Tricks och agilityträning

Det har varit en fin dag med hundarna. Vi har väl inte varit så jättemycket utomhus, men det har blivit en del träning ändå. Med Pi och Missy har jag tränat tricks flera gånger idag. Pi har jobbat med signalkontroll. Vi jobbade vidare med att ”gömma sig” med tassen över nosen och jag satte också kommando på att nudda baktassen med nosen. Det gick bra, fram tills jag försökte få henne att göra båda sakerna på kommando i samma pass. Då blev hon väldigt förvirrad, det var nog lite tidigt. Med Missy har jag jobbat med att shejpa fram att hon ska vända sig om och stå helt rakt framför mig med rumpan mot mig. Det lossnade till slut och hon hittar positionen fint. Nu ska jag försöka lära henne att hålla den positionen när jag rör mig…

Missy var med på grundkurs i agility idag och jag demonstrerade inlärning av slalom med 2×2-metoden. Missy har inte lärt sig slalom med den metoden, så hon fick gå igenom alla steg lite snabbt. Det slog mig nästan direkt att det verkligen var någonting hon behövde. Jag har ju tänkt träna om båda hundarna med 2×2, men har inte riktigt kommit mig för det eftersom de ändå har rätt bra slalom. Men nu insåg jag hur himla smart och nyttigt det är och jag ska nog lägga några pass på att träna om båda hundarna. Shejpa för suget in i ingångarna och Missy för att hon ska lära sig att verkligen tänka och bromsa in.

På kvällen åkte jag och Shejpa till inomhusträning i ridhus med Follo. Vi körde en ganska enkel bana och Shejpa var väldigt duktig i första passet. Hon har verkligen blivit så mycket bättre på att verkligen jobba för kamplek. Snart tror jag att hon glömmer bort att hon vill ha godbitar helt och hållet. Det hjälpte verkligen med en period av inga godbitar och sedan strikt regim. Inga godbitar utan riktigt engagemang i träning med lek. Andra gången det var vår tur var Shejpa helt galen. Jag har aldrig sett henne så. Jag kampade lite med kopplet innan jag satte henne på startlinjen och när jag vände henne tillbaka mot starten så flög hon dit och hämtade kopplet och ville kampa med det 😀 Sedan flög hon runt på banan och ignorerade armbyten och drog på hinder något enormt. Inte jättebra kanske, men samtidigt lite häftigt. Det har tagit lång tid att över huvud taget få henne att se tjusningen med agility och nu betedde hon sig som en normal jaktcocker. Galen och svårstyrd 😀 Det var lite coolt. Hon hade jättebra tryck och fick inga godbitar alls under det träningspasset innan vi var klara.

När vi kom hem körde vi ett pass på gungbrädan som fortfarande står i vardagsrummet. Nu var jag generös med kycklinghalsarna. Shejpa var jätteduktig och körde hela hindret flera gånger (man får starta i arbetsrummet för att få lite fart). Det får bli några pass till inne, sedan flyttar jag ut gungan och kör nose touches i leran istället…

4 svar på ”Tricks och agilityträning

 1. Hej! Har läst en hel del om klicker, och har nu blivit lite intresserad av det.. Så jag tänkte fråga dej vad du har för erfarenhet av klicker? Är det lättare att använda sej av klicker i träningen? Vill gärna veta både för och nackdelar med det =) Hoppas du har lust att svara på mina frågor =)
  Ha en bra dag

 2. hej du är väl för rolig,gungan i vardagsrummet! jag fick mig ett gott skratt iaf.
  Hoppas allt är bra med er och att den äckliga snön smält bort.
  Men nu ska jag bege mig ut i skogen för en dags jakt Jippie!

 3. Så gøy at det løsner med Shejpa og godbitsuget hennes! Gleder meg til dere skal konkurrere mer 🙂 Kommer btw ikke på kurs på mandag – er på vestlandet

  Hilsen Lene og Susi (som håper det går greit å refere til dine filmer og artikler på nybegynnerkurset jeg holder i agility her borte :-D)

 4. Hej! Har varit inne här och kikat förut. Men idag fastnade jag i några av alla filmer du lagt ut. Jätte inspirerande att se. Skulle absolut kunna tänka mig att gå kurs hos er i framtiden 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.