Valpkurs – andra samlingen

Igår kväll hade vi andra praktiska samlingen på valpkursen. Under dagen var vädret blåsigt med lite snö, men det blev mycket bättre på kvällen och det blev riktigt trevligt att vara utomhus. Det var kul att se hur mycket Squid har utvecklats sedan förra veckan, hon jobbade jättefint hela tiden. Det här jobbade vi och de andra valparna med ikväll:

Burlekar
Alla valparna går villigt in i buren och de andra fick i läxa att lägga på omvänt lockande och frisignal för att lära valparna att de ska hålla sig inne i buren oavsett störningar (med dörren öppen) och komma ut på ”fri”. Squid kan redan det, så jag jobbade med att sträcka tiden hon kan stanna i en öppen bur under hela kursen, när vi inte tränade på annat. För första gången stängde jag burdörren när hon försökte gå ut innan ”fri”. Då ville hon inte komma ut på ”fri” heller sedan. Hon är nog en ganska mjuk liten hund. Jag vill ju gärna kunna stänga dörren om hon försöker gå ut utan tillåtelse, men jag vill inte att det ska vara obehagligt för henne. Alltså fick vi starta ett motbetingningsprojekt. När hon är inne i buren och är duktig, stänger jag dörren och släpper godbitar genom gallret. Att dörren stängs leder till trevliga saker. Förhoppningsvis räcker det med lite sådant för att hon ska tycka att det är okej att få dörren i ansiktet 🙂

Omvänt lockande
De andra valparna började med omvänt lockande och målsättningen var att valparna skulle sitta stilla medan föraren lockar med godbitar. Squid börjar bli riktigt duktig på att sitta kvar. Jag kan vända ryggen till henne och stå stilla, springa ifrån henne, kasta leksaker runt henne och berömma henne vilt. Eftersom vi ska på hoppteknikkurs om några veckor är det viktigt att hon kan sitta stilla och fokusera framåt trots att jag är en bit bort, så det jobbade vi en del med. Hon får sätta sig frivilligt, jag går iväg, kastar en leksak några meter framför henne och går ut parallellt med leksaken i sidled. När hon sitter stilla och fokuserar på leksaken varierar jag mellan att gå tillbaka och belöna och att skicka henne till leksaken. Målsättningen inför hoppteknikkursen är att hon ska kunna göra utgångsställning på båda sidor, sitta stilla medan jag går iväg och lägger ut leksaken och sedan springa raka vägen till leksaken mellan hinderstöd.

Inkallningar
Valparna började med inkallningsövningar i förra veckan och nu gick vi vidare med de valpar som klarade av det. Squid började med ett par jaktinkallningar från Thomas. Jag belönar med kamplek hos mig. Sedan gav jag henne tillåtelse att gå och hälsa på en annan valp, medan jag smög iväg. När hon var upptagen med den andra valpen kallade jag på henne och hon kom som ett skott. Vi gjorde om det en gång till och avslutade sedan med ytterligare en jaktinkallning, där jag gjorde ett framförbyte innan hon fick belöningen.

Halsbandsleken
Ett vanligt problem på valpkurs är att valparna börjar leka katt och råtta med sina ägare. De hoppar undan när ägaren försöker lyfta upp dem, ta dem i bilen eller hålla i halsbandet. Att alltid kunna få tag på hunden kan vara en billig livförsäkring, dessutom vill vi gärna bygga värde för grepp i halsbandet eftersom vi använder den manövern för att hindra förstärknig för oönskade beteenden (när valparna blir äldre glider vi ner handen till halsbandet och tar dem tillbaka om de springer före oss när vi går i koppel). Principen är egentligen samma som leken jag lekte med burdörren. Ta i halsbandet – ge en godbit. Ta i halsbandet – bjud in till lek. Ta i halsbandet – låt hunden springa och hälsa. Greppet i halsbandet ska vara positivt laddat. Helst vill vi se att valpen spetsar öronen och ser förväntansfull ut när vi gör det. Jag belönar också hunden för att följa med när jag drar i halsbandet. Jag vill att valpen följer med frivilligt, utan att bli släpad.

Gå fint i koppel
Vi började också jobba med att gå fint i koppel. Med Squid har jag jobbat medvetet med det sedan första gången jag fäste ett koppel i halsbandet. Det är alltid mycket svårare när man får äldre valpar på kurs, som redan har lärt sig ovanor i koppel. En annan fördel med de riktigt små valparna är att de ofta inte har kommit på att man kan springa före och man får många möjligheter att belöna rätt beteende. Har valpen svårt att hänga med vid sidan kan man gärna börja med en följsamhetsövning där man går baklänges och belönar kontakt och riktning mot föraren. Jag föredrar att jobba i ett lugnt tempo där valpen gärna får skritta. Skulle den lilla valpen gå förbi mig byter jag bara riktning och börjar om på nytt.

5 svar på ”Valpkurs – andra samlingen

  1. Nä du Fanny ,nu _kräver_ jag att du ska skriva en valpbok. 😉 🙂

    Skojar, så klart.

    Men – helt seriöst så är det du gör med Squid den mest genomtänkta och välmotiverade valpträningen jag hört talas om. Det finns många duktiga hundmänniskor som gör mycket bra med sina valpar, men jag tror att det är få som är så medvetna om vad de gör och varför. Tack för att du delar med dig!

  2. Jag håller med Camilla, vore guld att ha all denhär kunskapen samlad i en bok till nästa valp.

    Och grattis till pinnarna, såg mycket fint ut tycker jag. Squid är otrolig bland allt stök men jag bara fattar itne hur folk kan släppa fram sina hundar och dessutom låta dom stå kvar och nosa.

  3. Jeg må bare støtte opp om kommentarene over her, Fanny, hvis du får anledning (ikke at jeg skjønner hvordan det skulle gå seg til med alt du har å gjøre!) så hadde en valpebok vært gull verdt! 🙂 Jeg gleder meg sånn til den dagen jeg skal få valp igjen, blir så motivert av skriveriene dine!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.