Flyga med hund till USA

Tänkte skriva några rader om vår flygresa till USA, eftersom jag ofta får frågor om hur det fungerar att flyga med hund. Jag flög Shejpa till Kanada och USA flera gånger under några år, men det här var första gången jag flög så långt med Epic. Jag är väldigt tacksam över att ha fått ha två hundar som har varit så trygga och stabila att de tycker att flygresan mest är spännande. Naturligtvis tycker de inte att det är så kul att ligga i en bur i flera timmar, men man ser på deras reaktion att de tycker att det är spännande att hänga med på resa, få ensamtid, upptäcka nya ställen. Shejpa såg alltid överlycklig ut när vi kom till en flygplats. Epic är också glad och pigg och hoppar gärna in i sin bur även direkt efter en lång flygresa.

Innan jag bestämde mig för att flyga med Epic hade han testat kortare flygresor. Det var visserligen några år sedan, men som unghund följde han med till Tromsø några gånger. Om min hund var mer osäker på nya miljöer, främmande människor, konstiga ljud, underlag som rör sig eller att vara ensam, hade jag nog funderat lite extra innan jag valde att ta med dem på flygresa. Squid flög en del som valp utan problem, men när jag flög henne till Belgien som vuxen tyckte hon inte att det var så kul. Det var inget stort problem, men jag märkte att hon inte gillade att gå in i buren när vi skulle åka hem. Alltså får hon stanna hemma så länge det inte handlar om en jätteviktig resa. Hur Wilco kommer att reagera på flygresor återstår att se. Han är en lite känsligare själ än sin pappa än så länge, så jag ska låta honom mogna innan vi provar en kort flygresa.

Förmodligen är det inte flygresan i sig som hundarna kan tycka är obehaglig. Jag tror inte att den skiljer sig så mycket från att åka bak i bilen. Jag tror snarare att det handlar om att bli lämnad ensam i en bur på ett främmande ställe, uppleva konstiga ljud och dofter, bli hanterad av främmande människor och känna att buren blir upplyft och flyttad. Allt det här kan man naturligtvis träna på med sin hund om man vet med sig att flygresor kommer att bli en del av livet.

Den här gången flög vi med SAS, och jag bokade flyg som går direkt från Stockholm, för att undvika mellanlandning. Mellanlandningar ökar ju tiden, utsätter hunden för mer av- och på-lastning och känns mer osäkert. Shejpa flög jag alltid med mellanlandning i Amsterdam (med KLM) där de verkar ha bra rutiner för att ta hand om mellanlandande hundar. Numera går det fler direktflyg till USA, så då blir det mitt val. Om man behöver flyga vidare ifrån New York eller Chicago så får (måste) man i alla fall hämta ut hunden, förtulla den och sedan checka in den på nytt. Då kan man ju se till att man har gott om tid att rasta och umgås innan det är dags för nästa flyg, till och med vänta en natt innan man flyger vidare om man har möjlighet. Epic och jag flög till Chicago, där vi blev hämtade av en vän med bil, så vi slapp en andra flygresa. Dessutom är det svårt att få med de stora flygburarna på många inrikesflyg, eftersom flygplanen är för små.

En hund i Epics storlek behöver en ganska stor bur. Hunden måste kunna stå upp utan att huvud eller öron slår i taket. Att flyga en hund som är betydligt större än en border collie kan alltså vara komplicerat, eftersom man kan tvingas flyga dem som cargo (då kanske på ett annat plan än det man åker själv, och till mycket dyrare pris). Jag hittade en förvånansvärt billig (1200 kronor, typ) bur i en djuraffär här i Örebro. Den fungerade utmärkt. Självklart måste buren vara godkänd för flygresor (IATA-godkänd).

10501656_10152792290947456_2231280132006239217_nNågon hade skrivit på Epics bur medan han väntade på avgång i Arlanda. Gulligt!

