Obedience Rules – Föreläsningsdag eftermiddag

Här kommer fortsättningen på rapporten om gårdagens föreläsningar och demonstrationer på Obedience Rules. På eftermiddagen var det dags för de svenska och finska instruktörerna att presentera sin träning, och det blev mer praktiska demonstrationer nu.

Mona Kjernholm

Svenska Mona höll hela sin demonstration utomhus med hjälp av sina två border collies Marvin och Fixa. Mona jobbar precis som Christina belöningsbaserat och med mycket frivilliga beteenden. Hon började med att prata om hur hon startar upp träningen med en färsk hund. Mona jobbar med att hunden självmant ska söka kontant och bjuda beteenden. Det spelar inte så stor roll vad hunden erbjuder, det är hundens attityd och engagemang som är det viktiga. Mona pratade om att hon vill träna hunden till att fungera på ett visst sätt i träningen, hon menar att om vi kan lära in olika moment så kan vi också lära hunden hur man beter sig under träning.

I nästa steg jobbar Mona med olika grundövningar som egentligen inte har någonting med momenten att göra, trots att de kan vara användbara när man ska börja träna annat. Det kan vara till exempel tasstarget, klossträning eller sidledsförflyttningar med framtassarna på en planka. Här vill Mona studera hur hunden reagerar på olika saker i träningen. Hur hanterar den olika typer av belöningar? Olika typer av belöningsplacering? Hur gör den om belöningen uteblir? Om den måste göra flera saker innan belöningen kommer? Om den får ett ”bra”, men ingen belöning? Informationen hon får i den här träningen gör momentträningen mer effektiv senare.

Till slut pratade Mona om fjärrdirigering. Tyvärr var tiden knapp och hon han inte prata så mycket om själva inlärningen. Istället pratade hon mycket om hur hon vill att skiftena ska se ut, och varför. Mona vill att hunden har baktassarna låsta under hela momentet, men hon tänker också på andra detaljer. Hur hunden utför skiftena påverkar hur lätt det blir att utföra nästa skifte. Om hunden till exempel lägger sig med frambenen väldigt utsträckta (så att de hamnar långt ifrån baktassarna) så blir ställandet långt och därmed blir det svårare för hunden att sätta sig bakåt på ett bra sätt. Man kan alltså tänka flera steg framåt och det kan vara smart att jobba med små detaljer även i ett lätt skifte som sitt till ligg. På så sätt kan de svåra skiftena bli lite enklare.

Lillemor Edström

Svenska Lillemor pratade om och visade inlärning av rutan med sin border collie Shikka. Innan man börjar träna rutan tycker hon att det är bra att träna på att hunden kan stanna på förarens kommando i olika situationer och att den kan stå still tills belöningen kommer. Hon använder rösten för att hjälpa hunden att stå stilla tills belöningen kommer till hunden. Hon tycker också att target kan vara en bra idé i rutan, men har inte använt det själv. Hon vill också lära hunden dirigering – fram, bak, höger och vänster. Lillemor lär gärna in rutan genom att hänga en leksak på en liten ställning ett par meter bakom rutan. Ställningen är till för att leksaken ska synas tydligt. När hunden har fått springa igenom rutan och ta sin leksak några gånger för Lillemor in stå-kommandot och ställer hunden i rutan innan den får varsågod. I nästa steg tar hon bort leksaken och testar att skicka hunden. Om det lyckas kastar hon en boll efter att hunden har stannat i rutan.

Christa Enqvist och Jessica Svanljung

De finska instruktörerna höll sin demonstration ihop. De började inomhus där de pratade om sin grundsyn på träning och gick sedan ut och visade träning med sina egna hundar. Christa och Jessica började med att säga att deras grundtänk är att träningen ska vara svart-vit för hunden. Det är viktigt med ledarskap och bra vardagslydnad och att ha tydliga kriterier för hunden. Det är också viktigt att hunden lär sig att göra rätt på första försöket. Om den erfarna hunden behöver hjälp efter att den har gjort fel så får den bara beröm och sedan får den göra om hela momentet och får belöning om det blir rätt direkt.

Finskorna vill att hundarna ska vara starkt motiverade och ha en hög aktivitetsnivå. Då klarar de av att bli rättade senare i träningen och de klarar också av störningar bättre. Christa och Jessica tycker att det är viktigt att man använder ett belöningsord innan belöningen kommer fram. På belöningsordet ska hunden bli aktiv och då får den belöningen. På så sätt kan belöningsordet också användas på tävling.

Momenten delas upp i små delar under inlärningen. Varje del ska både ha rätt teknik och rätt attityd. Instruktörerna varierar mellan godis och lek beroende på vilken aktivitetsnivå de vill ha i beteendet. Enligt Christa och Jessica kommer de stora problemen ofta när hunden börjar bli lite erfaren och tror att han vet hur momenten ska utföras – när hunden får en ”kan själv”-attityd. När man får problem är det viktigt att plocka ut den delen som är problematisk och träna på den separat, för att sedan sätta ihop momentet igen när problemet är löst. Det är också viktigt att man avgör om problemet ligger på tekniknivå eller om problemet är att hunden har fel sinnesstämning för beteendet. Man får backa i träningen och ”tugga sig igenom” problemet när det uppstår. Om man är säker på att hunden kan beteendet kan man kräva lydnad, men då måste man vara säker på att hunden verkligen har förstått.

När hunden är ”färdigtränad” handlar det om att träna på olika störningar och försöka luska ut vad som kan hända på tävling. Det är viktigt att också fortsätta med grundträningen och att man inte släpper på inlärda kriterier. Det är lätt att bli slapp med kriterierna när det är så mycket olika delar att tänka på i elitlydnaden, men det får man aldrig göra. En bra balans mellan fart och teknik är avgörande. Det viktigaste är att ha bra träningskompisar, eftersom man blir hemmablind av att träna själv.

I den praktiska träningen imponerade hundarna väldigt med sin fart och entusiasm. Träningen baserar sig mycket på hjälper, dels i form av belöningshjälper, dels i form av extra kommandon och tillrättavisningar. En favoritövning som finskorna använder mycket är att hunden lär sig att springa fort runt ett föremål (kan vara en stol, ett träd, en ryggsäck eller en person). I den övningen kan man träna många olika delar där man både vill ha fart och få ut hunden på avstånd, till exempel ingångar med och utan apport, ställanden på väg bort och på väg mot föraren, att hålla apporten i fart etc.

12 svar på ”Obedience Rules – Föreläsningsdag eftermiddag

  1. Jag tycker du är respektlös mot tränarna som delade med sig av sina bästa tips- för eget bruk!! Skulle inte kalla detta för eget bruk…………….

  2. Pingback: LP-gruppa » Blog Arkiv » Forberedelse til konkurranse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.