Bana att analysera

Nu är vi hemma igen! Resan gick jättebra, men både Shejpa och jag känner oss lite jetlaggade. Vi kom hem till mamma och pappa vid lunchtid, tog en skön promenad i skogen ihop med Twiggy och har tränat lite tricks. Sista dagen på kurs, i måndags, hette ”driving lines and cueing turns” och var både kul och nyttig! Shejpa gick kanonbra, det är verkligen häftigt att se hur hon får mer självförtroende och utvecklas på banan.

Här kommer en av kombinationerna vi körde i måndags. Kom med handlingsförslag (som funkar i Gregs system, naturligtvis)! Jag tyckte att den var lite knepig att gå, men när vi körde den gick det verkligen kanonbra.

Vi har absolut haft en fantastisk resa till Florida, lärt oss massor och är fulla av inspiration! Thomas har varit så snäll och tagit hand om Missy. I helgen var de på kurs ihop och i måndags fick jag rapporter om att de tränade hoppteknik för det vilda. Jag har insett att Missy är en väldigt talangfull agilityhund, jag måste bara göra grundarbetet ordentligt. Det blir mycket jobb med hundarna när jag kommer hem till Norge igen.

35 svar på ”Bana att analysera

 1. Tycker att det är svårt att se på banritningar exakt hur det kan tänkas bli. Men med en smallhund (iallafall min) känns det som om det borde gå att köra till och med sexan med vänsterhandling. Sen göra ett framförbyte till sju, pusha ut till åtta och springa. Men det är mycket möjligt att hindren står snedare än jag tänker mig och att det därför inte går att få så raka linjer som jag inbillar mig.

  Hur körde ni på kursen?

 2. Härligt med ett förslag Mari! Ett bra förslag också. Anledningen till att jag ville ha förslag är att det blir mycket bättre diskussion om folk tänker själva först. Jag har gått banan (fel, dessutom) innan jag fick ”facit” och hade jag inte gjort det hade jag nog inte lärt mig lektionerna i den…

  Kommer med lösning senare, men vill gärna ha några fler förslag. Jag vet att det är svårt på en banskiss.

 3. Spännande! Jag tänker linjer (1-)2-3, 4-5, 6-7-8, 9-10-11. Men hur ska man handla? Kanske falskt byte mellan 3 & 4 för att snäva upp svängen, eller så ser man 3-4-5 som ett staket men då kanske man förstör linje-tänket? Framförbyte mellan 6 & 7 känns inte helt rätt för då säger man ju åt hunden att svänga på den linjen (och det kanske är rätt tänkt för att bryta linjen 6-4), men samtidigt blir ett bakombyte över 8 riskabelt med tanke på slalom. Framförbyte mellan 8 & 9 för att inte hunden ska se de två hindren till höger som en linje med 9 & 10, eller ett bakombyte mellan 9 & 10 med då förstör man ju lite av linjen 9-10-11. Nu vill jag ha facit! 🙂

 4. Nu kör ju inte jag rent ”gregorianskt”, men jag kanske får tänka ändå?

  Jag hade nog antingen tänkt som Mari fram till 8, men när jag skickat hunden mot 8, göra ett framförbyte mellan 9-10 ungefär när hunden tagit 8 och sedan springa så det hindret utan nummer kommer mellan mig och hunden. (Det känns som att om man rundar det hindret så kan man trycka ut hunden mot fel hinder, men det beror ju på hur kombinationen ser ut irl)
  Mitt andra alternativ är att ligga kvar med vänsterhandling och göra ett bakombyte mellan 7-8, sedan göra samma avslut med framförbyte, den versionen är min favorit i teorin i alla fall.

 5. Linda: Falskt byte (TA) mellan 3-4 hade ju inneburit att hunden skulle in mellan hindren. Man använder inte threadle arm för att tighta in svängar!