När man bokar resa med hund hos SAS måste man först boka och betala sin egen biljett. Sedan ringer man SAS kundservice och gör en förfrågan på att ha med hund. Man behöver veta storlek (längd, bredd, höjd) på buren och vikt på hund + bur. Man får svar inom 24 timmar på vardagar. Om man får nej (det har inte hänt mig, men det kan naturligtvis hända) har man alltid 24 timmars öppet köp på flygresan, så då får man avboka och börja om på nytt.. Jag lärde mig den här gången att det inte är en bra idé att försöka omboka sin resa. På grund av ändrade planer tänkte jag korta ner resan lite, men det visade sig vara svårt. Man kan nämligen inte få reda på om det går att ta med hund på den nya resan innan man gjort ombokningen. Och när man har gjort ombokningen har man betalat en ganska saftig avgift för den, som man inte kan få tillbaka. Om man får nej på att ta med sig hunden måste man alltså boka om igen (för lika stor avgift) och hoppas att man får ja den gången. Helt orimligt!

På flygplatserna gick allt väldigt smidigt – nästan för smidigt! Speciellt på vägen hem blev jag lite orolig över att de verkligen inte ville ha någon info eller sätta någon information på buren mer än bagageremsan. Jag fick påminna dem om att jag skulle fylla i ett formulär… På väg till USA hade jag en egengjord lapp på buren med bild på Epic, min adress, telefonnummer och flightnummer. På både Arlanda och Newark (jag flög hem från New York) checkade jag in i god tid och fick sedan lämna buren i 30-60 minuter medan jag tog Epic på en sista promenad. Sedan hämtar de hunden och man får själv skynda sig genom säkerhetskontrollen och vidare till gaten.

Det gick snabbt att få ut hunden både på O’Hare (Chicago) och på Arlanda. I Chicago tog det en stund innan det kom någon som kunde ge oss godkännande att gå genom tullen. Det var också lite svårt att få upp buren på bagagevagn utan hjälp (men det fick jag av några andra som flög hund på samma resa), eftersom man absolut inte fick ta ut hunden innan man gått igenom tullen. I Stockholm gick jag på rött i tullen och visade passet och de kollade chippet på Epic och drog några får-vitsar. Snabbt och enkelt.

1450269_10152837523257456_2913590408073406951_nÄntligen hemma i Sverige igen

Många flygbolag i USA kräver veterinärintyg som säger att hunden är frisk och i stånd till att genomföra resan. Jag såg inget sådant krav på SAS sidor, men vågade inte chansa. Fick veterinärintyg innan båda resorna, men det var ingen som kollade på det så det var egentligen bortkastade pengar. Kolla upp om det är nödvändigt innan du reser. Framför allt är det ju tråkigt om man inte har det och inte får åka med…

63 svar på ”Flyga med hund till USA

  • Ja, det var väldigt smidigt (förutom när jag var irriterad över att jag inte kunde boka om). Och jag är glad att Epic tyckte att det var smidigt också 🙂

 1. Det är många länder som kräver veterinärintyg vid gränsen men som ”aldrig” kollar dem. Jag vet dock en tävlingsryttare vars hästar fastnade på fel sida en gräns en gång när hon hade chansat så det KAN hända, även om det är sällsynt… Men visst är det surt att det inte premieras mer att vara laglydig! Dessutom kan ju hundar faktiskt vara sjuka så det är i allra högsta grad relevant att försöka upprätthålla smittskyddet mellan länder tycker jag.

  • Som jag har förstått det är det inget krav från något av länderna med veterinärintyget. Det är något som många flygbolag kräver (ex. när jag flugit med KLM), men tydligen inte SAS.

 2. Har du eller någon annan någon uppfattning om man kan lämna buren någonstans på flygplatsen medans man är i landet?

  Jag ska flyga sthlm-paris t o r, och sedan hämtas upp av bil och om vi slapp ta med oss buren i bilen vore det ju fantastiskt!

  • Jag har ingen aning, men det låter svårt eller i alla fall dyrt… Burarna brukar ju i alla fall gå att plocka isär och lägga ihop så att de tar mindre plats.

 3. intressant läsning , ska snart resa med min hund till Texas så jag söker runt o läser om dom som har erfatrenhet

 4. Hej, vilken bra läsning. Vad behöver man göra innan man reser, har hört att hunden måste sitta i karantän i 6 månader innan man ska resa? Är bara nyfiken eftersom jag själv ska resa till Usa i höst och sedan flytta dit.

