Bud väntar på sin tur

En fråga jag ofta får handlar om hur man hanterar träning inomhus när man har flera hundar. Jag tänkte filma lite idag och visa hur jag tränar på det med en ny valp. Här hemma är det sällan något problem att träna en hund med en massa andra hundar i samma rum.

I dagens första pass använde jag Kat och Alot som statister och lät dem ligga i sängar bredvid Bud. Kat och Alot är alldeles galna i sina stationer, så de var enkla hundar att ha med. Bud har tränat på att gå till sin station tidigare, men han är inte tillräckligt bra på att stanna än. Jag blev lite irriterad under passet, eftersom han lämnade sängen ganska ofta (för att direkt gå tillbaka igen). Det är helt klart att jag behöver jobba mer på att tydliggöra kriteriet för honom. Det behöver jag inte andra hundar för att göra. Han är ofta väldigt duktig på att bara ligga i sin säng. Ibland när han är lite rastlös och jag jobbar och vill ha lugn och ro så ber jag honom att gå i sängen och så belönar jag honom ibland för att ligga kvar och det gör han. Det slutar ofta med att han somnar. Så det är hans förväntan på fri-signal i formella träningspass och brist på förståelse för stadga/fri-signal som är problemet.

För att jobba med att han ska ta det lugnt när andra tränar så valde jag i mitt andra pass en annan approach. Istället för att aktivt träna honom valde jag att helt ignorera honom och träna Squid istället. Jag såg till att det fanns en hundsäng i närheten, och så belönade jag när han var där. Han gick upp några gånger i det här passet också, men det kändes ändå mycket bättre eftersom jag inte hade bett honom att göra något. Och han var faktiskt jätteduktig på att inte störa!

När jag tränar hundarna inomhus låter jag oftast de andra hundarna vara kvar i samma rum. Jag belönar dem sporadiskt för att de håller sig borta och inte bryr sig om det jag håller på med. I vissa träningspass använder jag stationsbeteendet (att vänta på plats i hundsäng) mer aktivt. Har du flera hundar? Hur löser du träningspass i grupp?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.