Duktig valp x 2

Igår satt vi i bilen i över 60 mil för att titta på ett fint hus någonstans i Sverige. Den som ändå hade mer pengar… När vi kom hem på kvällen åkte vi direkt till ett nytt ridhus nära där vi bor. Snälla Ingerid har fixat inomhusträning på onsdagar och det var riktigt, riktigt bra. Vi är ett litet gäng och alla som tränar där är våra vänner och elever, så träningen blir bra och individuellt upplagd. Jag var så trött att jag inte orkade träna Shejpa eller Missy, men jag hade med mig Squid in i hallen och fick riktigt bra träning. Vi gjorde många jaktinkallningar och blandade dem med inkallning ifrån lek med andra hundar. Cirkelarbetet börjar bli jättefint, vi har verkligen fått ett genombrott där med flyt och fart. I helgen reagerade hon ju väldigt på hundar som sprang agility, men idag var det lätt att få henne att fokusera på annat istället. I pauserna fick hon sitta med mig och få godis när hon vände blicken mot de springande hundarna. Snart var hon knappt intresserad av att se på dem.


Bild från helgen när vi vilade efter en heldag på utställning

Jag jobbade också lite med att sitta stilla och fokusera framåt. Kvarsittandet fungerar jättebra, men det är värre med att få henne att ta leksaken på kommando. Hon är så himla mjuk att hon direkt tror att hon inte får ta leksaken om jag har stoppat henne en gång. Man märker liksom inte att hon är mjuk annars, eftersom hon är så framåt och orädd, men jag måste verkligen tänka mig för i träningen. ”Oj” slinker liksom lätt ur mig när det blir fel och då rättar hon till sig igen, men blir osäker på om hon faktiskt får gå fram sedan. Jag vill hellre ha en hund som tjuvstartar ibland än en som inte vågar starta. Alltså måste jag tänka på hur jag bryter (med väldigt glad ton) och hur jag tar bort belöningar (låta en medhjälpare plocka upp dem hellre än att jag gör det). Jag är i alla fall jätte, jättenöjd med henne och hur fint hon jobbar och fokuserar i en hall full av hundar som tränar agility.


Och sedan somnade vi

Idag tog vi en tur till en liten skola i Vestby där en av våra elever är lärare. Squid fick hälsa på barnen och sedan tränade vi lite på barnstörningar. Jag har sett henne reagera med jakt-/lekbeteende på springande, skrikande barn tidigare, så jag lät barnen springa i en cirkel runt oss och skrika medan jag belönade kontakt och fint koppelgående. Det var inga problem, förrutom två barn som trillade i leran och blev smutsiga, och efter en stund fick barnen sätta sig ner och hälsa på henne igen innan vi gjorde om det. Det verkar, hittils, som att det är väldigt lätt att vända saker hon blir ”galen” av (agilityhundar, springande barn) till fokus på mig och lugn. Jag planerar att ta en till sväng förbi skolan inom den närmsta veckan och låta barnen leka rädda genom att springa iväg och skrika när hon hälsar på dem – och sedan belöna för att hon direkt tar kontakt med mig när de springer iväg. Jag hade naturligtvis gått mycket mer försiktigt fram med en osäker hund, men Squid verkar inte bli osäker av något…

8 svar på ”Duktig valp x 2

  1. Måste bara fråga så jag förstår rätt :o) Du skrev ”I pauserna fick hon sitta med mig och få godis när hon vände blicken mot de springande hundarna. Snart var hon knappt intresserad av att se på dem.” Menar du att du belönade när hon tittade på de andra hundarna och det fick henne att tappa intresset för dem, eller?

  2. Og så har jeg vært med husse på byggevarehus! Jeg har undersøkt alle materialene, hånglat med alle gubbene og hørt på vakker musikk fra sagen. Nå vil jeg ta jobb sammen med morbror Fog i Åmark Byggare!

  3. Ska ni flytta till Sverige?

    Riktigt nyttigt att följa dej varje gång du har valp, så får man mer och mer idéer inför sitt eget valpinförskaffande. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.