Observationsinlärning är coolt!

Idag har Squid och jag ägnat oss åt en del trix på kvällen. Krypet börjar faktiskt se rikigt skapligt ut och inlärningen går fort, mycket fortare än med min gamla locka-metod, även om felprocenten blir högre, men så är det ju med shaping och det behöver inte vara en nackdel. Sedan började jag lär Squid att sitta vackert. Först fick jag lära henne att lyfta båda framtassarna, en i taget. Sedan att göra det sittandes. Och ibland lyckades jag fånga att båda tassarna var i luften samtidigt när hon växlade mellan dem. Så kom Missy och var lite sugen på godis, hon höll sig på avstånd, men satt vackert och försökte se gullig ut för att hon också skulle få en godbit. Squid tittade på Missy och man såg verkligen hur glödlampan tändes och poletten trillade ner. Efter det erbjöd hon sitt vackert många gånger om. Så kom hon av sig lite, slängde en blick på Missy, och kom på det igen 😀 Hon sitter inga långa stunder, men har helt klart fattat vad vi håller på med. Jag tycker att sådant här är så himla häftigt. De där gångerna när man verkligen ser aha-upplevelsen i hundens ögon. Som när Shejpa kom på att man kunde erbjuda beteenden för att få godis. Eller första gången jag såg observationsinlärning fungera (fast då handlade det om targeting och jag tycker faktiskt att sitta vackert smäller betyligt högre!).

Ett tredje trick vi har börjat med idag är att titta in mellan frambenen. Det kom vi ganska långt med, men jag behöver få bättre flyt på det och gärna få henne att stå helt stilla när hon gör det också. Kanske vi kan testa observationsinlärning här med? Missy ställer gärna upp och visar. Kommentera gärna och berätta om era erfarenheter av observationsinlärning.

5 svar på ”Observationsinlärning är coolt!

 1. Orkan har lært en hel del ting av Storm. Det første var ”sitt”, det kom helt naturlig. De var foran meg begge to, Storm fikk beskjed om å sitte, og Orkan så hva han gjorde 🙂
  En som var litt morsommere er å ”vinke hadet”. Storm lærte det ved å pirke på en blyant med labben, som jeg deretter løftet høyere så han ikke kunne nå opp til den, siden han måtte sitte. Derav vinke med labben. Da Orkan kom i hus så han fort hva som foregikk, men han laget sin egen versjon, han står på bakbena og vifter vilt med begge framlabbene. Egentlig er det en fin illustrasjon på personlighetsforskjellen mellom dem, Orkan bruker alltid dobbelt så mye energi på ting som det Storm gjør 🙂

  Observasjonslæring er kjekt å ha!

 2. søte Squid!

  Lucie (min eldste cavalier) var begynt å lære ”spill dø” – bare ligge flatt på den ene siden. Tina (mormors cavalier – noen år eldre) kom bort, så dette, og tilbudte deretter ”spill dø” selv, noe ingen har lært henne før. Ingen får si at Cavalierer ikke er smarte hvertfall 😀

 3. Mitt äldsta marsvin Rut hade inte lärt sig att dricka vatten från en vattenautomat när hon flyttade hem till mig, och jag förmådde inte lära henne det. Fyra månader senare flyttade marsvinet Svea hem till oss och hon kunde dricka ur en vattenautomat. På mindre än ett dygn lärde Rut sig att dricka vatten från en vattenautomat, fantastikt!

 4. Bajnok lærte seg å sitte bamse, samt lukke igjen døra ved å se på Romeo. Han lærte det ved at jeg ba Romeo om å gjøre det, han fikk belønning og ros, så da måtte jo Bajnok prøve det og. Dette er faktisk de triksa som Bajnok kan best og synes er morsomst den dag i dag.

 5. Dette har fasinert meg mange ganger også. Min første opplevelse med dette var når jeg nettopp hadde begynt å klikkertrene min nye hund og min eldre labradortispe lå og så på. Hun forsto fort hva som skulle til enda hun hadde aldri blitt trent sånn. Og uten et eneste klikk så gjorde hun alt jeg ville den nye hunden skulle gjøre. Hun og jeg lærte også en litt nervøs nuffe å gå i trapper bare ved å se på. Etter 5 min med å se på oss som koste oss i trappa så gikk han også.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.