Dagens valpträning

Äntligen har Squid börjat få göra lite igen 🙂 Förra veckan var riktigt lugn för henne och vi tyckte nog båda att det var tråkigt att inte komma vidare med träningen. Idag har det mest blivit träning inomhus, det går ju inte att göra något ute när det är glashalt. Squid är väldigt härlig att jobba med! Framför allt uppskattar jag henne öppna sinne och förmåga att ändra sitt beteende. Det tog en hel del slit att få henne att lämna leksaker i min hand för ett par veckor sedan, men nu dras hon mot mig som en magnet när hon får vinna leksaken. Jag är verkligen jättenöjd med vårt samarbete i leken! Idag har vi jobbat på:

 • Utgångsställningar. Igår överarbetade hon massor när jag skulle visa på grundkurs. Tog fram klossen igen och insåg att det inte var några problem där. Så vi jobbade med hela utgångsställningar och att hon inte ska överarbeta. Är noga med att hon inte använder mitt ben som stoppkloss, utan stannar själv utan att nudda mig. Ibland får jag belöna att hon söker in mot mitt ben för att hon inte ska börja svänga för tidigt. Det är väl som jag sa till Nina igår, en balansgång när man har en ung hund. Man får lite för mycket av det ena och så lite för mycket av det andra. Och så får man bara balansera det tills det blir stabilt.
 • Signalkontroll på sitt. Signalkontrollen innebär egentligen mest att hon ska lära sig att vänta på kommando.  Svårigheten ligger i att hon själv ska välja att stå passivt och vänta på signal. Det är svårt! Kommandot ”sitt” förstår hon rätt bra och hon sätter sig rakt ner även på lite avstånd och om jag ger signalen mitt i ett annat träningspass. Vi kämpar vidare, det är ju bra att förstärka passiva beteenden…
 • Puppy Yoga. Har startat på ett nytt trick – puppy yoga. Har fått upp tassarna på min arm och kan mata henne underifrån.
 • Stå med fyra tassar i skål. Har börjat testa med den mindre skålen. Svårt när man är bred som en ladugårdsdörr och har vuxit en del sedan sist. Får kanske hälla ut vattnet ur vattenskålen och repetera en del där…
 • Stå. Kör hoppstå under marsh baklänges och fokuserar dels på att hon står stilla efter hoppet och så har jag börjat sätta kommando på det. Borde nog bli klar med stillaståendet innan jag jobbar med kommandot.

Andra valprelaterade grejer:

 • Öronen ser ut att bli ståöron. Jag hotade med att tejpa dem om de inte såg bra ut innan helgen och det hjälpte, nu har hon sheltieöron som står upp oftare och oftare!
 • Hon är väldigt koordinerad för sin ålder och älskar att klättra. Har lite balansleksaker som ligger i köket och hon klättrar och balanserar väldigt gärna på dem på egen hand. Senaste favoritliggplatsen är den stora balansbollen, som står i en hundsäng så att den inte rullar (vill ju inte ha några olyckor). Hon har alltid varit helt orädd i klättrandet, redan första dagen hemma fick vi rädda henne från gungbrädan.
 • Hon har börjat visa lite resursförsvar, så vi måste intensifiera träningen med att andra hundar kommer fram när vi tränar eller när hon sitter i bur.
 • Favoritgodiset är råa kycklinghalsar, en preferens hon delar med Missy och Shejpa. Hon sväljer dem gärna hela.


Självvald liggplats

4 svar på ”Dagens valpträning

 1. Squid verkar vara en riktigt cool tjej och hon har ju riktigt bra med fluff redan nu och öronen ser ut att vara påväg åt rätt håll. Morbror Dave har sina strutöron rakt ut, men fin är han ändå.

  Flyttar hem en bror till Squid hos oss i jan/feb. Pappa är Jim och mamma är en tik som har samma linjer bakåt som Squids mamma Fly och min Dave 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.