 6. Hej!
  Är inte heller gregorian på riktigt (är inte i närheten av att vara så konsekvent), men fuskar en hel del med hans system.
  Jag skulle köra vänsterhandling 1-7 för att sen göra ett tight bakombyte innan 8 och sen springa järnet ner till ”mål”. Känns som högerhandling över de tre sista är ett måste, annars måste man ha det onummrerade hindret mellan sig och hunden, annars får man väja för det och skickar då hunden över det andra onummrerade hindret, i alla fall mina… 😉

 7. Jag menar TA och sedan direkt byta tillbaka igen. Greg gör falska byten för att snäva in svängar eller för att förhindra att hunden tar fel hinder på sin DVD (om jag inte minns helt tokigt). Googlade lite snabbt och hittade detta citat av Susan Garrett: The other maneuver that was emphasised was the false turn that was used to tighten up wide turning dogs. (http://www.adaa.com.au/articles/learnsg.htm. Förstör man systemet genom att använda den typ av falskt byte som jag tänker mej?

 8. Aha, där ser man! Kan du förklara lite varför det inte är ok? Kanske är svårt utan att visa irl, men vad är det man förstör?

 9. Well. Du ber ju inte hunden att byta linje när du gör det, eller hur? Alltså kommer du få svårare att få hunden att byta linje när du faktiskt behöver det… På Gregs nya video tror jag att han förklarar det där lite mer noga.

 10. Hmm, jag ska fundera lite på den. Har inte hunnit se den senaste DVD:n, men den ligger och väntar. Just i det här fallet kanske det inte är så uppenbart, men i vissa fall tycker jag ändå att man byter en linje med sitt falska byte, åtminstone i hundens huvud (för där vet vi ju vad som försiggår). 🙂

 11. Velkommen tilbake, Fanny!

  Jeg synes Maris forslag virker fornuftig. Men synes det er litt vanskelig å vite hvor godt hunden egentlig følger meg om jeg bare svinger unna fellene. Jeg synes starten ser vanskelig ut, og også 8 – 9 uten å ta slalåmen, men hunden følger deg kanskje så godt at det ikke blir noe problem? Kan man ta 3-4-5 som en serpentin?

 12. Mitt förslag är att köra vänsterhandling hela vägen till hinder 8. Bb och sedan högerhandling hela vägen. Jag skulle oroa mig för flick på det långa upploppet om inte hunden kommer tillräckligt tajt på hinder 9..måste se till att inte själv följa med till 9 utan hålla nära vingen till 5 och rakt ner.

 13. Tror ändå på vänsterhandling med raka linjer 2-3, hunden behöver i princip bara landa och svänga för att få en bra linje 4-5. Om man aktar sig för att ligga före hunden (rivningar) kan det löna sig att trycka ut hunden med vänsterhanden runt 6 och hämta med högerhanden, eventuellt följa med själv något steg åt höger, backa undan och köra högerhandling 7-10, efter 10 tydligt ”fram”kommando. Slalom står i vägen för ett bakombyte vid 8 och har man en bra ”ut”arm borde man inte behöva oroa sig och samtidigt ger man hunden bra förutsättningar att läsa svängen om man själv inte trycker på den för hårt eftersom man själv redan befinner sig nedåt i banan.

  Spännande övning; ska prova med både labben och cockern men jag tror att det borde funka på dem i alla fall, ”gregoriskt” eller inte…

 14. Okej. Här kommer en lösning.

  1-2 är en rak linje (Susan gillar inte om man gör det till en sväng genom att sätta upp hunden fel). När hunden landar från två ser hon vägranslinjen på 3 och behöver därför en threadle för att ta 3 från rätt håll. Det här missade jag när jag gick banan, men det var helt uppenbart när hundarna körde.

  Precis som ni har sagt är det sedan vänsterhandling 3-4-5-6. Jag gjorde ett framförbyte mellan 6-7 och sedan serpentin 9-10-11. Försökte också framförbyte 9-10, men det var mycket svårare att få till än serpentinen där jag kunde ligga längre fram.

