Vad gör Bud?

Bud är 8 månader nu och vi tar det ganska lugnt. Jag tycker väldigt mycket om honom, och han har många fina kvaliteter. Tanken är väl mest att köra agility med honom, men jag tycker att många grunder är lika för lydnad och agility, så inga dörrar är stängda för framtida lydnadsträning. Bud är väldig olik Wilco fysiskt – liten och stadig istället för långbent och smal. Efter normala border collie-aktiviteter som vallning, bad, träning och att springa med de andra hundarna är hans stora passion i livet gummi. Leksaker i gummi är bäst! Tyvärr tycker han också att det är gott att äta gummi, så inga leksaker lever speciellt länge om han får ha dem inne…

Bud 7 månader

En egenskap som han delar med pappa och storebror är att han kan ta det lugnt när andra springer och tränar. Han har varit med på en del tävlingar och kan ligga helt avslappnat vid sidan av, eller träna ihop med mig och vara fokuserad på det. När jag tränar de andra hundarna kan han ofta vara med och ligga stilla om vi håller oss ganska nära honom. I träning är han entusiastisk och älskar både lek och mat. I vardagen är han väldigt okomplicerad och tar det lugnt inomhus.

Det finns också en del utmaningar att jobba på. Eftersom han är så förtjust i belöningarna kan han ha lite svårt att släppa belöningstanken, speciellt när vi jobbar med leksaker. När det gäller kamplek vill han gärna hugga först och tänka sedan… Han kan också tappa fokus ganska snabbt. Wilco var mer en lugn valp som orkade tänka länge även om han kanske inte alltid tog i till max. Bud är mer explosiv men med sämre uthållighet. Det är någonting jag måste ta hänsyn till i träningen, och tänka på att träna korta pass och lägga upp träningen så att det är lätt att vara engagerad även om man inte får hugga leksak hela tiden…

Bud 7 månader

Vad gör vi då? Jag tycker om att ta det lugnt med valpen och har inte bråttom. Det innebär inte att jag tycker att man inte ska träna och göra mycket med valpar och unghundar, det handlar snarare om vad man gör. Agilityhinder står långt ner på prioriteringslistan. I träningen fokuserar jag egentligen mest på de här sakerna:

 • Att han ska lära sig att använda sin kropp på ett bra sätt, och bygga rätt muskler för framtiden.
 • Att han ska ”lära att lära” på ett bra sätt, så att våra framtida träningspass blir så effektiva som möjligt. Det handlar om belöningshantering, fokus, självkontroll, att hantera utebliven belöning och tänka själv.
 • Att han ska lyssna på och skilja mellan kommandon.
 • Grundläggande agilityhandling (utan hinder) och beteenden för framtida hinderinlärning.
 • Att han ska vara en trevlig och lydig familjehund som är lätt att ha med sig i vardagen, i skogen, på resa, på träning och tävling.

Flera av punkterna jobbar jag med parallellt. De övningar jag väljer ut är ofta sådana som både tränar kropp och huvud. När jag har ett bra beteende lägger jag kommando på det och försöker att jobba på att han ska lyssna och göra rätt. Här är några exempel på vad vi jobbar på just nu:

 • Skiften mellan stå/sitt/ligg med låsta tassar (fjärrdirigering är en av mina favorit fys-övningar!)
 • Att gå lugnt och kontrollerat runt till exempel ett träd. I början jobbade vi på plan mark, nu utnyttjar jag gärna lite ojämn eller sluttande mark i skogen så att han måste anstränga sig mer för att hålla en fin cirkel.
 • Cirkelarbete (att följa mig på både höger och vänster sida när jag springer cirklar). Här lägger jag gärna in belöningsstörningar, till exempel att vifta med leksaken på andra sidan av kroppen, så att han måste visa självkontroll och tänka efter.
 • Fotposition på både höger och vänster sida. Svängar och stegförflyttningar.
 • Inkallningar
 • Stadga i stå/sitt/ligg och att bara röra sig på fri-signal.
 • Snurrar åt höger och vänster
 • Att accelerera till utlagd leksak på verbal och fysisk signal (och att inte springa och stjäla leksaker utan signal!)
 • Att stanna på station när andra tränar
 • Nosduttar i handen med belöningsstörning
 • Kamplek på änden av gungbrädan (med fokus på viktförskjutning och att hålla sig kvar med baktassarna på brädan). Jag har höjt några centimeter så att det blir lite ljud och rörelse.
 • Att gå i skritt i ojämn terräng i skogen

Det är säkert mycket mer vi gör som jag inte kommer på just nu, men det här är en liten lista i alla fall 🙂 Ska se om jag kan få till en liten film på lite av det vi gör till nästa vecka.

Bud, Epic och Wilco

Bud, pappa Epic och storebror Wilco

4 svar på ”Vad gör Bud?

 1. Hej Fanny, så skønt med nogle tips, hvis du laver film endnu bedre, kom med al din hvalpe/unghunde trænings erfaring… tack 😉

 2. Sometimes I feel bad because Viktor doesn’t know very much but he does knows many of the things on your list and I know it can come together well as he grows. He doesn’t need to be good at everything now and we think a lot about your list of balances. Thank you for making me not scared of puppies!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.