Dagens träning med Squid

I helgen har vi fortsättningskurs i tävlingslydnad hemma. Det är regnigt, men det går bra ändå. Jag tar nästan hellre regn än kyla. Lilla Squid fortsätter att imponera med sitt sociala sätt och sin totala orädsla. Hon har redan testat både gungbräda och balansbom bakom ryggen på matte och hon älskar det. Jag tror att hon vill bli agilityhund. Idag har vi jobbat på:

Störningsträning i lek
För mig börjar störningsträningen i leken. Om inte hunden kan leka (kamplek) med mig med störningar, så kan jag inte förvänta mig att hunden ska kunna fokusera på annan träning med samma störningar. Idag fick vi chansen att leka inför kursgruppen och jag fick folk att locka på henne och försöka störa ut henne. Hon var duktig och hängde fast i leksaken trots att folk lockade på henne. Hon är social, men hon är inte översocial, hon har väldigt lätt för att jobba runt andra hundar och människor utan att bry sig direkt.

Andra hundar runt buren
Ett vanligt border collie-problem är att de gärna vaktar sin bur (eller andra resurser) från andra hundar. Genom tidig motbetingning hoppas jag på att kunna slippa sådana tendenser. Jag satte Squid i en stålbur och lät kursdeltagarna gå fram till buren med sin hund, slänga ner lite godbitar och gå därifrån. Med tio hundar på kurs blir det en del repetitioner. Perfekt! Jag ska också jobba med samma sak, fast med hundar som springer förbi, leker och kör agility, men då får jag belöna henne istället.

Utgångsställning
Nu svänger hon snyggt in till sidan på både vänster och höger sida med framtassarna på klossen. Jag har fått stimuluskontroll på det så att hon går åt ena hållet när klossen är på min högra sida och åt andra hållet när klossen är på min vänstra sida. Nu fattas bara lite beslutsfattande. Hon kommer helt in till sidan, men hon har inte helt fattat att man ska ta ett beslut om när man är helt rak och stanna i den positionen, så det blir morgondagens projekt. Klossträningen har tagit några pass extra eftersom jag har jobbat med båda hållen parallellt och den mesta tiden har gått åt till att få olika beteenden beroende på vilken sida klossen är på. Jag har också valt en väldigt liten kloss (uppochnedvänd liten hundskål i keramik) för att få så lite rörelse med framtassarna som möjligt.

Lämna leksak i hand
Med Shejpa och Pi var det busenkelt att lära in avlämning av leksaker i handen, med Squid har det varit en helt annan historia. Det har varit svårt att få henne att hålla fast leksak och dutta nosen i min hand samtidigt, men idag lossnade det äntligen. Tidigare har jag fåttmax 2-3 stycken under ett träningspass och mycket annat som inte har varit bra. Idag var allt bra. Igår körde jag med råa kycklinghalsar, hennes absoluta favoritmat, och det hjälpte en del. För en stund sedan kunde jag bara ta fram handen när hon lekte med en boll och då kom hon direkt och lämnade av den perfekt. Härligt när svåra saker lossnar!

Backande
När vi hade jobbat mycket på utgångsställningen så blev backandet sämre, hon började gå i sidled istället. Så vi har fått jobba lite med backandet igen och det börjar komma sig. Det blir lätt snett, så fokuset ligger på att få ett rakt backande. Jag belönar helt enkelt bara när hon går rakt ifrån mig.

Tricks
Vi jobbar på en del olika tricks. Fyra tassar i en skål har tagit mest tid. Jag började med en ganska liten skål, vilket är en spännande shapingutmaning, men inte optimalt. Hade jag börjat med något hon lätt kunde ställa sig i hade det nog gått snabbare. Jag har fått i tre tassar, men den fjärde låter vänta på sig. Efter tips från Thomas vände jag på skålen och shejpade upp henne med fyra tassar på den. Det var lätt, så jag hoppas på att hon kan sätta alla tassarna i skålen under nästa pass. Vi har också kommit rätt långt med att göra söta saker med framtassarna (sätta ihop dem, korsa dem, lägga dem över nosen) och att bita och dra i svansen 😀

3 svar på ”Dagens träning med Squid

  1. Takk for et fint kurs:) Jeg kom på hva jeg lærte i løpet av helgen som var viktigst for meg – nemlig å heller belønne en gang for lite, enn å belønne noe man ikke ønsker. Det skal jeg ha med meg når jeg trener framover!

  2. Hvordan gjorde du det (i detalj) når du fikk folk til å forsøke å lokke Squid bort fra leking med deg?
    Hvordan startet du med dette? Og hva gjorde du om hun slapp leken?
    Hilsen en nysgjerring nordlending 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.