Tweets första shapingpass

Det här inlägget är skrivet igår, men publiceras idag för att sprida ut uppdateringarna lite. Idag är Epic och jag på vallhundskurs hela dagen.

Efter flera timmars sömn vaknade pirayan och ville inte hålla sig till kongen, utan började slakta mattan istället. Då blev det ett kort shapingpass och en stund senare lite fortsättning på lekträningen vi gjorde i förmiddags. Nu jobbade vi bara på att byta leksak på klicket medan jag höll i båda leksakerna. Sedan gick vi en kort promenad och när vi kom in igen var det fortfarande fullt ös. Något mer träningspass kändes inte som en bra idé, så jag belönade henne för att gå och lägga sig i en biabädd och trappade gradvis ner belöningarna för att ligga där tills hon somnade. Det tog inte många minuter. Så fick jag lite mer tid till att blogga.

Det där med shaping är inte helt lätt när man är fyra månader och förmodligen aldrig har fått en godbit för någonting. Själv tycker jag att det är ganska roligt att påbörja träningen med en sådan hund. Man har liksom inga förväntningar eller krav på hunden (det borde man ju aldrig ha, men det är svårare med de vältränade, vuxna hundarna). Man utrustar sig bara med bra belöningar, en klicker och tålamod. Korta pass, så att man kan utvärdera träningen och se om man kan hjälpa valpen att förstå konceptet så fort som möjligt.

Tweet påminner ganska mycket om hur Squid var som valp när det gäller shapingen. Hon blir lugn och passiv när hon inte riktigt förstår. På filmen ser hon nästan trött ut, men både före och efter träningspasset försökte hon bita vaderna av mig, så det var nog inte trötthet. Första steget med en sådan hund är helt enkelt att få dem att förstå att det lönar sig att göra något. Jag är gärna generös med belöningarna och kan klicka för att de till exempel reser sig upp från ligg. För ännu svårare fall kan man helt enkelt klicka för allt de gör.

Här kommer en film från dagens två shapingpass:

Ställ gärna eventuella frågor i kommentarsfältet, så försöker jag svara. Det kom några frågor på gårdagens inlägg, så kolla de kommentarerna också.

8 svar på ”Tweets första shapingpass

 1. intressanta filmklipp! 🙂 Är hon/ ska hon bli din egna hund? :)Är de shapin för fotposition eller bara för att shaping? 😛

 2. Herr Pepster är ju lite sådär också, kanske inte så mycket i shapingen längre men så fort han tycker det blir svårt så kan han kännas supertrött. Jag tycker det är väldigt väldigt jobbigt, kräver lite mer av mig som hundtränare, typ planering 🙂 .

 3. Åhhh! Så likt Java! Det här ska bli intressant att följa, och jag blev sugen på att shejpa mer med henne. 🙂 Tack för tips om fokus på tassaktivitet i stället för nosaktivitet. Får se ifall vi kan få till en tasstarget tills vi ses (det som brukar vara det enklaste för nybörjarhunden).

  Tack så mycket för blogginlägg och filmer!

 4. Så kul med filmerna. Jag har en 12-veckors valp på lån en månad. Hon är fullständigt galen och jättekul att göra saker med. Jag har provat lite tasstarget, lite byta leksak och inkallning. Tunnlar springer hon i sen hon kunde gå. Somna däremot är inga problem, hon kan verkligen konsten att koppla av när det är dags.
  Hoppas på många fler filmer med träningstips för galna valpar.

 5. Jättebra filmer! Tycker du är så duktig på att förklara, du borde ha kurser via Internet också, det skulle vara helt suveränt.

 6. Bra film! Jag har provat shaping med min hund men vi blir bara att stirra på varandra och jag vet inte hur man ska få igång henne. Filmen förklarar lite och det kan bli intressant att se i framtiden.

 7. Akkurat sånn var/er Nola også! Hvis jeg bruker leke som belønning tar hun alt kjempefort og er helt gal, men med godbiter blir hun ”trøtt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.