Gregkurs och Stora Stockholm

Då var jag hemma igen efter en dryg vecka på resande fot. Förra helgen höll jag kurs i Bromölla. En dag med shaping och en dag med slalom och kontaktfält. Det var riktigt roliga kurser med entusiastiska, frågvisa kursdeltagare. På söndagen fick Squid sitt allra första slalompass när vi demonstrerade 2×2-metoden. Det blev väldigt uppenbart hur mycket man vinner på bra grunder. Squid kom längre på tre minuter än vad kursdeltagarna gjorde på hela dagen. Lekintresse, shapingvana, lite one jump-övningar och springa-rakt-fram-mot-ingenting visade sig vara förkunskaper som gjorde slalominlärningen busenkel. Nu har vi fortfarande bara gjort det där enda passet, men jag är sugen på att sätta igång på riktigt snart.

Efter Bromölla åkte jag till Malmö för kurs med Greg Derrett. På måndagskvällen var det föredrag, på tisdagen dubbelboxkurs och på onsdag och torsdag var det en mer avancerad kurs. Jag hade egentligen planerat att köra Squid under dubbelboxkursen, men bestämde mig för att låta Shejpa springa istället. Det kändes vettigare att kunna koncentrera sig mer på handling och mindre på hundträning. Shejpa gjorde ett bra jobb under alla tre dagarna och jag var nöjd med valet att låta Squid mogna och träna mer innan hon får vara med på handlingskurs. Squid fick komma ut när vi hade paus och träna cirkelarbete i ridhuset.

På dubbelboxkursen blev det naturligtvis mest dubbelbox. Vi tittade också på en del förkunskaper för bakombyten (sittande bakombyte och cirkelarbete på insidan) och avslutade dagen med att utvärdera hundarnas kontaktfältskunskaper. På onsdagen körde vi kombinationer med hopp och tunnlar. Torsdagen började med lite mer bakombytesövningar (på hinder den här gången) och avslutades med två banor, en från European Open och en från VM. För vår del blev det lite dumt att avsluta tre dagar med banor. Shejpa var inte riktigt lika galen som hon kan vara på tävling om hon är laddad, så det var inga problem att få henne runt. Tiden går alldeles för snabbt när man har roligt och jag hoppas att det inte tar ett helt år innan vi får träna för Greg igen. Jag fick ut massor av kursen och framför allt är jag full av idéer på vad jag behöver träna på med båda hundarna. Just nu känner jag bara för att träna agility.

Från Malmö åkte vi direkt till Stockholm där vi var anmälda till agilitytävling på lördagen. Jag hade laddat för den här tävlingen, men tyvärr visade det sig att tre dagar på kurs och en hel vecka hemifrån inte var den bästa uppladdningen för Shejpa. Kanske blev hon också tröttare än vad jag trodde av att ligga i bur i mässhallen utan att ha mig inom synhåll. I hoppklassen gick det rätt så hyfsat, men vi diskade oss på slalomingången. Jag visste att vi hade tränat precis den slalomingång som det var, så jag bestämde mig för att köra för fullt och hoppas att hon skulle fixa det. Det gjorde hon inte, hon flög in i en tunnel istället. Jag vet att slalom är vårt svagaste hinder och nu ska vi fixa det inför nästa säsong.

Många timmar senare var det dags för agilityklassen. Nu var Shejpa jättetrött och satsade på charm istället för agility. Redan i starten försökte hon hälsa på hinderfixarna, men jag lyckades kalla henne till mig. Sedan gick hon runt ett hinder, återigen för att hon tänkte på hinderfixaren. Vi kom vidare med en vägran och när jag skulle skicka henne in i en runt tunnel, så sprang hon fram och hälsade på en funtionär som satt på en stol bredvid tunneln. Vägran igen. Sedan var hon helt bortkopplad i slalom, så vi struntade i den och diskade oss där. Hon hann springa fram till hinderfixaren vid tunneln en gång till innan vi sprang i mål. Ingen jättekul avslutning på tävlingsåret, men det var bara att skratta åt henne. Vi var båda trötta efter veckan och det blev en viktig lärdom om vad hon inte orkar med. Det var kul att se att flera andra som var med på kursen i veckan hade hundar som var fräschare och lyckades bra i Stockholm. Mija med Rasken visade storform och tog SM-pinnar i båda klasserna. Mette med Tux kom fyra i hoppklassen på lördagen och gjorde sedan en väldigt fin insats på Nordiska dagen efter, bästa svenska largehund på både NoM och VM! Barbro och Alize kom trea i agilityklassen och Helene med Daisy kom 10:a i agilityklassen. Hoppas att jag inte har glömt någon nu. Vi ska vila upp oss och försöka vara piggare till Kista och My Dog i början av januari.

10 svar på ”Gregkurs och Stora Stockholm

 1. Förstår att det inte var någon höjdare ar vara förare men Shejpas misstag gjorde min dag iaf. 🙂 Lycka till nästa år igen!

 2. Nu blir jag lite fundersam. Är det så himla bra att helt öppet blogga om att man kan lära sin egen hund mer på tre minuter än vad ens kursdeltagare lyckas lära sina hundar på en hel dag?

  Om jag hade varit en av dina kursdeltagare, så hade jag varit förbaskat ledsen över innehållet i den här bloggtexten.

  Läs min blogg. Den handlar om pedagogik ikväll.

  /Gudrun

 3. Hej Gudrun!
  Tråkigt om du uppfattar bloggen på det sättet. Jag tänker inte läsa din blogg, det slutade jag med för länge sedan. Den är något av det elakaste jag har läst och jag blir både ledsen och arg när jag läser den, så det slipper jag helst. Hoppas att du börjar tänka efter lite om vad du håller på med på internet i framtiden, du förstör glädjen med agility för många av oss.

 4. Hver eneste gang jeg er på kurs hos dere har jeg fått positive tilbakemeldinger og hjelp til å komme videre. Hold fast ved det du gjør Fanny, det motiverer og inspirerer!!

 5. Shejpa vann iallafall charmpriset på lördagen!:-) Alltid roligt att ha er här och nu längtar vi efter nästa års kursstart!

  Näbba Squid från mig -du vet att hon vill det! 😉

 6. Herlig jobbet på Greg-kurset, du og Shejp virker bare bedre og bedre for hver gang jeg ser dere! Sky’s the limit! 🙂
  Helt enig med deg i at tiden gikk så altfor fort, skulle gjerne gått mer kurs snart igjen. Håper du kan vurdere en tur nordover til våren om du finner tid og motivasjon – vi tar hemskt gjerne et handlingsseminar à la Fanny nårsomhelst! 🙂

 7. Det var nog en och en annan pollett som trillade ner hos de flesta när de såg Squid snabbt ta till sig av nyinlärning av 2×2. Att det skall vissa grunder till att få en lättare inlärning… Vi är väldigt tacksamma… och du Fanny du skriver ju precis som det var… det gick väldigt fort för Squid… mycket fortare än oss andra… ;)men gud vad sugen man blev på att starta upp Reiki men jag får nog ge mig till tåls, fast man kan ibland glömma bort att han bara är sju månader..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.