Lydighet med Pavlov

Pavlov og jeg har idag vært på Lilla Edets brukshundklubb og konkurrert lydighet klasse 3. Øvelsene har stort sett vært stabile på trening, så vi har stort sett prioritert konkurransetrening og trening på overgangene fra en øvelse til neste. Spesielt øvelsene der man skal levere fra seg en apport til konkurranselederen uten belønning og så konsentrere seg om neste øvelse. Ikke lett for en Pavlov med ”ha-begjær” 🙂

De siste dagene hadde det regnet en masse, så konkurransen ble lagt til klubbens grusbane for å spare på gresset. Vi trakk start nr.1 og varmet opp til fellesøvelsene med å leke en masse med Missys rosa Wubba-kong helt frem til vi skulle inn. Med Pavlov gjelder det å få fokus, og han klarer fint å gå fra aktiv lek til felles sitt og fellesdekk. Felles sitt gikk fint. Vi fikk flytte oss til nye punkter og legge ned hundene. Vi har alle våre rutiner og jeg både teller skritt og tar tiden selv, selv om det er konkurranse. Derfor syntes jeg det var rart at vi ikke fikk beskjed om å gå tilbake da tiden var ute, men da oppdaget jeg at vi var tre stykker som ikke hadde fått med oss at resten hadde gått tilbake:D Så langt, alt vel, poeng 10-10 og springe ut og leke mer med Missys rosa leke.

Dersom jeg ikke hadde vært første ekvipasje i ringen, så hadde jeg tenkt å kjøre sitt under marsj, fryse nese på en post it-lapp på bakken (med tanke på neseprøve) og se etter om de startet med oppsitt eller stå på avstanden. Men Pavlov har vært så fin på både avstand og neseprøve på trening, så vi bare lekte flere minutter og kjørte litt kort fri ved foten før vi gikk inn.

Da vi fikk neseprøvepinnen var Pavlov temmelig tent og forsøkte å hoppe etter posen med pinner, men lot seg roe fint. Fri ved foten kjentes fokusert og balansert. Ikke noe problem at kl.2-programmet kjørte i andre enden av banen. Pavlov elsker apporter, så det var bra at han ikke kastet lange blikk etter kl.2 hundens apportbukk. Jeg løste ikke ut etter fri ved foten, men holdt han ved siden.

Programmet var bra lagt opp, så vi kunne starte med sitt under marsj fra samme punkt som fri ved foten slutta. Pavlov og jeg hadde lukket oss inn i vår boble og jeg så derfor ikke karakterene på noen øvelse underveis. Sitt under marsj gikk fint. Jeg gikk kanskje noe annerledes enn på trening, man vil jo gjerne smugtitte litt på hunden på trening for å kontrollere at den sitter, så jeg ble glad for å se at han satt da jeg gjorde helt om.

Innkallingen har vi baklengskjedet denne uka etter at han plutselig begynte å blande sammen stå og ligg, alt etter hva jeg hadde belønnet mest i det siste. Det gikk på 5 min å kjede med 2-3 testinger. Etter det har han vært stabil og hatt ok fart og delmoment. Skulle kanskje ønske bedre stå på konkurransen, men vi hadde bestemt oss for å gå for sikkerhet og helhet fremfor flashy detaljer. Detaljene skal det pusles med en annen gang. Jeg fikk fortsatt ikke med meg noen karakter, men stilte opp for ruta. Pavlov så den med en gang og var fokusert. Dette har vært en veldig stabil øvelse på trening, perfekt på første forsøket for det aller, aller meste. Pavlov er ikke trent til å selv finne midten, selv om han etter en del ståer i midten har en aning om hvor han skal stoppe. Foreløpig har jeg selv tatt ansvar for å stoppe han i rett øyeblikk. Det blir jo en avveining mellom hundens tempo og hvor bra reaksjon du har trent inn på ståen. Idag reagerte han litt langsommere på ståen, og havnet på bakre streken. Jeg forsøkte en liten finjustering før jeg la han ned, men det ble bare tull. Til slutt fikk jeg lagt han på streken, men største delen av kroppen på utsiden. I tillegg satte han seg opp da jeg gikk mot han. En soleklar 0, her trengte jeg ikke se på dommeren for å gjette karakteren.

