Lydnad och vallning i helgen

Då var vi hemma igen efter fyra nätter hos Anna och Krille i Stallarholmen. På fredagen fick Squid träffa fåren igen. Hon hade samma glada, orädda attityd som sist och verkar tycka att det är störtkul. I början ville hon väldigt gärna skilja ur ett får ur flocken och hålla det ifrån de andra, men på slutet började hon runda hela flocken och balansera fint. Om snön bara kunde försvinna så skulle jag börja jogga för att få lite bättre kondition inför nästa gång, jag och Anna fick stafettvalla för att inte dö av utmattning. Tanken var att Squid skulle få vila över helgen och sedan träffa fåren idag igen, men det blev inget av det, så vi får vänta en stund med det.

Squid med morbror Fog

På lördagen var det dags för kurs hos Maria Hagström. Vi ska gå hennes elitsatsningskurs under fem dagar i vår och det här var första tillfället. På förmiddagen körde vi tävlingsträning och kedjor. Med Missy har jag ju jobbat med attityden sedan vi träffade Maria sist (för två veckor sedan) och nu var det dags att se om det hade gett effekt. Vi värmde upp rätt länge och sedan körde vi en kedja med fritt följ, dumruta och inkallning (fram till ställandet, som jag belönade) med kommendering.

Missy hade kanonbra attityd! Fria följet var nog bland de bästa hon har gjort, med lugna rörelser och raka halter. I dumrutan ställde hon sig på ”sitt”. Jag har tränat en del på dumrutan de senaste veckorna och har försökt att göra det situationsbundet och momentlikt, men när vi värmde upp så hade hon helt glömt bort ”sitt”… Jag fick fram det igen, men tydligen inte bra nog för att det skulle funka tävlingslikt. Hon hade i alla fall väldigt bra ställande och läggande och höll sig helt stilla. Inkallning med stå fungerade också helt okej. Andra kedjan vi gjorde tävlingsmässigt (efter en längre paus) var apportering med dirigering, hoppapport och vittringsapportering. Det fixade vi alldeles utmärkt! Det enda man kan klaga på är kanske ett lite snett sättande efter hoppapporten och att hon inte sökte systematiskt på vittringspinnarna.

På eftermiddagen skulle vi jobba med detaljer och jag kände att jag inte hade så mycket detaljer att jobba på med Missy, så det fick bli Squids tur. Med henne körde jag först ställanden, lite under marsch och lite på avstånd. Jag måste vara noga med kriterierna och inte belöna tassrörelser efter ställandet och tänka på att jobba med fart mot mig i olika sammanhang (till exempel kasta iväg en godbit och belöna för att hon springer i full fart tillbaka till mig när hon har ätit den). Andra passet körde vi saktagående och kryp. Saktagåendet var bra, krypet var okej, men jag ska lära henne att stanna när jag stannar och röra sig när jag går baklänges.

Som avslutning fick vi skriva ner några punkter som vi ska jobba med till nästa gång, så här ser mina hundars lista ut:

Missy:

  • Fixa dumrutan
  • Fräscha upp rutan
  • Fixa fjärrdirigeringen

Squid:

  • Tävlingsmässigt ställande under gång
  • Utgångsställningar och fritt följ
  • Krypet

Min tanke är att köra hela elitprogrammet med Missy och att köra fritt följ och ställande under gång med Squid när vi kör tävlingsträning hos Maria i mars.


På söndagen var vi observatörer på vallhundskurs för Serge van der Zweep hos Squids uppfödare. Det var kallt, men efter att ha skickat Thomas för att inhandla ett par batteridrivna strumpor gick det bättre. Jättekul att se Squids släktingar i arbete och lära sig mer om vallning!

3 svar på ”Lydnad och vallning i helgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.