 15. Åsa:
  Ett bakombyte betyder i det läget just ”slalom” för att du själv ändrar linje mot det hindret. I såfall måste man kompensera det med ett halvt framförbyte = stor sväng alt. signalera före hindret vart hunden ska. Sådana situationer orsakar vägringar och rivningar och kan man undvika missförstånd är det alltid enklare för hunden.
  Har du en känslig hund som lyder dina lilltånaglar är du borta. Du kan få prova min;-)

 16. Smart. Om hunden kan sina aktiva linjer så ska den ju verkligen dra på 3 från andra hållet. Det såg inte jag, fast jag tränar massor på det just nu. Om man gör fb vid 7 så hinner man ju faktiskt längre ner för en serpentin och slipper flicken. Kul!! Mer såna här klurigheter i bloggen gillar jag! =)

 17. Jag håller inte med Johanna om att ett bakombyte innan 8 säger åt hunden att ta slalom. Men jag håller inte heller med Åsa som säger att bakombytet får hunden att inte ta slalom… Man kan använda ett bakombyte både för att ta slalom och för att ta hopphinder nr 9. Precis som jag hade kunnat ta både slalom och hinder nr 9 om jag hade haft hunden i högerhandling över 7-8.

 18. Ja. Just det. Ni som ville springa i högerhandling 9-10-11 hade nog fått en fetflick till 11 om ni inte var extremt långt framför hunden. Tänk på var hunden landar efter 9.

 19. Jo, jag hade nog tänkt ligga långt före 10-11. 7-8-9 får hon ta på min push och arm och klara själv. Att springa med i såna situationer hinner inte jag. Och jag behöver sällan göra det heller, som tur är.

  Och självklart måste TA upp 2-3. Det ser jag nu när du påpekar det.

  Men jag kan inte för mitt liv begripa hur du serpentinar 9-10-11, ens om man inte springer före som jag hade tänkt mig. Förklara för en dumskalle, är du snäll.

 20. Mari: Jag tycker att det är väldigt tveksamt om man öht hinner göra avslutningen utan en flick med hunden på höger. Men det kanske går om man är blixtsnabb och om hunden har en vid sväng mellan 8-9 så att han landar i rätt riktning.

  Serpentinen gör jag så här: Springer med hunden på högersidan. Är placerad precis nedanför hopp 10 när hunden fäster på hinder 9. I upphoppet till 9 byter jag arm till vänster. Springer på och byter arm till höger igen när hunden hoppar 10. Det blev verkligen den bästa vägen, men det kräver att man kan lämna hunden 7-8-9.

 21. Mari: serpentinen måste bli över hinder 10 för att hunden vänder efter hinder 9. Serpentin eller ej måste du ligga jäkligt långt före hunden. Men en bra hopptränad hund borde kunna fästa själv på 9, och faktiskt både vända och hoppa rel. tajt 8-9. Fluffy då..;)

 22. På den nya banan: Högerhandling 1-2, bakombyte mellan 2-3, framförbyte mellan 3-4, framförbyte mellan 4-5, bakombyte mellan 7-8.
  Sådär på rak arm iaf. Det är så mycket svårare när man inte får gå banan irl tycker jag.

 23. Ett försök: 1-2-3 rakt, ”check”3, fb-4, fb-5, vänster 5-6-7, TA+bb-8, spring! Är det i sådana situationer som TA+bb ska/kan användas?

  Är alternativet fb 7-8 för att visa upp hunden på rätt linje?

 24. Det där måste ni förklara för mej. 🙂 Varför ska man göra ett bb? Jag hade tänkte mej samma handling men utan bb. Vad är det för nackdel med att stanna kvar på nedansidan av slutsträckan? Kanske enklare att förstå IRL. Jag ser ju att det fungerar utmärkt med Shejpa på videon…

 25. L & A: Jag tycker att 8-9-10 är på en linje och att det är en kortare sträcka för hunden att springa på nedansidan. Jag tänker att om man gör ett BB så signalerar man att man ska svänga efter 8 mot hindret som står ovanför hinder 9. Svårt att veta hur man hinner med, men ser man på Fannys video så ska det nog gå…? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.