Så kom apporteringene. Det gikk fint å fokusere fra den ene øvelsen til neste. Litt dårlige opptak, men det skjer på trening også og er blant de deltajene som har vært nedprioritert til fordel for helheten. Vanskelig å belønne bra opptak samtidig med å gå konkurransemessig videre til neste øvelse…

Neseprøven gikk fint. Det at jeg gjør helt om mens pinnene legges ut er temmelig nytt for Pavlov, det er ikke mer enn noen dager siden vi satt sammen denne øvelsen og kjørt den konkurranselikt. Men han satt stille, søkte systematisk og tok målbevisst opp rett pinne ved første kontakten. Dyktig Pavlov.

Til slutt avstanden. På gårdsdagens konkurransetrening fikk jeg frem en rar sak som bare skjer på konkurranse, først reagerte han ikke på første kommando, så blandet han sammen sitt og stå. Men vi fikk rettet det opp + belønnet første forflytning en masse sent i går kveld ute i regnet. Jeg vekslet uforutsigbart mellom oppsitt og stå og det var 100%. Idag på konkurransen var signalkontrollen fin og sikker og han holdt posisjonene bra i de 5 sekundene som regelverket krever. Han flyttet seg frem en smule fra stå til sitt. Her har jeg tenkt å bytte til ny kommando og bare trene inn verbal kommando. Han kan bakoversitten ganske bra, men på sitt-kommando har han en tendens til å komme frem. Tilbake, inntil og oppsitt. Ferdig allerede? Det gikk veldig fort å kjøre gjennom programmet, helheten kjentes veldig fin og vi hadde det moro. Ok, stikke ut og leke mer. Vi koste oss og lekte ganske lenge, deretter tilbake i bilen og få vann og mat. Jeg var veldig glad og stolt over Pavlovs fokus og engasjement. En liten tanke til Maria Hagström her! Bra trening hjelper faktisk. Men resultatmessig må jeg innrømme at jeg var litt skuffet over å nulle en fireverdig øvelse. Spesielt når jeg fikk høre fra publikum at det fra deres vinkel faktisk så ut til at Pavlov var på innsiden på første forsøket! Ergerlig!

Dette var jo bare vår 3. lydighetskonkurranse totalt og jeg hadde jo håpet å bare kjøre klasse 1-3 én gang hver… Men jeg hadde et lite håp om at det kunne holde til opprykk likevel, men siden jeg ikke hadde noen aning om resten av karakterene måtte jeg innstille meg mentalt på å gå en ny konkurranse neste helg. Jeg var første hund ut og måtte vente hele dagen på premieutdelingen. Jeg husket ikke de nye koeffisientene i kl.3, men forsøkte å regne meg til hvilken snittkarakter vi måtte ha for å klare opprykk med 40 tapte poeng. Nei, det var vel bare å gi seg og avvente.

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves heter det, det ble 259 poeng, opprykk til elite og vinner av klassen. Som vanlig på Lilla Edet vinner man en masse toalettpapir av merke ”Edet”, men Pavlov fikk også tyggeben og far fikk pokal. Veldig hyggelig. Moro var det også at vi var to nordmenn øverst på pallen, Anne-Marit Tråholt med sine flinke rottiser kom nemlig på 2.plass.

Karakterer:

Felles sitt 10
Fellesdekk 10
Fri ved foten 9 (veksler posisjon)
Sitt under marsj 10
Innkalling 8,5 (noe langsom stå og ligg)
Ruta 0
Apport over hinder 9 (slurvete opptak, skjev sitt)
Metallapport 9 (slurvete opptak)
Neseprøve 10
Avstanden 8,5 (noe fremdrift)

35 svar på ”Lydighet med Pavlov

  1. Gratulerer så MYE!! Dere er litt av et dream-team!
    Jeg tar av meg hatten og skal nå Puche deg på bruks øvelsene…
    Nå MÅ dere jo bare ut og starte bruks også!!! 😉

  2. Vad kan man säga…. Elituppflyttade på 3 tävlingar…. suck ! Ribban sätts högt när man hamnat i ”dåligt sällskap” :0 Jag kan ju ha riktigt svårt ibland att bli glad för andras skull men nu måste jag nog tjoa och hurra!!! Supergrattis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.