 5. Hej! Intressant inlägg. Vet du om små hundar också måste sitta i lastutrymmet? Läste någonstans att om de är en tillräckligt liten hund med liten bur kunde man ha den som handbagage i kabinen, stämmer det?
  Mvh Minna

 6. Hej!
  Jag ska resa till USA och då ta med hundarna. Vet du vad som behövs för att man ska få ta in/ut dom ur landet? Behöver de någon särskild vaccination etc?

 7. Hej! Jag ska resa till USA med min hund nästa vecka och har både pass och rabiesvaccination klar, det enda jag behöver nu än veterinärintyget. Vet du vilken typ av intyg det är? När jag pratade med veterinären sa dom att dom bara fyller i en ruta i passet. Känns dock som att det är något papper som behövs?
  Tacksam för svar!

 8. Hej! Resan till USA är väl ca 9 timmar. Hur klarar hundarna att inte få gå ut? Om de är hemma och det är natt klarar de ju sig så länge, eftersom de sover. Men sen blir det väl lite extratid innan take off och efter landning innan de verkligen kommer ut och kan kissa. Så kanske 11 timmar. Det låter jobbigt?

  • Ja, cirka 9 timmar tar det. Mina vuxna hundar verkar inte ha några problem med att inte gå ut på längre stunder, speciellt när de är stilla. Man vet ju inte hur kissnödiga de är, men jag upplever inte det som väldigt akut när vi kommer ut från flygplatsen.

   • Brukar du se till att flyga på natten så att det passar med hundens rytm? Jag är ganska orolig hur min hund skulle klara resan, också för att hon blir orolig när hon blir lämnad själv. Men vi kan ju hinna träna innan.

    • Det finns inte så många flyg att välja på om man vill åka direkt. Jag brukar åka på dagtid dit och natt hem. Märker ingen skillnad på hunden.

     Men jag hade inte rest med en hund som var orolig, rädd för främmande människor, att buren blir buren etc. om jag inte hade väldigt goda skäl. Epic som jag flyger med är väldigt trygg på egen hand, trygg med folk och med det mesta som är udda.

     • Trygg med udda händelser i allmänhet verkar min hund också vara, men hon kan bli ganska upprörd när jag lämnar henne nånstans. Hon skulle säkert lugna sig efter ett tag men det är ju svårt att veta. Smart dock att vänja henne vid buren i god tid och att flyga en kort sträcka först! Tack för bra informativ berättelse!

 9. Hejsan Fanny! Kanske en dum fråga. Kan man rabies vaccinera hunden innan resan till USA om man ska vara borta kortare än 21 dagar? Samt hur längre räcker vaccinet? Innan man måste vaccinera hunden igen? // Marcus

  • Ja. Numera behöver du ha rabiesvaccinationen klar för att komma in i USA också, så du måste rabiesvaccinera, vänta 21 dagar och sedan är du klar för resa till USA (och tillbaka till Sverige igen). Hur länge vaccinationen gäller beror lite på tillverkare, men 3 år är nog vanligast.

   • Så jag kan vaccinera hemma 21 dagar före avresa och sedan spelar det ingen roll hur lång resan är, så länge det är inom gränsen för hur länge vaccinationen gäller? Enkelt i såfall.. 🙂

    • Ja, precis. När det har gått 21 dagar kan du resa tills vaccinationen går ut. Och om du vaccinerar om igen innan den går ut är det ingen karens på 21 dagar igen.

 10. Hej ska resa iväg till usa i mars med min lilla dam, hon är vaccinerad men behöver hon också testas för det innan vi reser? Och är det något mer än veterinär intyg jag behöver tänka på?
  Hon kommer flyga i kabinen med mig och vi åker med sas , och dom rekomenderar sherpa bag storlek small men hon fick inte plats i den utan måsta ta en medium alltså några cm för stor kan det bli problem tro?

  • Sent svar här! Hur gick det med resan? Om rabiesvaccinationen är inskriven i passet behövs inga tester. Vissa flygbolag kräver veterinärintyg, men det har varken SAS eller KLM gjort det senaste. Jag flög med KLM till och från Kanada i mars.

   Jag har sällan flugit med hund i kabin. Om det är okej med en storlek större väska beror nog på personalen. Ofta går det bra.

