Lillabob’s Weblog

 12. Pingback: Rutan | Krokasmedens Tylva & Krokasmedens A-Ninja

 13. Hej
  Jag är på jakt efter pvc-rör att använda till slalom. Din sida dök upp när jag sökte efter det på google och tänkte därför fråga dig var du har fått tag på dessa pvc-rör? 🙂

   • Okej 🙂 Jag hör av mig till några elbolag och hör med dem.

    Det är egentligen inte så komplicerat, min kompis sambo är svetsare så han ska fixa ett sådant tredelat slalom i plåt till mig 🙂 jag behöver bara fixa slalompinnar som kan sättas på så har jag ett bra slalom till vettigt pris 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.