Motbetingning som problemlösning

I helgen har vi varit på seminarium med Ken Ramirez och Kathy Sdao. Ken har vi hört mycket gott om från vänner och Kathy lyssnade vi på i höstas när hon var här ihop med Bob Bailey. Helgen har varit väldigt inspirerande och trevlig och jag tänkte att jag skulle ge en kort sammanfattning av mina favoritföreläsningar under helgen för er som inte kunde vara med:

Kathy Sdao – ”Cujo meets Pavlov! Using Classical Conditioning to Treat Dog-Dog Aggression”
På lördag förmiddag pratade Kathy om hur hon använder motbetingning för att lösa problem med hundaggression (speciellt hundar som är arga i kopplet). För mig innebar den här föreläsningen både inspiration och några aha-upplevelser. Ofta använder vi ju en typ av klassisk betingning när vi försöker lösa problem. För border colliesarna har motbetingning haft snabb och bra effekt på biljagande – ett beteende som vi vet att de flesta vallhundsvalpar börjar med och därför lär vi hundarna att bil = belöning redan från första dagen de kommer hem. Men i andra situationer har jag inte fått samma snabba resultat och ibland också upplevt att fel beteende har blivit förstärkt. Efter Kathys föreläsning inser jag dock att motbetingning kräver lite mer planering och insats än vad jag har lagt ner vid de tillfällena. Här kommer några av de viktigaste punkterna för en lyckad motbetingning:

  • Det här kanske verkar givet, men här har jag slarvat: Använd någonting som hunden verkligen tycker om! I de flesta fall är det riktigt god mat som är det bästa alternativet, men det kan också vara lek eller massage.
  • Se till att du får rätt ordning på olika stimuli. För att motbetingning ska ske måste det hunden upplever som trevligt (maten) komma efter att han får syn på det som skapar otrevliga känslor (till exempel en annan hund). Det ska absolut inte komma före (och det är nog en ganska vanlig syn med hundägare som får syn på en annan hund innan hunden och då börjar fippla med godispåsen för att ”avleda”) och inte heller samtidigt som. Optimalt är om maten dyker upp ungefär en sekund efter att hunden har fått syn på den andra hunden.
  • Använd bara den här supergoda maten till din motbetingning. Gå inte runt och belöna hunden för kontakt eller fotgående eller för att han inte jagar bilar med samma mat som du motbetingar. Helst kanske du bör undvika att belöna annat över huvud taget under motbetingningspassen. Ha gärna en medhjälpare som kan komma med en hund medan du till exempel sitter på en parkbänk ihop med din hund.
  • Se till att hunden får den supergoda maten varje gång han ser en annan hund. Utan undantag.
  • De första associationerna är de viktigaste. Planera dem väl.
  • Låt det gärna gå en stund mellan repetitionerna. Sitt på parkbänken och ta det lugnt och låt det bli en tydlig paus mellan repetitionerna, så att du ser till att det blir rätt association. Låt inte repetitionerna bli rytmiska, ta olika långa pauser. Motbetingningspass ska vara ganska tråkiga…

6 svar på ”Motbetingning som problemlösning

  1. Tusen tack för det inlägget! 🙂 Fick man sig lite tankar att tänka på, tillhör själv ägaren i punkt 2…tror man helt enkelt är för rädd för att det ska gå dåligt att man inte vågar chansa att inte avleda redan innan, men får prova!

  2. Jag har fått en hund från Irland och biljakt ingick. Detta var en toppentips om motbetingning. Jag har redan sett resultat. Ett stort TACK

  3. Pingback: Puppytalk | susella

  4. Pingback: Sol sin dag | Retrieveren.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.