 11. hej fanny,

  jag reser till orlando från sverige imorgon vi stannar i frankfurt 2 timmar och flyger vidare från där. jag undrar om det e något mer jag behöver förutom rabies vaccinationerna, veterinärintyg, chip, petpassport. behöver jag några mer document? hur går det till när jag anländer på flygplatsen? efter jag hämtat henne måste jag deklarera henne? gå igenom*” something to declare” or nothing to declare? när kollar dem mina papper och hunden? hade uppskatta lite mer information om du kunnat ge detta eftersom det e första gången vi flyger till USA =) tack på förhand

  • Hur gick det? Jag hade tyvärr inte tid att svara med så kort varsel. Du behöver inga andra dokument, men du bör söka upp tullen när du hämtat ut hunden. En hund är definitivt something to declare. Man fyller alltid i en deklaration redan på flygplanet och jag brukar kryssa i att jag har med mig djur.

 12. Hej!
  Läste ditt inlägg och tyckte det var intressant.
  Ska själv till nästa sommar flyga till usa med mina katter för att jag ska studera där i fyra år. Har läst någonstans att man får inte gå ”in” usa via vissa flygplatser, stämmer detta??
  Har försökt få svar på dessa frågor genom att kontakta LAX flygplats som va en av dessa, men blev bara vidareskickad till U.S goverment för införsel av djur…
  Där skickade de mig vidare till en veterinär som tillhandahåller husdjursinförsel…
  Står massor om de olika kraven på katternas hälsa och vad de behöver för undersökningar men inget om att vissa flygplatser inte tillåter att husdjur får tillträde till deras land via dem.
  Har du koll??

  Mvh Maria 🙂

  • Jag har aldrig hört talas om att det är vissa flygplatser som gäller. Själv har jag flugit med hund till Newark och Chigaco (och ut från JFK).

   • Oki, kanske inte stämmer då. Förhoppningsvis!
    Kanske går att kolla med flygbolagen, de borde väl ha koll??

     • Tror att jag googlade om att ta in katter i usa, kom in på någon länk med vad som behövdes och att det där stod att vissa flygplatser nekade husdjur tillträde via deras flygplatser. Kan ha hetat något med petpassport…

 13. Brukar ha med vår Yorkshireterrier i kabinen när jag flyger med SAS både till USA och inom Europa. För att undvika problem drar jag ner något på fast föda redan dagen innan avresan och ingen föda avresedagen som oftast är tidigt på morgonen. Hunden sover lugnt hela resan. Senaste flygplats i USA var Miami International hade inga problem att komma in. Var dock väl förberedd med Veterinärintyg samt vaccinering införd i hundens blå pass. Hade även fullmakt från min fru som redan var i USA att jag hade rätt att transportera hunden eftersom han är registrerad på henne. Inga frågor ställdes dock om ovanstående men kände att det var bäst att vara väl förberedd.
  Osäker på vad som gäller när man flyger via Oslo till USA. Norge har ju stenhårda lagar och man måste ut i avresehallen (=Norges territorium) för att åter gå igenom säkerhetskontrollen innan avresan med flyget till USA. Flyger alltid med SAS.

 14. Hej,
  Planerar en resa till NY med min 5-åriga tik.
  Hon är lugn, stabil och folkkär så själva resan tror jag inte blir problem. Bra tips med direktflyg från Stockholm!
  Nu till min fråga:
  Tiken är en staffordshire bullterrier och jag undrar om New York har några speciella regler kring denna rasen? I vissa länder klassas de som kamphundar och det blir en massa förbud och restriktioner kring rasen.
  Tack för suverän information på din sida!

  • Hej! Jag är ingen expert på det här, men jag lyckas inte hitta någonting som tyder på att staffar skulle vara förbjudna i New York. Tror att de flesta sådana regler gäller pitbulls, inte staffar.

 15. Hej! Tack för ett mycket bra och intressant inlägg! Vi ska om några veckor flyga från Köpenhamn till New York då vi ska bo där under 7 månader. Vi tar med vår golden retriever som har en plats bokad i cargo hold. Vi har förberett EU-pass och giltig rabiesvaccination och ska även ordna ett veterinärintyg (certificate of veterinary inspection) ca en vecka innan vi flyger. Det jag funderar på är om det finns någon särskild mall för detta eller några specifika krav på vad detta ska innehålla? Jag har googlat runt mycket och har inte kunnat hitta att något annat skulle behövas, eller missar jag något? Kräver customs i USA (vi flyger till Newark) att få se någon ytterligare dokumentation eller räcker det med pass/veterinärintyget? Jag är ganska nervös inför allt detta då det är första gången vi flyger med vår vovve och jag är väl medveten om att en atlant-flygning inte direkt är någon mjukstart… Tack på förhand!

