Bra träning igår!

Igår var jag riktigt nöjd med träningen! Först körde vi ett litet ”sök”-pass med Squid där Carro och Ingerid var figuranter. Målsättningen var bara att få henne att starta frivilligt ut till figurant och engagera sig i lek där. Leken fungerade jättebra, engagemangen i skicken kan bli mycket bättre, men vi är på god väg. Hon tyckte att bruksträning borde vara nosarbete och testade både att spåra i gamla fotspår i snön och att sticka iväg med hög näsa i något som närmast liknade ett settersök (vi var ute på åkern, med helt synliga figuranter). Det är positivt att hon verkar gilla att använda näsan i alla fall. Jag jämför ju gärna henne med Missy och Missy är ju en raket ut till figuranter, men har svårare för att verkligen jobba med näsan. Squid blir kanske lite långsammare, men det gör ju faktiskt ingenting, nosarbetet är ju viktigare än spring i benen!


Squid och Ingerid

På eftermiddagen åkte vi till Moss och tränade lydnad på ny plats. Missy fick köra en del tävlingsmässigt. Först en kedja med fritt följ, dumruta och inkallning (fram till stå, då jag skickade henne till en utlagd belöning som hon inte visste om). Sedan en kortare kedja med bara inmarsch och lite fritt följ. Till slut en inmarsch och en ruta. Rutan var lite svår och vägen dit blev krokig, men hon hittade in och stannade perfekt i mitten, utan att jag behövde ge några extra kommandon. Jag var nöjd med det mesta, men Missy kändes lite ofokuserad inne på planen. Efter tips från Thomas började jag jobba mer med att dra upp leksaken och leka med den på egen hand när hon tappade fokus under uppvärmningen. Det hade faktiskt jättefin effekt och när vi körde lite nya kedjor efter en paus hade jag ett helt annat fokus i transporterna! Hoppas att det inte bara är en tillfällig effekt. Jag måste tänka på att belöna mycket transporter och fotgående när vi kör kedjor.

Efter pausen körde vi igenom de tre apporteringarna. Dirigeringsapporten la vi medvetet väldigt svårt i en övergång mellan gräs och grus. Vi fick Missy att misslyckas för första gången på länge! Hon gick för mittenapporten när hon inte såg den till höger och jag fick kallat in henne och gjort om. I nästa försök slog hon till höger i en perfekt vinkel, men upptäckte faktiskt inte apporten förrän hon hade sprungit över den och fick vittring på den. Så det var uppenbarligen väldigt svårt för henne att se den. Sedan gick vi direkt till hopp-apporten, som var väldigt bra, förrutom ett lätt islag i (det höga) hoppet på väg tillbaka. Avslutade med en vittringsapportering som kändes väldigt säker och bra. Ett omtag på väg in, där hon liksom rättade till apporten så att den hamnade rätt i munnen. Trodde att vi hade blivit av med dem, men de kan tydligen fortfarande komma. Det står ju i reglerna att ett omtag är okej på vittringsapporterna, men jag tolkar det nog som att det ska ske direkt vid upptaget i så fall. Sedan avslutade vi med en rak inkallning och en ny, svår ruta. Första gången på inkallningen stannade hon utan kommando, men när jag felade henne och gick bortåt, retandes med leksaken, så fick jag väldigt fint tempo nästa gång. Rutan blev återigen lite snurrig, hon sprang lite fel och såg inte rutan direkt, men hittade in i rutan och ställde sig helt frivilligt. Jag la henne ner och belönade flera gånger för stadga i ligg, innan jag körde en inkallning från rutan. Jag var väldigt nöjd med träningen igår!

Squid fick jobba med engagemang och ansvar. Jag använde bara lek och ville att hon själv skulle komma in och gå fot för att få igång leken igen. Hon är ganska vimsig just nu och det var helt rätt övning för henne på det här stadiet. Vid 4 månader hade hon superfokus och vi kunde jobba med tävlingsträning, så här vid 6 månader får man ofta gå tillbaka och jobba med fokus och engagemang. Det är något vi ska fortsätta med på nya platser, tills det sitter utan att hon snurrar iväg.

 


Squid försöker bli kompis med Missy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.