Lydnadsträning med Pi

Det är verkligen inget roligt väder just nu. I helgen kom det en massa snö och idag har det regnat på den. Det blir blött! Träning utomhus blir det med andra ord inte så mycket av, vi har promenerat i snön istället. Bra träning både för matte och tjejerna. Det har blivit lite inomhusträning för Shejpa, vi har tagit nya tag med våra nose touches. Har försökt köra på massor av olika underlag och försökt få henne att stå rakt och inte för långt fram med framtassarna när vi inte har target. Vi har haft en liten paus i träningen eftersom jag kände att vi inte riktigt kom framåt, men nu känns det bra igen! Egentligen känns det jättebra, det som behövs nu är verkligen generalisering och det får man inte genom att träna hemma hela dagarna.

Idag och igår hade vi kursstarter. Grundkurs för tävlingshunden och tävlingslydnadskurs. Nästan bara gamla kända ansikten på kurs. Det är jättekul att så många av våra gamla kunder kommer tillbaka gång på gång. Nu får vi bara bli lite bättre på marknadsföring så att vi får in lite nya människor också. Efter kursen idag tränade jag lydnad med Pi igen. Hon är verkligen dödssöt att träna med och det kändes som att hon hade lärt sig en hel del i måndags. Fritt följ kändes bra (inser att jag kanske borde träna det mer med koppel på, det är ju trots allt linförighet i klass I och vi har nästan aldrig tränat det). Jag kan inte helt bestämma mig för vilken position jag vill ha från henne. Just nu lutar jag åt att köpa en lite mer engagerad position, längre fram än vad jag hade släppt en ung border collie. Pi är ju trots allt en annan typ av hund och behöver nog mer attityd för att orka koncentrera sig över längre tid.

Vi jobbade med vårt ställande under gång. Just nu är vi på nivån där jag jobbar med det frivilligt under marsch baklänges. Ställandet är helt okej, men jag behöver mer engagemang när hon följer efter mig för att det ska bli ett riktigt pangstopp.  Jag varierade mellan att belöna attityd i följandet och att belöna stopp och fick gradvis bättre resultat. Efter ett tips på klickerforum tänkte jag att jag också skulle testa omvänt lockande som en del av inlärningen. Ta med riktigt gott godis och locka henne med mig med hjälp av det, men inte klicka och belöna förän hon börjar backa undan.

Vi körde lite platsliggning och det var tydligt att hon har blivit mer stadig i både utgångsställning och i liggande sedan träningen i måndags. Hon låg lugnt plats i 20-30 sekunder och det är bara att träna på. Skönt med en hund som ligger lugnt och stilla utan speciellt mycket ansträngning. Det enda jag får se upp med är att hon har en tendens att lägga sig tillrätta efter en stund. Vi avslutade med att baklängeskedja spring mot mig + utgångsställning. Pi har haft lite svårt att komma i utgångsställning när jag har kallat in henne från sittande om avståndet blir lite längre. Idag började jag med att repetera utgångsställningar och sedan lät jag henne springa frivilligt från Thomas på gradvis längre avstånd. Det fungerade kanonbra och Limpan såg ut att ha kul!

6 svar på ”Lydnadsträning med Pi

  1. Ramlade in på er sida och måste bara lämna en kommentar om att jag verkligen gillar ert ”tänk” inom hundträningen. Läste även artikeln om Bakdelskontroll som var superbra! Så nu ska jag hem och träna 😉

  2. Hej!

    Först av allt vill jag berömma din hemsida och alla väl skrivna artiklar. Har använt klickern lite grann i träningen med mina hundar men känner att jag kan alldeles för lite för att fortsätta. Som du skriver i en artikel – klickerträning kan verka väldigt rörigt o invecklat – och precis så känns det i mitt huvud nu *s*. Det är så svårt att veta hur man ska börja – men så är det väl med det mesta.

    Lycka till i fortsättningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.