  • Nej, tullen i USA brukar inte vilja se någonting om man kommer från Sverige eftersom Sverige är rabiesfritt. Pass och vaccination är egentligen mest för att komma hem igen. Veterinärintyget är för flygbolaget, och det beror på flygbolaget om det behövs. SAS har till exempel aldrig bett om det.

 16. Hej !
  Tusen tack för bra å viktig läsning!
  Flyttar till Chicago i sept å håller precis på att försöka få koll på läget…inte lätt!
  Åker med vår Golden Retriever som är lite mer än 1 år , spännande å så pirrigt å lite nervöst…så rädd man ej har med allt som behövs???
  Fixat
  Pass
  Rabiesvaccination
  ”Lepto-nåt ” vaccination
  samt ska boka tid för Leg vet å få stämpel
  Något annat som jag glömt ?
  Hörde om en hund som rivit sönder sina klor i buren över Atlanten? Vanligt? Behövs sockor på?
  Tack igen för alla tips!!
  ???

 17. Hej, ska till Florida med min hund. Tullen i Florida säger att jag ska ha en Health certificat. Vad ska detta innehålla? Min veterinär säger att det finns olika sorter med olika innehåll. jag får inte svar någonstans. har någon flugit till USA med hund och vet vad de kräver?
  tacksam för svar:)

 18. Hej!
  Tack för ett bra inlägg!
  Jag bor för tillfället in LA och har adopterat en katt här. Nu ska jag flytta hem till Sverige och skall givetvis ta med honom. Jag har alla papper och vaccinationer klara och han kommer flyga med mig i kabinen. Jag har kontakt med jordbruksverket och veterinär i LA men lyckas inte få tag på tullverket i Sverige. Jag undrar vad som kommer hända när man landat, i vårt fall, på Arlanda? Skall man anmäla sin ankomst till tullverket innan man flyger eller anmäla på plats? Vad kontrollerar tullverk-personalen på flygplatsen?

  Är jättetacksam om du ville ge lite tips och råd angående en smidig avgång och hur man ska hantera tullen på Arlanda!

  • När jag har flugit med hund från USA har jag inte anmält någonting till tullverket innan, utan gått på rött i tullen på väg ut. Då kollar de pass och chip.

   • Läst igenom igen, bra info, tack !
    Avmaskning är det något som behövs göras vid flytt till USA?
    Många har frågat om vi ska ge lugnande till vår Golden , har ni gjort det?
    Tack på förhand!

   • Hej Ulrika!
    Man behöver inte avmaska för att flyga hund till USA. Dock alltid bra att kolla vilka regler som gäller i just den stat du ska flytta till. Det kan variera mellan stater. Har aldrig gett lugnande inför en flygresa och det rekommenderas inte heller.

 19. Hej! Tack för bra info. Om man har ett flyg med mellanlandning, får man möjlighet att rasta sin hund då? Om inte, måste hunden hålla sig helt till slutdestinationen? Eller rastar flygplatspersonalen hunden vid mellanlandning? Får man flyga med cavalier King Charles spaniels i kabinen?

  • Det beror helt på var man mellanlandar. Om man mellanlandar i USA måste man ta emot hunden, gå igenom tullen och checka in den igen. Då har man ju tid att rasta om man inte har för tight mellan flighterna. Om man mellanlandar i Europa på väg till USA får man inte se hunden alls under mellanlandningen. Jag skulle rekommendera så få mellanlandningar som möjligt. Vad du får flyga med i kabinen kan variera mellan olika flygbolag. Ofta tror jag gränsen är vid 7-8 kilo (inklusive väska) och att hund + väska ska få plats under sätet framför dig.

 20. Hej Fanny! Tack snälla för bra info. Jag ska flytta till NYC med min staffe och undrar över veterinärintyget till SAS. Är det ett särskilt dokument som veterinären har?
  Med vänlig hälsning,
  Emelie

 21. Hej
  Vet du om man kan flyga med hund under vinterhalvåret ? Eller är det bara under varma tider. Det verkar som många bolag har den regeln ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.