Helgens grundkurs för tävlinghundar

I helgen har vi haft grundkurs här hemma i strålande solsken. Vi hade en liten, men väldigt ambitiös och trevlig grupp bestående av en flat, en labbe, en strävhårig vorsteh, en grosser münsterländer och en irländsk setter. Tre av deltagarna åkte ändå från stockholmsområdet och en kom från de norska fjällen. Grundkurserna är ofta väldigt intressanta att hålla, nivån på deltagarna brukar vara hög. Det brukar vara så att de mest ambitiösa helst går grundkurs, även om de är mer än väl kvalificerade för mer avancerade kurser. Den här gången hade vi till exempel två elever som går Canis klickertränarutbildning just nu.

På lördagen fokuserade vi först på belöningshantering. I första hand tittar vi på att hundarna vill leka kamplek och att de har rätt teknik. För att förstärka bra teknik (viktförskjutning, kampa rakt bakåt, gå istället för hoppa, rak rygglinje etc.) låter vi hunden vinna när vi ser det vi vill ha. Vi tittade också på att hundarna kunde växla mellan godbitar och leksaker och att de kunde släppa leksaken på signal och vänta på signal innan de tog leksaken igen (Har ni förresten sett Susan Garretts nya video på YouTube, på det här temat?). Om leken fungerade bra kvalitetssäkrade vi den genom att locka med någonting som hunden hellre ville ha. Alla hundarna lekte bra när vi lockade med godbitar, värre var det med pipleksaker. När vi kvalitetssäkrar leken vill vi inte bara att hunden ska dra i leksaken, vi vill se att hunden klarar av att släppa störningen helt, utan att slänga blickar mot störningen. För labben Freddie var utmaningen att jobba för godbitar utan att snegla mot bollen. Alla hundarna hade någonting att jobba vidare med hemma efter den här lektionen.

På eftermiddagen gick vi igenom burlekar, stadgepositioner, frisignal och omvänt lockande. Deltagarna fick själva välja vilken av delarna de ville jobba mer på. Flera jobbade med burlekarna och innan vi skiljdes åt igår försökte jag påminna om att om de bara ska träna en sak när de kommer hem, så bör det vara burlekarna. Jag tycker att det är svårt att förklara varför burlekarna är så viktiga, jag vet bara att det är den enskilt viktigaste framgångsfaktorn för mina och andras hundar som inte är födda till arbetsnarkomaner.

Söndagen ägnades åt shaping och fokus låg på att göra passen effektiva och hålla hundar och förare engagerade och fokuserade hela dagen. Det var häftigt att se hur hundarna blev bättre och bättre under dagen, trots att det var söndag eftermiddag och varmt! Shapingutmaningarna handlade om kroppskontroll (backande, kloss, balansleksaker) och apporteringsgrunder (lekapport och fast drag i döda föremål), men framför allt försökte vi jobba med förarnas förmåga att hålla passen korta, lägga in lekpauser, inte hjälpa hundarna och få till effektiva övergångar. När förarna är svettiga och trötta efter 3 minuters träningspass vet man att det är bra!

Tack Tina, Malin, Sophie, Øyvind, Lise, Alise och Nina för en trevlig helg!

Vi har också fått upp poolen och hundarna har invigt den. Tyvärr läcker den, så vi får tömma ut 14 000 liter vatten igen och försöka lappa ihop den.

Bilder från helgen finns här

5 svar på ”Helgens grundkurs för tävlinghundar

  1. Tack snälla ni för en mycket givande kurs.Armarna värker idag efter allt kampande 🙂 och det pratades mycket hundträning i bilen hem.
    Hoppas vi ses snart och ni måste hör av er om ni kommer till Stockholmstrakten.
    Tina

  2. kul med kurs!
    Kanske ni ska ha en burlekskurs?

    Hur får ni tag i 14 000 liter vatten? klarar er brunn det?
    Vår gör inte det…vi fick hjälp av brandkåren för att fylla vår pool med bara 5000 liter 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.